Tájékoztató – akciószolgálati pótlék

Tagjaink megkeresése nyomán, szolgálati panaszt nyújtottunk be elmaradt akciószolgálati pótlék megfizetése miatt az ország több pontján.


Akciószolgálati pótlék - fotó: police.hu
fotó: police.hu

Az év elején a Gyulai Munkaügyi Bíróságon jártunk el tagjaink képviseletében, ahol már az első tárgyaláson helyt adtak kereseti kérelmünknek és megítélték tagjaink számára az elmaradt akciószolgálati pótlékot. Az eljáró bíróság az indokolásában a Legfelsőbb Bíróság – mai nevén Kúria – döntéseire hivatkozott, amelyek kimondják, hogy az országos és megyei elrendelésű akcióban, fokozott ellenőrzésekben végzett szolgálati feladatok ellentételezéseként jár az akciószolgálati pótlék. Az alperes fellebbezése nyomán nem lett jogerős az elsőfokú ítélet, de a Gyulai Törvényszék, mint másodfokú bíróság, helyben hagyta a Gyulai Munkaügyi Bíróság ítéletét, azaz jogerősen is jár tagjainknak az akciószolgálati pótlék.

A Kelebiai Határrendészeti Kirendeltség állományában szolgálatot teljesítő tagjaink képviseletében szintén szolgálati panaszt nyújtottunk be, de panaszunkat első és másodfokon is elutasították. Ezután kereseti kérelemmel fordultunk a Kecskeméti Munkaügyi Bírósághoz, ahol egy hosszadalmas peres eljárás eredményeként helyt adtak keresetünknek, amely már az elsőfokú ítéletet követően jogerős lett. Ezt az ítéletet követően az addig szünetelő eljárások folytatását indítványoztuk, és szintén helyt adó ítéletek születtek a Kecskeméti Munkaügyi Bíróságon.

Jelenleg számos peres eljárás van folyamatban elmaradt akciószolgálati pótlék miatt, és itt szeretnénk felhívni a figyelmeteket arra, hogy az akciószolgálati pótlék csak az országosan, illetve területileg elrendelt fokozott ellenőrzések esetén jár.

 

 

TMRSZ