- TMRSZ – Tettrekész Magyar Rendőrség Szakszervezete - https://tmrsz.hu -

Pernyertes lett a közel 3 évig tartó kártérítési per

Tagjaink 2008.04. 30. napján szolgálati kötelemmel összefüggő balesetet szenvedtek el, mivel egy gépkocsi üldözése során szolgálati gépjárművük – amely nem megfelelő műszaki állapotban volt – egy földúton felborult.


Képünk illusztráció
Képünk illusztráció

A baleset bekövetkeztekor 26 éves gépjármű vezetőjét – a perben I. r. felperes – a helyszíni újraélesztést követően életveszélyes sérülésekkel, lélegeztetve szállították kórházba. A balesettel összefüggésben több műtéti beavatkozáson esett át, többek között hasi műtéten, tüdő műtéten, valamint térdműtéten.

Ugyanezen gépjárműben utazó II.r felperes térdszalagja a baleset következtében nagyban megnyúlt, így esetében is műtéti beavatkozásra került sor.

A sérülések miatt felpereseket vagyoni, és nem vagyoni kár is érte, így – mivel alperes nem adott helyt kártérítés iránti igényünknek – kereseti kérelmet nyújtottunk be a Fővárosi Munkaügyi Bíróságra.

A nem vagyoni kártérítés mértékének megállapítása céljából orvos szakértő kirendelésére, valamint öt tanú meghallgatására is sor került. Az orvos szakértő megállapította, hogy a baleset következtében az életelnehezülés mind a két felperes esetében – bár eltérő mértékben – megállapítható.

A tanúk elmondták, hogy I.r. felperes esetében – a fentiekben leírt műtéti beavatkozások miatt – esztétikailag hátrányos hegek láthatóak a mai napig. (Hasán hosszanti, kb. 20 cm-es, hónalján, térdénél szintén szemmel jól látható hegek.) A baleset következtében a fej hátsó részén egy kb. 15X15 cm-es seb keletkezett, ahol a mai napig – kb. 50 Ft nagyságú területen – nem nő haj. I. r. felperest a baleset következményeként nem csak testi, hanem jelentős lelki hátrány is érte, amely életminőségére, életvitelére negatív kihatással van a mai napig. I. r felperesnek nem csak hobbija, hanem élete meghatározó része volt a testépítés. A balesetet megelőzően rendszeresen járt konditerembe, így sikerült testét olyan szintre formálnia, hogy részt kívánt venni a rendőrségen megrendezésre kerülő Miszter Zsaru testépítő versenyen is. Barátaival sokat járt kikapcsolódni, egészséges, kiegyensúlyozott életet élt.

A baleset után azonban addigi harmonikus élete gyökeresen megváltozott. I.r. felperes azóta 15 kg-ot fogyott, testépítő hobbijával (versenyen való részvételi álmaival) kénytelen volt felhagyni, sok évi kemény munka eredménye kárba veszett.

II. r felperes a balesetet megelőzően szintén egészséges életmódot folytatott, sportolási tevékenysége napi rendszerességű volt. II. r. felperes az aktív sportolással a mai napig kénytelen felhagyni, mivel a megműtött térde terhelhetősége nagy mértékben romlott. Orvosa tanácsára hosszabb távon nem gyalogolhat, illetve futhat a mai napig. Fiatal kora ellenére II. r. felperes mozgási, szabadidős tevékenysége a jövőre nézve is korlátozottá vált.

II.r. felperes azon célját, hogy a terrorelhárító szolgálatnál szeretne elhelyezkedni, a baleset miatt kénytelen volt felhagyni, mivel a fokozott fizikai igénybevételre tekintettel kizárt, hogy műtött térddel alkalmasnak ítéljék meg.

Alperes a perben mindvégig 40%-os kármegosztást kért figyelembe venni, mivel álláspontja szerint felpereseknek is felróható volt a baleset bekövetkezte, hiszen I.r felperessel szemben a balesetet követően fegyelmi eljárás is indult, ahol figyelmeztetésben részesült. II. r felperes pedig nem bizonyította, hogy azért nem használta a biztonsági övet, mert az használhatatlan volt. A nem vagyoni kártérítés pedig álláspontja szerint nem indokolt.

A közel 3 évig tartó kártérítési per eredményeként a bíróság I.r. felperes esetében 1.500.000.-Ft, II.r. felperes esetében 500.000.- Ft nem vagyoni kártérítés mellett megítélte felperesek részére az elmaradt pótlékok, az elmaradt másodállás miatti keresetveszteség, a dologi kár (összetört telefon, szemüveg), valamint az egyéb kiadás (gyógyszerköltség, utazási költség) összegeit is.

A bíróság I.r. felperes esetében 20%-os, míg II.r. felperes esetében 10%-os kármegosztást állapított meg.

 

Az ítélet nem jogerős.

 

Az ügyet dr. Illés Ivett jogi ügyvivő képviselte

 

 

TMRSZ