Áthidaló megoldás a lakhatási gondokra

Közszolgálati életpálya-modell

Az előmeneteli és illetményrendszer mellett a Belügyminisztérium felé küldött javaslatainkban nagy szerepet kapott a

II. Lakhatási támogatási rendszer és megtakarítási konstrukció

véleményezése.

lakás IVKiemelkedően fontosnak tartjuk a rendészet területén dolgozók lakhatási támogató rendszerének kidolgozását, hiszen ez is egy jelentős momentuma az életpálya tervezésének.

Lényeges, hogy a letelepedni szándékozó rendőröket támogassa a munkáltató, annál inkább, mert a rendvédelmi szervezet elemi érdeke is, hogy a szolgálatot teljesítő egy településen hosszú távon tudja végezni munkáját.

Ehhez azonban szükségeltetik a lakhatás feltételeinek megteremtése és támogatása.

A jelenlegi illetményrendszer, az alacsony bérek nem adnak lehetőséget a munkavállalóknak az önálló lakáshoz jutáshoz. Segíthetne az állandóság szinten tartásához egy lakáslízinghez hasonlító rendszer kialakítsa, ami még vonzóvá is teheti a rendőri pályát, de mindenképpen meghatározott perspektívát jelentene a lakásproblémákkal küzdő dolgozók számára.

E rendszer része lehetne a már fennálló hitelek törlesztési problémáira nyújtott munkáltatói segítség.

Szükségesnek tartjuk további bérlakások építését is, amivel az áthelyezésekkor fellépő problémák orvosolhatók, valamint pótolható lehet a problémásabb földrajzi területeken meglévő állományhiány.

Egy megfelelően végiggondolt bérlakás-fejlesztési rendszerrel áthidalhatók lennének a most fennálló lakásproblémák.

Javasoltunk még a Belügyminisztérium felé egy állami kezességvállalásra alapított hitelkonstrukció rendszer kidolgozását, mely megteremti a racionálisan, biztonságosan felvehető lakáshitel alapjait. Az állami kezesség lehetővé tenné a törlesztés idejének elhúzódását akár a szolgálati idő végéig is, hiszen a munkavállaló mindvégig kontrollált, állami környezetben tevékenykedik, rendszeres fizetés mellett, így a bank biztosan tudja vonni a törlesztő részleteket.

A megtakarítási biztosítási konstrukció kidolgozásakor – véleményünk szerint – nem állna arányban a ráfordított energia a hatékonysággal, így a kidolgozására és működtetésére fordítandó összeget inkább az illetmények emelésére kellene fordítani.

A jelenleg is működő önkéntes rendőri magánnyugdíj pénztár kibővítése – a munkáltató által adható támogatásokkal kiegészítve –  hatékonyabb megoldás lehetne, főleg, hogy az ezen felüli igényekre a pénzpiacon különböző szintű, sokrétű biztosítási forma található, ami akár megtakarítással is kombinálható.

Folytatjuk!

 TMRSZ

Előzmény: http://www.tmrsz.hu/2014/08/07/a-tervezheto-karrierrol/