Tájékoztatást kértünk az ORFK-tól

A körzeti megbízotti tanfolyamon való részvétel feltételei

KMBTagunk megkereste a TMRSZ-t, mivel nincs meg a rendőr szakképesítése, vidéki rendőrkapitányság közrendvédelmi osztályán, körzeti megbízotti alosztályon lát el szolgálatot, ahol lehetséges lenne a körzeti megbízotti kinevezése, annak illetményben megmutatkozó előnyeivel is. A körzeti megbízotti kinevezéseknél gyakori akadály a rendőr szakképesítés hiánya. Tagunk szeretné a szükséges szakképesítést megszerezni, ezért a TMRSZ kérdéssel fordult az ORFK Humánigazgatási Szolgálat Oktatásigazgatási és Kiképzési Főosztályhoz.

Az ORFK a konkrét tanfolyam időpontjáról nem adott tájékoztatást, csak azt az általános információt adta, hogy körzeti szaktanfolyamok indítása „a Rendőrség igényei szerint”, „éves ütemezés szerint” történik, a rendészeti oktatási intézmények leterheltségének függvényében. A részvétel feltétele a szolgálat szerv állományilletékes vezetőjének javaslata, rendőr szakképesítés megléte, 2 év rendőr szakmai gyakorlat.

A válaszlevél azt is tartalmazta, hogy a körzeti megbízotti szaktanfolyam helyett nem lehet átképző tanfolyamot végezni, és a körzeti megbízotti szaktanfolyam előfeltételéül szolgáló tiszthelyettes szakképesítés is csak a BM ágazatába tartozó szakképzés keretében szerezhető meg, amely szakképesítés feltétele a körzeti megbízotti szaktanfolyam megkezdésének.

A válasz alapján összefoglalva, ahhoz, hogy valaki körzeti megbízotti szaktanfolyamon részt vehessen, szükséges

– az állományilletékes parancsnok javaslata,

– rendőr szakképesítés megléte, szakmai előképzettségként a rendőr tiszthelyettes szakképesítés megléte

– 2 év rendőr szakmai gyakorlat.

A rendőr tiszthelyettes szakképesítés megszerzése a Belügyminisztérium ágazatába tartozó szakképzés keretében történik.

Amennyiben további kérdés merülne fel, úgy állunk rendelkezésre!

 TMRSZ