- TMRSZ – Tettrekész Magyar Rendőrség Szakszervezete - https://tmrsz.hu -

Tárgyaláson történő megjelenés időtartamára távolléti díj jár

Tárgyaláson történő megjelenés időtartamára távolléti díj jár!

A rendvédelmi dolgozó tárgyalásra történő idézése alapján az ott eltöltött idő nem munkaidő, az eltöltött időre  távolléti díj jár

 

Tagjaink kérdezték tőünk, hogy az idézés alapján tárgyaláson történő megjelenés munkaidőnek számít e:

 

A TMRSZ válasza a következő:

A Hszt 70§ (1) bekezdése a, pontja alapján “mentesül a hivatásos állomány tagja a szolgálatteljesítési kötelezettsége alól az állampolgári kötelezettségének teljesítése alatt.

Állampolgári kötelezettség teljesítésének minősül például a tanúként vagy bármilyen más minőségben a bírósági tárgyaláson való megjelenés.

A társadalombiztosítási nyugellátásról szóló 1997. évi LXXXI. tv végrehajtásáról szóló  168/1997 (X. 6.)   Korm. rendelet 17 ( 1 )  bekezdése d, pontja szerint azok a napok nem vehetők figyelembe , amelyeken Ön a hatósági idézés alapján állampolgári kötelezettségét teljesíti.

Ezért az ön részére az állampolgári kötelezettség teljesítése miatt kiesett időt nem lehet munkaidőként elszámolni. Az emiatt kiesett munkaidőre a Hszt 112§ szerinti távolléti díj jár. ( tárgyalási igazolás, vagy az idéző végzés alapján)

 ( ” 112. § Távolléti díj fejében a hivatásos állomány tagja részére az alapilletmény, az illetménykiegészítés, valamint a rendszeres illetménypótlékok együttes összegének a távollét idejére számított időarányos átlaga jár.”)

Bízunk benne hogy válaszunk kielégítő volt, és amennyiben máskor is kérdésetek van, forduljatok bizalommal hozzánk.

Köszönjük, hogy segíthettünk.

TMRSZ