- TMRSZ – Tettrekész Magyar Rendőrség Szakszervezete - https://tmrsz.hu -

Évértékelés Hajdú-Bihar megyében

Évértékelés Hajdú-Bihar megyében

 

HB mrfkSzakszervezetünk is meghívást kapott a Hajdú-Bihar Megyei Rendőr-főkapitányság 2013. évi tevékenységét értékelő és a 2014. évi feladatokat meghatározó értekezletére, melyen részt vett az Országos Rendőr-főkapitány, valamint meghívott vendégként a HB Megyei kormánymegbízott, a Közgyűlés elnöke, a megyei főügyészség vezetője, a fellebbviteli főügyészség vezetője, a Debreceni Ítélőtábla elnökhelyettese és a Törvényszék büntető kollégiumának vezetője, továbbá a megyei polgárőrség vezetője, társszervek képviselői és a megyében működő szakszervezetek képviselői is.

A munkaértekezlet a múlt évi statisztikai adatok ismertetésével és kiértékelésével kezdődött és összességében megállapítást nyert, hogy a bűnügyi és a rendészeti kimutatás mind a 2012. évhez, mind az azt megelőző időhöz képest nagymértékű javulást mutat.

A társszervekkel történő együttműködés terén is megfelelt a megye, melyre példaként a 2013. március 15-i hóhelyzetet és a schengeni ellenőrzéseket emelte ki a főkapitány. Emellett a kormánymegbízott is kiválónak értékelte az együttműködést és mint a megye polgára – saját tapasztalataként – észrevételezte a főkapitányság munkájának érezhető javulását.

A megyei főügyészség vezetője a hozzászólásában a bíróság elé állítási intézkedéseket jónak jellemezte, illetve beszélt az együttműködésről az őrizetbevétel és előzetes letartóztatások viszonylatában is.

A polgárőrség vezetője kiemelten jónak tartja a kapcsolatot a főkapitánysággal, és örömmel vette, hogy a rendőrök tanítják is a polgárőröket, legtöbbször higgadtságra.

Az ülést Papp Károly altábornagy úr, az Országos Rendőr-főkapitányság vezetőjének szavai zárták. Elfogadta és kiválóra értékelte a Hajdú-Bihar Megyei Rendőr-főkapitányság beszámolóját és fontos értékmérőnek ítélte a lakosság szubjektív biztonságérzetét, melyet rendszeresen mérnek, és az önkormányzatok mellett a közvélemény-kutató cégek is visszajelzéseket készítenek. Ennek alakulásában jelentős befolyásoló tényezőnek a rablás bűncselekmények vonatkozásában szükséges rendőrségi feladatokat határozta meg.

Elmondta még, hogy a rendőrség nem uralmi, hanem szolgáltató szerv, így álláspontja szerint fontos a személyes kapcsolatteremtés a rendőr és az állampolgárok között, főleg az információcsere szempontjából.

Az értekezletet követően a Főkapitány úr állófogadásra invitálta a meghívott vendégeket.

TMRSZ