- TMRSZ – Tettrekész Magyar Rendőrség Szakszervezete - https://tmrsz.hu -

Dohányzók vs. nem dohányzók

2012. január 1-jétől kell alkalmazni a nemdohányzók védelméről és a dohánytermékek fogyasztásának, forgalmazásnak egyes szabályairól szóló 1999. évi XLII. törvényt.

Ezen időponttól lényegében minden zárt légterű helyen tilos a dohányzás, így a munkahelyen, az éttermekben, a kocsmákban, a közösségi közlekedési eszközökön és a megállókban, az aluljárókban, a játszótereken, valamint a megállóhelyek és a játszóterek ötméteres környezetében sem szabad rágyújtani. (A helyi önkormányzatok további közterületeken is megtilthatják a dohányzást.)


Dohányzás

Zárt térben ezután csak dohánytermék-bemutatókon és a szállodák szivarszobáiban lehet dohányozni. Ezen kívül zárt légterű dohányzóhelyiség csak büntetés-végrehajtási intézményekben és pszichiátriai intézetekben alakítható ki a fogvatartottak, illetve a betegek számára.

A munkahelyeken és a közforgalmú intézményekben kizárólag nyílt téren – a bejárattól öt méterre – kijelölt helyen engedhető meg a dohányzás. Ezeken a helyeken viszont ki kell jelölni és fenn kell tartani nyílt légterű helyet a dohányzók számára (kivéve, ha az üzemeltető, munkáltató nemdohányzó intézménnyé nyilvánítja a helyet vagy tűzvédelmi, munkabiztonsági előírások nem engedik azt). Szabadtéren sem jelölhető ki dohányzóhely közoktatási, gyermekjóléti és gyermekvédelmi intézményekben, továbbá egészségügyi szolgáltatónál.

A bírságolás 2012 áprilisában kezdődik. Ekkortól a népegészségügyi szakigazgatási szervek magánszemélyek esetében 50 ezer forintig, intézmények esetében 2,5 millió forintig terjedő bírságot is kiszabhatnak szabályszegés esetén.

A fenti törvényi rendelkezés értelmében tehát, a rendőrkapitányságnak ki kell jelölni és fenn kell tartani nyílt légterű helyet a dohányzók számára. Nincs azonban jogszabályi kötelezés, vagy lehetőség arra, hogy a munkáltató bizonyos időközönként engedélyezze a dohányzó munkavállalók számára a dohányzást – az esetlegesen a közelben nem található – dohányzásra kijelölt helyen.

Abban az esetben tehát, ha a dohányzó munkavállaló nem hagyhatja el a szolgálati helyét, viszont ott nem található dohányzásra kijelölt hely, kizárólag a jogszabály által előírt munkaközi szünetben van lehetőség a dohányzásra.

A rendőrségi objektumokban az ÁNTSZ („dohánykommandó”) nem ellenőrizheti a nemdohányzók védelméről szóló törvény betartását, ezeket az ellenőrzéseket a munkavédelmi felügyelő, az elöljárók, valamint a katonai ügyészek hajtják végre.

 

 

TMRSZ