- TMRSZ – Tettrekész Magyar Rendőrség Szakszervezete - https://tmrsz.hu -

Gyed és költözködés – áthelyezési kérelmekkel kapcsolatos tájékoztatás

Tagunk jelenlegi helyzetével kapcsolatban felmerült kérdésekkel keresett meg minket, és mivel többeket érinthet, válaszunkat tájékoztatásként megosztjuk veletek is.

gyerek-dobozbanKismamánk járőrvezetői beosztásból ment el – veszélyeztetett terhesként – betegállományba, majd szülési szabadságra. Szeretne a gyermekkel GYED-en maradni, valamint költözést is tervez, és másik megyében szeretne tovább dolgozni.

Kérdése az volt, hogy mikortól rendelik el a rendelkezési állományba helyezését, és milyen teendői vannak jelen helyzetében.

Rendelkezési állományba a szülési szabadság végétől, azaz annak utolsó napja utáni naptól kerülhet kismamánk, tehát ha a szüléstől vette igénybe a szabadságot, akkor a szülés utáni 169. napon. A rendelkezési állományba helyezés nem automatikus, azt kérelmezni kell a munkáltatónál.

A rendelkezési állomány időtartamának letelte után (a GYED után) a szülés előtti beosztásával azonos besorolási szintű szolgálati beosztást kell biztosítani a visszatérőnek, vagy ha ilyen nincs az adott szervezeti egységnél, akkor a végzettségének megfelelő beosztást kell felajánlania a munkáltatónak. Ha a visszatérő kismama ezt nem fogadja el, felmentéssel megszűnik a szolgálati viszonya.

Jogszabály nem tiltja, hogy a rendelkezési állomány ideje alatt valaki az áthelyezését kérje költözés okán, ha az új lakcímére bejelentkezett. Ez célszerű is, mivel már a gyed ideje alatt elintéződhet az áthelyezés, így a 6 hónap átszerelés ideje nem a gyed letelte után kezdődik.  A jogszabályi rendelkezés kimondja, hogy amennyiben a kérelmező fogadónyilatkozattal rendelkezik, az eredeti szolgálati helyén szolgálati érdekből legfeljebb hat hónapig visszatartható, de a visszatartás idejét a kérelem benyújtásától kell számítani.

A fogadó szerv állományilletékes parancsnoka munkáltatói jogkörében dönthet úgy, hogy a kérelmet elutasítja, nem fogadja állományában az érintettet. Jelen esetben azonban ez nem érvényesülhet, a kérelem nem utasítható vissza, mivel az állandó lakhely és a szolgálati hely közt akár 300 km is lehet, így az utazás aránytalan nehézséggel járna, illetve értékelendő családi ok a kisbaba is.

Az áthelyezésről az ORFK hoz határozatot, ami sajnos eléggé időigényes, így érdemes időben benyújtani a kérelmet.

Az áthelyezési kérelmet a fogadó szerv állományilletékes parancsnokának címezve, szolgálati úton kell előterjeszteni és a fogadó szerv tizenöt napon belül nyilatkozik az átvételről vagy annak elutasításáról.

Áthelyezéssel kapcsolatban felmerült problémák esetén is forduljatok hozzánk bizalommal, hogy segíthessünk.

TMRSZ