- TMRSZ – Tettrekész Magyar Rendőrség Szakszervezete - https://tmrsz.hu -

Napi munkába járás utazási költségtérítés 2013-ban

Napi munkába járás

Utazási költségtérítés 2013-ban

 

Tagjaink kérdéssel fordultak hozzánk, hogy munkába járással kapcsolatosan milyen költségtérítésre jogosultak.

A  munkáltatónak meg kell térítenie a dolgozó munkába járással kapcsolatos költségeinek egy részét, melynek a  hazautazással kapcsolatos költségtérítés havi felső korlátja 2013-ban 34600 Ft – .

39/2010. (II.26) Kormányrendelet szerint ha a lakóhelye és a munkahelye nem egy közigazgatási területen van, akkor bizonyos szintű költségtérítésre lesz jogosult.

Napi munkába járás címén történik a költségtérítés akkor, ha a dolgozó naponta a közigazgatási határon kívülről utazik a munkahelyére, illetve munkarendjétől függő gyakorisággal rendszeresen utazik oda és vissza. Az nem számít, hogy az alkalmazott ideiglenes vagy állandó lakóhelyéről utazik a munkahelyére, ugyanis naponta, de legalábbis rendszeresen tesz meg nagyobb távolságot.

Hétvégi haza utazáskor akkor illeti meg munkavállalóként az utazási költségtérítés, ha a hétvégeken haza, vagyis az állandó lakóhelyére utazik. Ez azért került bele a jogszabályba, mert bár nem napi, de heti rendszerességgel nagyobb utat tesz meg a hazautazás és munkahelyre történő visszautazás miatt. Az ideiglenesség a lakhatási státuszra vonatkozik, nem pedig időbeli korlátot jelent, vagyis ez a feltétel akár több évre is vonatkozhat.

A rendelet nem korlátozza azt, hogy milyen tömegközlekedési eszközt használhat. Járhat vonattal, helyközi autóbusszal, elővárosi busszal, HÉV-vel, menetrend szerint közlekedő hajóval, komppal és révvel is, csak a jegyet vagy bérletet kell megőriznie, amivel igazolja az utat.

A munkáltató által fizetett napi munkába járással kapcsolatos költségtérítés a bérlettel vagy menetjeggyel való elszámolás ellenében azok árának legalább 86 százaléka. A munkáltató által fizetett hazautazással kapcsolatos költségtérítés a bérlettel vagy menetjeggyel való elszámolás ellenében azok árának szintén legalább 86 százaléka, de ennek van korlátja, ami 2013-ban legfeljebb 34 600 Ft.

TMRSZ