Beszámoló a holland és svéd szakszervezeti delegációk TMRSZ-nél tett látogatásáról

Sűrű nemzetközi programot tudhatott le maga mögött szakszervezetünk az elmúlt napokban. Október 15. és 19. között két külföldi szakszervezeti delegáció is meglátogatott minket és megtisztelt érdeklődésével hétköznapjaink és érdekvédelmi tevékenységünk iránt, valamint tájékozódtak a magyarországi rendvédelmi szervek dolgozóinak élet és munkakörülményeiről, az utóbbi időszakban életbe léptetett törvényi szabályozásokról.

Az első delegáció a holland VMHP szakszervezettől érkezett október 15-én, melyet Jan Dikkers nyugdíjas rendőrkapitány vezetett. Dikkers úr 1989 és 2007 között tanácsadóként részt vett a magyar rendőrség átszervezésében. A delegáció tagjai voltak még Willy Valckx és Geert de Vries, mindketten főkapitányok, az utóbbi Hága közlekedés szervezéséért felel.

A VMHP Hollandia négy rendőr szakszervezete közül a legkisebb, amely azzal magyarázható, hogy tagságuk csak a közép-, és magas rangú tisztek közül szerveződik.

15-én hétfőn a főtitkár vezetésével az ORFK-n 5 órás meleg hangú és baráti megbeszéléseket folytattunk a két szakszervezet mindennapi tevékenységéről és ismertettük a tagjaink életét meghatározó legfontosabb problémaköröket. Elmondták, hogy a munkáltatóval való tárgyalásaikat nyíltan kell folytatni. Ha megkapnak egy javaslatot, akkor azt mondhatják, hogy meg kell kérdezni a tagságukat. Ha a tagság elvetette azt, akkor a minisztériumnak is el kell vetnie. A minisztérium két szakszervezettel kötött megállapodása már érvényes.

4 rendőrszakszervezet van Hollandiában, a két kisebb szakszervezet kb 4500 tagot képvisel. Olyan nem fordulhat elő náluk, hogy a két kisebb szakszervezet, habár joga van, hogy megállapodjon a minisztériummal. Minden esetben tiszteletben tartják a két nagy szakszervezet véleményét.

A VMHP nem csak Hollandiában, de külföldön is aktív. Lehetőségeikhez mérten támogatnak külföldi szakszervezeteteket is. Legkiemelkedőbb ezek közül a portugál rendőr szakszervezettel folytatott együttműködésük, melynek során helyi vezető politikusoknál szót emeltek a jelenlegi gyakorlat ellen, mely szerint a portugál törvényi szabályozások a rendőri munkavállalók érdekeinek csorbítása irányában változnak. Párhuzamot vontak az ottani szakszervezeti vezető meghurcoltatása és a TMRSZ szakszervezeti vezető meghurcoltatása között. Annyi különbséggel, hogy ott politikai eljárást indítottak, míg Magyarországon bűnügyi vonatkozásban próbálták a szakszervezetet ellehetetleníteni.

Szó esett az MRK feladatáról, szerepéről is, annak törvényi szabályozásáról. Megvitatásra került, hogy a Római Egyezmény kivételezettsége tette-e lehetővé a törvénybe iktatást, a szakszervezeti jogok csorbítását?

Október 16-án, a hollandokkal folytatott tárgyalás másnapján érkezett a svéd delegáció, ezért Szekszárdon egy borkóstolással és vacsorával egybekötött kötetlen baráti beszélgetésre invitáltuk meg mindnyájukat a Fritz Borházban. A TMRSZ részéről a Vezetőség döntése alapján 3 titkár, -akik kiemelkedő munkát végeztek- volt hivatalos a kötetlen eszmecserére. Mindkét delegáció résztvevői nagyon élvezték a tájjellegű borokat, a magyaros ízeket, az erre az alkalomra a vendégház által szerződtetett zenészek játékát.

Szerdán, 17-én került sor a svéd delegációval a hivatalos megbeszélésre. Kilenc fővel képviseltették magukat, vezetőjük Per Ake Hammarnas nyugdíjas rendőrtiszt volt. A delegáció Göteborg városát és a környező régiót képviselte, melynek 450.000 lakosára 3.500 rendőr jut, azaz átlagban 129 állampolgárra egy rendőr. A rendőrök 99 százaléka tagja a szakszervezetnek.

Elbeszélésük szerint, akár a hollandoknál, náluk is össze sem lehet hasonlítani a szakszervezeteink munkafeltételeit. Az államtól ingyen irodához, irodai felszerelésekhez jutnak, a fizetésekről nem is beszélve. A rendőri fizetések kb. ötször olyan magasak, mint nálunk az azonos beosztásban lévőké.

A hivatalos megbeszélés után elvittük őket az Országházba, ahol lenyűgözte őket a világ egyik legszebb épületének történelmi hangulata.

Másnap, 18-án egy szakmai nap keretében tettünk látogatást a Rendvédelmi Szervek Kiképző Központjába, és az Adyligeti Rendészeti Szakközépiskolába. A vendégeknek mindkét helyszínen módjukban állt betekintést nyerni az intézmények mindennapi életébe, többek között együtt fogyaszthatták el ebédjüket a szakközépiskolásokkal.

Elmondhatjuk, hogy mindkét szakszervezeti delegáció egy gazdag programsorozatot tudhat maga mögött az elmúlt héten, melynek során sikerült bővíteni nemzetközi kapcsolatainkat, előrevetítve a hó végén megrendezésre kerülő EuroCOP kongresszuson való részvételünket.

Ezúton kell köszönetet mondanunk a Belügyminisztérium, az ORFK és a BRFK munkatársainak, akik infrastruktúrájuk rendelkezésünkre bocsátásával ennek a gazdag programnak a gördülékeny lebonyolításában segítségünkre voltak.

TMRSZ