Kártérítés

Kártérítési eljárások

 

101118_nagylajosrendor_iKorábban szakszervezetünk is megkereséssel fordult a munkáltató felé, mert tagjaink tájékoztatása alapján a szolgálati gépjárművek önhibás balesetét követő kártérítési eljárás során a kollégákat jóval nagyobb kártérítési kötelezettséggel terhelték a gépkocsikra kötött legújabb biztosítás alapján. A probléma leginkább a közalkalmazotti állományban jelentkezett, aminek következtében sorra visszaadták a szolgálati autók vezetésére jogosító igazolványukat. Mindez a munkavégzést is veszélyezteti, amellett, hogy tovább nehezítik a munkavállalók ezért mindenképpen szükséges lenne a változtatás.

Ennek ellenére az ORFK arról tájékoztatott minket, hogy nincs napirenden a vonatkozó utasítás módosítása.

Mindezek miatt jó ha tudjátok a következőket:

A jogszabályok szerint a kártérítés mértékét az is befolyásolja, hogy a munkavállaló milyen jogviszonyban végzi munkáját a rendőrségnél.

  • A hivatásos állomány esetében az állományilletékes parancsnok a kártérítés összegét a Hszt. 161. § (1) bekezdése alapján mérsékelheti.
  • A közalkalmazottaknál, bár a Munka Törvénykönyvéről szóló 2012. évi I. törvény nem ad lehetőséget a munkáltatónak a kártérítés összegének mérséklésére, azonban a bíróság az Mt. 190. §-a alapján a munkavállalót a kártérítés alól részben mentesítheti.
  • A Kormánytisztviselőkre vonatkozó szabályozás pedig (2011. évi CXCIX. Törvény) meghatározza, hogy a kártérítés mértéke nem haladhatja meg a kormánytisztviselő négyhavi illetményét. A Kttv. 166. §-a értelmében a bíróság a kormánytisztviselőt a kártérítés alól részben mentesítheti

TMRSZ