- TMRSZ – Tettrekész Magyar Rendőrség Szakszervezete - https://tmrsz.hu -

változhat a cafetéria

cafetérián belül választható lakáshiteltörlesztés

feny_az_alagut_vegen__hitelpiaci_varakozasok-00022081-lakáshitel2A Belügyi Érdekegyeztető Tanács (BÉT) február 14-ei ülésén elhangzott a minisztériumi ígéret arra, hogy megvizsgálják a választható cafetéria juttatások körében az adómentes lakáshitel törlesztési munkáltatói hozzájárulást, majd ezt követően a BM a a szükséges jogi kodifikációs munkát  megkezdte.  Ennek nyomán az ORFK is tájékoztatta a rendőri szervek vezetőit a cafetéria keret felhasználása körében várható változásról, egyben kérték, hogy a munkáltatók mérjék fel, hogy hányan kívánnak élni az új cafetéria elköltés lehetőségével.

A jogszabályi lehetőség a személyi jövedelemadóról szóló törvény január 1-jei módosulásával teremtődött meg,  az új jogi konstrukció végrehajtási szabályai még kidolgozást igényelnek. Igényelni lehet forint- és devizaalapú lakáshitel törlesztésére. Azaz lakás vásárlására, bővítésére, korszerűsítésére nyújtott banki hitelek törlesztésére, szabad felhasználású hitelek azonban nem tartoznak bele ebbe a körbe, hiába ingatlan szolgál annak fedezetéül. Ugyancsak az igényelhetőség körén kívül esnek a lakáscélú megtakarítás felhasználásával összefüggésben felvett hitelek is.

Az ORFK február 25-én körlevélben hívta fel a rendőri szervek vezetőit, hogy mérjék fel a támogatásra igényt tartók nagyságrendjét. A felmérés határideje: március 4. Az ORFK ezzel összefüggésben felhívta a figyelmet arra, hogy csak azok jelezhetik igényüket, akik olyan cafetéria elemet választottak, ami év közben módosítható. Továbbá a már igénybe vett juttatások sem változtathatók.

Az ORFK körlevél alapján volt olyan rendőri szerv, ahol már nevesítették is a nem módosítható cafetéria elemek körét, melybe pl. a SZÉP kártyát is beleértették. Az ORFK gazdasági főigazgatója úgy nyilatkozott, hogy a nem módosítható juttatások alatt egyértelműen a már megvásárolt utazási bérleteket kell érteni. A SZÉP kártya juttatás, amíg nem történik rá utalás, az ORFK álláspontja szerint még átváltható.

Kérjük tagjainkat, hogy a fentiek ismeretében döntsenek.

TMRSZ