Gigantikus átszervezés a BRFK-nál

Hosszas előkészítés előzte meg azt a jelentős átszervezést a BRFK-nál, amelynek keretében osztályok szűnnek meg, sokan pedig kerületi kapitányságokra kerülnek. Az átalakításra a budapesti főkapitány szerint azért van szükség, hogy a büntetőeljárások gyorsabbak és eredményesebbek legyenek, megszüntessék az átfedéseket és a párhuzamosságokat. Több rendőrt vezényelnek az utcákra, jön a gyorsreagálású egység és a metrórendőrség.

Új típusú irányítási rendszert vezetnek be novembertől a Budapesti Rendőr-főkapitányságon (BRFK), ezért jelentős átszervezés lesz: több osztály megszűnik, illetve többet összevonnak, közel 800 rendőrt kerületi kapitányságokra vezényelnek át a Teve utcából. Tóth Tamás budapesti rendőrfőkapitány elmondta, hogy a tervezett átszervezést hosszas előkészítés előzte meg.

„Tehát nem ad hoc jellegű gondolat, és nincs összefüggésben az utóbbi hónapokban kipattant korrupciós üggyel, amelyben magas beosztású, köztük BRFK-s rendőri vezetők is érintettek” – fogalmazott. Megemlítette, a rendőrség szervezeti átalakításáról Pintér Sándor belügyminiszter már 2010-ben és 2011-ben is beszélt. A lépésről idén január 10-én született döntés, a személyi változtatásokról pedig április 13-án, egy országos parancsnoki értekezleten határoztak.

A változások előkészítéséről elmondta, hogy a fővárosi szervezet teljes működését próbálták monitorozni, az eljárások számáról, hatékonyságáról, a súlyponti bűncselekmények felderítéséről felmérés készült, és ezek alapján tettek javaslatot a belügyminiszternek az átalakításról.
Gyorsabban reagálna a rendőrség

Az átalakításra azért van szükség, hogy a büntetőeljárások gyorsabbak és eredményesebbek legyenek, megszüntessék az átfedéseket és a párhuzamosságokat, a felesleges tagoltságokat, az állampolgárok egy láthatóbb és gyorsabb reagálású rendőrséggel találkozzanak, mondta. Az újabb központi szervek létrehozása helyett a már meglévő főosztályokat akarják hatékonyabbá tenni úgy, hogy megerősítik a helyi szerveket. Ezért irányítanak át több száz rendőrt kerületi kapitányságokhoz november elsejétől.

Átalakul, nevében is megváltozik az eddigi gazdaságvédelmi főosztály és a jövőben korrupciós és gazdasági bűnözés elleni főosztályként működik majd. Az ide nem tartozó feladatkörök, mint például a betörés és zsebtolvajlás más egységhez kerülnek, és itt csak kizárólag kiemelt gazdasági bűnügyek felderítésén dolgoznak majd. A bűnügyek esetében is megszüntetik a párhuzamosságokat: főosztályokat vonnak össze, az operatív munka egy kézbe, egy főosztályra kerül.

A dandártábornok elmondta: átszervezik a központi közrendvédelmi állományt, több rendőrt vezényelnek az utcákra. Szeptember 10-e óta több rendőr van reggel 6 és este 10 óra között a forgalmas fővárosi csomópontokon, például a Széll Kálmán téren, a Ferenciek terén, a Batthyány téren, a Határ úton és a Hősök terén. Az új típusú vezetésirányítási rendszer keretében összehangolják a közterületi rendőrök munkáját valamennyi kerületi kapitánysággal, így minden szervvel egyeztetni fogják a rendőrségi egységek, járőrök közterületi szolgálatát.

Létrehoznak egy gyorsreagálású, megfelelő gépkocsiállománnyal rendelkező egységet, hogy nagyobb rendőri erőt igénylő esetekben a lehető legrövidebb időn belül, és a legnagyobb erővel tudjanak fellépni.

Megalakítják a metrórendőrséget is, amelynek feladata a tömegközlekedési hálózat felügyelete és a Budapesti Közlekedési Központ, valamint a közterület-felügyelettel való kapcsolattartás. A Keleti és Nyugati pályaudvarokon már egy-egy alosztály működik, de hamarosan a Déli pályaudvaron is felállítanak egy újabb alosztályt, és a három szervezet a vasútbiztonsági osztályhoz tartozik majd.

Megerősítik az ellenőrzési szolgálatot is, így nem csak az állomány tagjait, hanem a vezetőket, a szervezeti irányítók tevékenységét is monitorozzák, így a főosztályvezetőket és a kapitányokat is ellenőrzik.

Az átszervezés során érintett több száz rendőr mindegyikével még októberben egyeztetnek, és a személyi körülményeket is figyelembe véve irányítják át őket új munkakörükbe. A BRFK vezetése nem számít az átszervezés miatt lemorzsolódásra, leszerelésre, „mert nincs olyan ok, hogy kollégáik az újmunkakörre nemet mondjanak” – fogalmazott Tóth Tamás.

Kiemelte, hogy mindenkinek van és lesz munkája, mindenkire számítanak, a munkabérét senkinek sem csökkentik. Egyes kapitányságok közrendvédelmi létszáma szinte megduplázódik. A kerületi kapitányságok vagy a BRFK vezetői szintjén nem várható átszervezés, mindenki marad a helyén, mert a vezetőváltások az elmúlt időszakban már megtörténtek.

(Index.hu)