- TMRSZ – Tettrekész Magyar Rendőrség Szakszervezete - https://tmrsz.hu -

Vádat emeltek Szima Judit ellen

Forrás: MTI/Origo

Vádat emelt az ügyészség Szima Judit, a Tettrekész Magyar Rendőrség Szakszervezetének (TMRSZ) főtitkára ellen – közölte Horváth Szilárd, a Somogy Megyei Főügyészség vezetője szerdán. Szima Juditot sikkasztással és csalással vádolják, a vád szerint például szekszárdi házát szakszervezeti pénzből újította fel.

Szima Judit
Szima Judit - MTVA - Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap - Varga György

Szima Juditot, a Tettrekész Magyar Rendőrség Szakszervezetének (TMRSZ) főtitkárát jelentős értékre, folytatólagosan, bűnszövetségben, üzletszerűen elkövetett sikkasztással, nagyobb vagyoni hátrányt okozó, üzletszerűen, folytatólagosan elkövetett költségvetési csalással, kisebb vagyoni hátrányt okozó költségvetési csalás bűntettével és többrendbeli magánokirat-hamisítás vétségével vádolják.

A szakszervezeti vezetőt, aki tavaly több kormányellenes tüntetést is szervezett, 2011-ben vették őrizetbe, és gyanúsítottként hallgatták ki. A nyomozók arra voltak kíváncsiak, hogy a főtitkár saját céljaira költött-e, illetve ha igen, mennyit a szakszervezet pénzéből. A Kaposvári Városi Bíróság 2011. június 6-án megszüntette a szakszervezeti vezető előzetes letartóztatását, ellene lakhelyelhagyási tilalmat rendelt el Létavértesre. Az ügyészség indítványára 2011. november 27-én Szima Juditot ismét előzetes letartóztatásba helyezték a büntetőeljárás meghiúsítása, valamint a bűnismétlés veszélye miatt, továbbá azért, mert megszegte a lakhelyelhagyási tilalmat.

Horváth Szilárd főügyész közölte: a Kaposvári Nyomozó Ügyészség befejezte a nyomozást a Szima Judit, a TMRSZ főtitkára és kilenc társa ellen indított bűnügyben; a vádiratot és a mintegy 21 ezer oldalnyi nyomozati iratot május 4-én eljuttatta a Szekszárdi Városi Bíróságra. Az ügyészség a bírósági tárgyalásra a tíz vádlott és 75 tanú beidézésére, valamint 77 tanú vallomásának felolvasására tett indítványt – tette hozzá közleményében a főügyész.

Szekszárdi házát szakszervezeti pénzből újította fel

Horváth Szilárd közölte: a vádlottak közül ketten szakszervezeti tisztségviselők, a többiek pedig különböző beosztásokban – például pénzügyi ügyintézőként, ügyviteli alkalmazottként – dolgoztak a szakszervezetnél. A főügyész azt mondta, hogy a vád szerint az előzetes letartóztatásban lévő Szima Judit saját gépkocsija használata során 2009 februárja és 2011 januárja között valótlan tartalmú útiköltség-elszámolásként mintegy 8 millió forintot tulajdonított el a szakszervezet általa kezelt pénzéből, de 2008-tól kezdődően két társával együttműködve másfél millió forintot utalt át azoknak fiktív hivatali útiköltség-elszámolásként.

Emellett a vádlott az arra jogosult testület hozzájárulása nélkül szekszárdi lakóingatlanán – amely egyben a TMRSZ székhelye is volt – az ingatlan modernizálását szolgáló beruházásokat végeztetett el, amelynek ellenértékét, több mint 18 millió forintot a szakszervezet pénzéből egyenlítette ki – ismertette a főügyész. Hozzátette: a vádlott továbbá valótlan tartalmú segélyezési kérelmek és fiktív útiköltség-elszámolások révén fizetett ki különböző juttatásokat a bejelentés és munkaszerződés nélkül dolgozó munkatársának, illetve fiktív útiköltség-elszámolásokkal fedezte kollegáinak túlóráit, ezzel az állami költségvetésnek mintegy 1,4 millió forint vagyoni hátrányt okozott a vád szerint.

Az ügyészség Horváth Szilárd szerint azzal is vádolja a TMRSZ főtitkárát, hogy az 2011 márciusában valótlan tartalmú kiküldetési rendelvényeket felhasználva 172 ezer forint vagyoni hátrányt okozott az Európai Szociális Alapnak. (A TMRSZ részt vett az Új Magyarország Fejlesztési Terv TÁMOP programja keretében kiírt pályázaton, amelyet részben az Európai Szociális Alap finanszírozott.)

 

Forrás: MTI/Origo