- TMRSZ – Tettrekész Magyar Rendőrség Szakszervezete - https://tmrsz.hu -

Mit szólnak hozzá?!

Döntött az Alkotmánybíróság

 

kommentekAz Alkotmánybíróság elutasította azt az alkotmányjogi panaszt, amelyet a Kúria kommentekkel összefüggő ítélete ellen nyújtottak be.

A támadott ítélet elmarasztalta a Magyarországi Tartalomszolgáltatók Egyesületét, mert az általa működtetett honlapon megjelent két hozzászólás tartalma túllépte a véleménynyilvánítás megengedett határait; vagyis az oldal súlyosan sértő, lealacsonyító hozzászólásoknak adott helyet.

Az eldöntendő kérdés az volt, hogy az internetes oldalon közzétett kommentek tartalmáért a honlapot működtető akkor is felel-e, ha nem volt tudomása a jogsértő tartalomról, vagy a sértett kívánságára azonnal eltávolította a hozzászólást.

A testület szerint a kommentek moderálása nem mentesít a jogsértő közlésért való felelősség vagy a helytállás kötelezettsége alól, így a moderálást nem vállaló oldalak is marasztalhatók, hiszen egyedül a közlés tényén alapszik a jogsértő magatartás.

A határozat indokolása hangsúlyozta: az internet nem jogmentes terület, az ottani kommunikációban tanúsított emberi magatartások és formák a jogi szabályozás tárgyát képezhetik, azaz érvényesítendők az alaptörvényben rögzített jogok és kötelezettségek.

A Alkotmánybírósági határozat párhuzamos indoklást és különvéleményt is tartalmaz, amit – a teljes szövegezéssel egyetemben – elolvashattok itt

TMRSZ