- TMRSZ – Tettrekész Magyar Rendőrség Szakszervezete - https://tmrsz.hu -

Módosítják a BTK-t

MÓDOSÍTJÁK A BTK-T

 

jogbtkAz emberi méltóság védelme és a bizonyítékok meghamisításának megakadályozása érdekében módosítják a Büntető Törvénykönyvet, oly módon, hogy ha valaki becsület csorbítására alkalmas hamis hang- vagy képfelvételt készít, azt nyilvánosságra hoz alapesetben 1 évig, hozzáférhetővé tétel esetén 2 évig terjedő szabadságvesztéssel lesz büntethető.

Akár 3 évig terjedő szabadságvesztéssel járhat, ha a cselekményt nagy nyilvánosság előtt, vagy jelentős érdeksérelmet okozva valósítja meg.

A javaslat a gondatlan elkövetést is büntetni rendeli, akár 1 évig terjedő szabadságvesztéssel, azaz, ha az elkövető úgy hozza nyilvánosságra a hang- vagy képfelvételeket, hogy nem győződik meg azok valóságáról, nem kéri ki az érintettek véleményét, így gondatlanságból nem tud az általa közzétett vagy nyilvánosságra hozott felvétel, illetve felvételek hamisított voltáról vagy tartalmuk valótlanságáról.

Fontos, hogy a cselekmény célhoz kötött, azaz meghatározó, hogy a cselekmény megvalósítójának az legyen a célja, hogy más becsületét csorbítsa.

 TMRSZ