- TMRSZ – Tettrekész Magyar Rendőrség Szakszervezete - https://tmrsz.hu -

Tíz rendőrkapitány távozik posztjáról

Tíz rendőrkapitány vezetői megbízását vonta vissza szeptember 15-i hatállyal Hatala József országos rendőrfőkapitány, közölte pénteken az Országos Rendőr-főkapitányság.

A balassagyarmati, a dunaújvárosi, az egri, az esztergomi, a fonyódi, a füzesabonyi, a siklósi, a szigetszentmiklósi, a szombathelyi és a dunakeszi rendőrkapitányok vezetői megbízását azután vonták vissza, hogy az ORFK vezetője Pintér Sándor belügyminiszter utasítására felülvizsgálta „a leggyengébben teljesítő rendőrkapitányságok vezetőinek vezetői alkalmasságát”.

Az országos rendőrfőkapitány, illetőleg a budapesti és a megyei rendőrfőkapitányok már a szervezeti értékelés folyamatában visszavonták a Budapesti Rendőr-főkapitányság I. és XII. kerületi, a szentendrei és a zalaegerszegi rendőrkapitányság vezetőjének vezetői megbízását.

A szervezetek értékelése során a szubjektív biztonságérzetet leginkább befolyásoló mutatókat vették figyelembe, egyebek mellett az egy hivatásosra jutó nyomozások és az eredményes nyomozások számát, a nyomozáseredményességi mutatót, a nyomozások időszerűségét, a felderítési eredményességet a tulajdon elleni szabálysértéseknél, az egy hivatásosra jutó szándékos bűncselekményen tetten értek számát, a személyi sérüléses közlekedési balesetek számának változását, valamint az önkormányzatok véleményét.

Az új vezetők kinevezéséig az érintett rendőrkapitányságokat a kapitányságvezetők helyettesei irányítják.

A Belügyminisztérium augusztus elején jelentett be egy csaknem 420 embert érintő átszervezést a rendőri szerveknél, aminek keretében megszüntették a Nemzeti Nyomozó Iroda (NNI) és a Budapesti Rendőr-főkapitányság (BRFK) szervezett bűnözés elleni egységeit, illetve az NNI gazdaságvédelmi főosztályát, és számos magas rangú rendőri vezető távozott a posztjáról.  A felszámolt osztályok közül a Budapesti Rendőr-főkapitányság Szervezett Bűnözés Elleni Főosztály Szervezett Bűnözés Elleni Osztálya jogutód nélkül szűnt meg, a megszüntetett osztályok személyi állományának egy részét más rendőri egységekhez irányították át.

Papp Károly, a rendőrség átszervezéséért felelős miniszteri biztos augusztus 14-én jelentette be, hogy a a belügyminiszter a hónap végével indoklás nélkül visszavonta Simon László Fejér, Fekete Csaba Hajdú-Bihar, Ormossy Attila Heves, Simon Tamás Pest és Mergancz Sándor Somogy megyei rendőrfőkapitányok megbízását. Ezzel egy időben az országos rendőrfőkapitány felmentett hivatalából Galuska-Tomsits Lászlót, a Pest Megyei Rendőr-főkapitányság rendészeti igazgatóját és Tarr Lászlót, a Nemzetközi Bűnügyi Együttműködési Központ Igazgatóját.

Szintén augusztusban mentették fel hivatalából a sárbogárdi rendőrfőkapitányt, akinek az ozorai fesztiválon tapasztalható helyzet miatt miatt kellett távoznia.

Hullanak a rendőrfejek

A BM korábban azt közölte: a rendőrséget azért kell átszervezni, hogy megszüntessék a párhuzamosságokat. A miniszteri biztos szerint a fő elv az volt, hogy az Országos Rendőrkapitánysághoz (ORFK) tartozzon a stratégiai, a területi szervekhez pedig az operatív irányítás. Papp szerint fontos szempont volt a párhuzamosságok megszüntetése, például a Terrorelhárítási Központhoz (TEK) kell vonni azokat a kapacitásokat, amivel a TEK egyébként is rendelkezik.

Az átszervezésnek hivatalosan nincs köze a júniusban őrizetbe vett vállalkozó, V. László és a velük kapcsolatban álló rendőrtisztek ügyéhez. Mint ismeretes, a rendőrség június elején őrizetbe vette Kalmár Tamást, a Budapesti Rendőr-főkapitányság (BRFK) közrendvédelmi főosztálya vezetőjét és Hopka Lajost, a Nemzeti Nyomozó Iroda (NNI) speciális bűncselekmények elleni osztálya vezetőjét. Néhány nappal később Gulyás Imrét, az NNI szervezett bűnözés elleni főosztálya vezetőjét és Koblencz Attilát, az NNI kiemelt ügyek osztálya felderítőjét is előállították. A feltételezések szerint a magas rangú rendőrök tájékoztatták a rendőrségi razziákról V. Lászlót, illetve segítettek eltussolni neki botrányos ügyeket.

A Népszabadság információi szerint az üggyel szoros összefüggésben áll, hogy május 8-án a belügyminiszter indoklás nélkül visszavonta Markó Attila ezredes, a budapesti rendőrfőkapitány rendészeti helyettesének vezetői megbízatását. Ezzel egy időben Hatala József országos főkapitány pedig Jánosik István ezredest, a közlekedésrendészeti főosztály vezetőjét menesztette.

Havasi Bertalan, a miniszterelnök sajtófőnöke június közepén azt nyilatkozta a Magyar Nemzetnek: a miniszterelnök 2010-ben egyértelmű utasítást adott arra, hogy a rendőrséget a legkeményebben és a leghatározottabban tisztítsák meg a bűnözők befolyásától. Ennek a munkának az egyik eredménye a V. László ellen elindított eljárás is.

(Index.hu)