- TMRSZ – Tettrekész Magyar Rendőrség Szakszervezete - https://tmrsz.hu -

Leminősítés objektív tények nélkül

A minősítést végző elöljáró objektív tényekkel nem tudta alátámasztani a bíróságon az általa készített minősítés tartalmát.


Leminősítés?

Kollégánk azért fordult szakszervezetünkhöz, mert egy személyes ellentétből adódóan az elöljárói minden rendelkezésükre álló eszközzel megpróbálták ellehetetleníteni. Először fegyelmi eljárást indítottak ellenne, melyet a fegyelmi jogkör gyakorlója fegyelmi vétség hiányában megszüntetett.

A következő lépésként a soros minősítésén alkalmatlan minősítést kapott, mivel a minősítést végző személy szerint pszichikailag, szakmailag, fizikailag alkalmatlan volt. A döntés ellen panasszal éltünk, melynek eredményeként kevésbé alkalmatlanra változtatták a minősítést.

Tekintettel arra, hogy a képviselt a soros pszichológia vizsgálaton, a fizikai felmérésen kiválóan megfelelt, illetve szakmai versenyeken is eredményesen képviselte szervezeti egységét bírósági keresetet nyújtottunk be az illetékességgel rendelkező bírósághoz a minősítés hatályon kívül helyezése érdekében.

A vonatkozó előírások szerint a minősítést végzőnek kell annak megalapozottságát bizonyítania, amelyre a bíróság fel is hívta a főkapitányság figyelmét. Az utólagos bizonyítás érdekében lázasan elkezdték visszamenőleg keresni az ellenőrzési dokumentációkat, hátha találnak hibát a képviselt munkájában.

A kutatás eredményeként a főkapitányság képviselője összesen két darab jelentést tudott becsatolni, amelyet (milyen véletlen) az alkalmatlan minősítést készítő elöljáró készített.

Felhívtuk a tisztelt bíróság figyelmét arra, hogy a becsatolt két jelentés alapján indult fegyelmi eljárás, amelyet azonban fegyelmi vétség hiányában megszüntettek. A főkapitányság saját döntését alátámasztandó a minősítéseket végrehajtó elöljárókat idéztette be tanúként.

A bíróságon kiderült, hogy a minősítést készítők, még azzal sincsenek tisztában, hogy milyen jogszabályok alapján kell elkészíteni a minősítést, illetve azt nyilatkozták, hogy a minősítéssel csak az adott beosztásra való alkalmatlanságát állapították meg a képviseltnek.

A bíróság ítéletében megállapította, hogy a főkapitányság egyetlen objektív ténnyel sem tudta alátámasztani a minősítésben foglaltakat, ezért azt hatályon kívül helyezte.

Az ítélet nem jogerős.

Nem merül fel bennetek egy kérdés? A leírtak alapján nem körvonalazódik valami visszaélés, illetve szakmai alkalmatlanság? Bennünk igen, ezért további lépéseket tervezünk.

Véleményünk szerint az elöljárók által készített (elmondásuk alapján összesen közel 100) minősítések valóságtartalma is megkérdőjelezhető.

 

 

TMRSZ