Bérfejlesztés

Rendvédelmi dolgozók 2014. évi bérfejlesztése

bercsiA szakszervezetünk régóta szükségesnek tartja a rendészeti dolgozók béremelését. E témakörben folyamatosan a Belügyminisztériumhoz fordultunk, melyre választ nem kaptunk egy esetben sem.

Az ORFK-hoz 2013. utolsó negyedévében kérdést és kérést intéztünk, hogy a béremelés mikorra várható, mivel a sajtóhírek szerint a kormánynak e területre is béremelési szándéka van. A TMRSZ a munkavállalók nehéz anyagi helyzetét értékelve fontosnak tartotta és tartja a mai napig is, hogy a 2014 évben a rendvédelmi dolgozók esetében is általános bérfejlesztési lehetőség nyíljon, tekintettel arra hogy sok esetben komoly speciális szaktudással szakmai gyakorlattal is rendelkező kollegák is csak a minimálbérnek megfelelő illetményt kapják, holott szükségszerű az, hogy munkájuk kellő anyagi elismerésben is  részesüljön. Ugyanakkor e területen 2002-es évben volt utoljára bérmelés.

Leírtuk, hogy természetesen tisztában vagyunk azzal, hogy a kérdéskörben a döntéshozatal nem az ORFK hatáskörébe tartozik, azonban úgy vélte a TMRSZ, hogy mint munkáltatónak több rálátása van a problémára és kezdeményezéssel élhet a megoldásra vonatkozóan az illetékesek felé. Egyben kérte a TMRSZ, hogy a megoldásra vonatkozóan az illetékesen felé jelzéssel éljenek és a kérdést közvetlenül a Belügyminisztérium felé terjesszék fel válaszadás céljából is. A Belügyminisztériumból válasz nem érkezett, az  ORFK Gazdasági Főigazgatóságától megküldött válasz a következő:

„A Rendőrség 2014. évi költségvetésében nem szerepel bérfejlesztéshez szükséges előirányzat. Magyarország 2014. évi központi költségvetéséről szóló 2013. évi CCXXX, törvény tartalmazza az illetményalapot 38.650 Ft összeggel, és a közalkalmazotti bértáblát.”

A TMRSZ bízik benne, hogy dr. Pintér Sándor belügyminiszter Úr, aki legkésőbb 2014.02.15-ig összehívja a  Belügyi Érdekegyeztető Tanácsot, annak ülésén megnyugtató, és érdemi választ ad erre a kérdésre is.

TMRSZ