Albérlet, de drága!

Albérlet, de drága!

6668432636

Több rendőr kollégában ez az érzés fogant meg, miután idén nem kapta meg az albérleti díj hozzájárulást.  Aki korábban határozatlan idejű határozatot kapott a hozzájárulás megállapításáról, az nyugodt lehet, mert ez olyan jogosultság, mely kikövetelhető. Ugyanúgy, mint az illetmény. 3 évig. Csupán egy kérdést/szolg. panaszt/fizetési felszólítást kell benyújtania.

Persze van némi „magyarázkodás” a munkáltató részéről, hogy jogszabályváltozás volt, ezért át kell dolgozni mindent és ez indok alapján nem folyósítanak – de ez csak vakítás. A jogszabály e pont tekintetében 2012. augusztus óta változatlan, a belső normák és a költségvetés változott.

Ellenben aki egy, pl. 2012. évre vonatkozó határozott időre szóló határozattal bír, az aggódhat, mert 2013-ra ez nem vonatkozik.  Az ugyanis a probléma, hogy jelenlegi (jog-)szabályok szerint a hozzájárulás adHATÓ. Tehát nem JÁR.  A távoli múltban úgy szólt a szabály, hogy JÁR a hozzájárulás. Aztán úgy alakították át, hogy az csak adható, de gyakorlatilag mindenki automatikusan megkapta. A részletszabályokat az adott szervezet parancsnokának utasítása/intézkedése tartalmazza.

Teendő: kérelem – írásban a parancsnok felé a visszamenőleges támogatás igénylésére. A legtöbb szervezetnél ugyanis a javaslattevő szerv (szociális bizottság) véleményének kikérése után a parancsnok dönt, aki a kérelemhez elvileg kötve van.

 

Ha valaki el szeretné olvasni az ide vonatkozó jogszabályokat: BM rendeletek

 

TMRSZ