- TMRSZ – Tettrekész Magyar Rendőrség Szakszervezete - https://tmrsz.hu -

Gépjárművezetői pótlék

Gépjárművezetői pótlék

gépjármű pótlékA 2014. március 17-ei  Rendőri Érdekegyeztető Tanács ülésén  ( továbbiakban RÉT ) a gépjárművezetői pótlék folyósításának anomáliáira vonatkozóan az ORFK az alábbi választ adta:

A fegyveres szervek hivatásos állományú tagjainak szolgálati viszonyáról szóló törvény rendszeres illetménypótlékként rendelkezik a gépjárművezetői pótlékról.  A pótlék mértéke egy hónapra számítva az illetményalap 13 %-a.

A folyósítás feltételeit a 140/1996 (VIII 31) Korm. rendelet szabályozza.  Eszerint az illetménypótlék a hivatásos állomány tagjának a pótlékra jogosító szolgálati tevékenység tényleges kifejtésének, illetve a beosztás betöltésének idejére jár. Az egy hónapra számított illetménypótlékok esetében, ha a hivatásos állomány tagja az adott hónapban bármely oknál fogva a munkanapok felénél többet távol van, számára csak az időarányos rész folyósítható.

Gépjárművezetői pótlékra  jogosult, aki a beosztásból adódó feladatok ellátására során szolgálati gépkocsit rendszeresen vezet, es ezáltal külön gépjárművezető foglalkoztatása szükségtelen, illetve gépkocsivezetőként a fegyveres szerv jelzésével és megkülönböztető jelzéssel ellátott gépjárművet vezet. A feltételeknek történő megfelelést a munkáltatói jogkör gyakorlója állapítja meg.

A TMRSZ kéri tagjait, hogy keressék irodánkat, amennyiben a beosztásból adódó feladatok ellátására során gépkocsit vezet a fentiekben írtak alapján, viszont pótlékot nem kap.

TMRSZ