A Fidesz a vért hiányolta az utcákról

Forrás: 168 Óra Online

Miért nem lőhettek a rendőrök? – háborgott a fideszes

Feloldották annak a jegyzőkönyveknek a titkosítását, amely a 2006-os tévéostrom másnapján az Országgyűlés honvédelmi és rendészeti, valamint a nemzetbiztonsági bizottságának együttes ülésén történteket tartalmazza. A Jobbik azonnal lecsapott a dokumentumokra és kiderült: a Fidesz éles lőszerrel lövetett volna a “békés” tüntetőkre. A meggondolatlan mondatok teljesen hiteltelenné tették a Fidesz-propagandáját a “gumilövedékekről” és a “kilőtt szemű békés tüntetőkről”.


2006

Állami parancsra rendőrterror folyt Budapest utcáin 2006. október 23-án – nyilatkozta Kontrát Károly, a belügyminisztérium parlamenti államtitkára a Duna Televízió Hattól nyolcig című műsorában, négy évvel a 2006-os események után, 2010. októberében.

2007. februárjában törvénymódosító javaslatot nyújtott be a Fidesz a gumilövedékek használatának megtiltásáért. Papcsák Ferenc fideszes politikust – akiről nemrég derült ki, hogy rokonoknak ad közpénzből megbízásokat – pedig kifejezetten azzal a céllal nevezték ki “elszámoltatási kormánybiztosnak”, hogy Gyurcsány Ferencet is felelősségre vonják ez ügyben.

A 2006 októberi rendőri túlkapások sérültjeit kétszázmillió forinttal kárpótolja a belügyminisztérium – a százkét jogosult közül kilencvennyolccal egyezett meg a tárca.

“Brutális rendőrterror volt”

– A 2006 őszén történteket nem lehet egyszerűen rendőri túlkapásnak nevezni – az brutális rendőrterror volt, amit a hírek szerint kormányzati megrendelésre követtek el a rendőrök 2006 őszén – nyilatkozta Kontrát Károly a Duna Televízió reggeli műsorában. Ennek kapcsán pedig megrendült az államba és intézményeibe vetett bizalom – tette hozzá. Demokráciában, jogállamban az államnak, a rendőrségnek meg kell védenie a tisztességes, jogkövető embereket. Itt megtámadták őket, állami parancsra rendőrterror folyt Budapest utcáin 2006. október 23-án – szögezte le Kontrát Károly.

A politikus, aki négy évvel ezelőtt a Fidesz jogsértéseket dokumentáló központját vezette, emlékeztetett: nemcsak az ünnepségek résztvevői váltak áldozattá, hanem többen azok közül is akik vendéglátóhelyeken voltak. Mindenféle indok nélkül kirángatták őket a rendőrök és agyonverték őket – szögezte le a politikus.

Ne lehessen következmények nélkül elmenni a büntetőjogi felelősség mellett sem, ez is kell a négy évvel ezelőtti történések végleges lezárásához – tette hozzá az államtitkár. Végére kell járni annak, kik adták ki a parancsokat a törvénysértések elkövetésére, illetve arra, hogy nem kell a rendőröknek azonosítót viselniük. Ki adott parancsot arra a rendőröknek, hogy megtámadják a békés, ünneplő embereket? Igazi megbékélés, igazi lezárás akkor történik majd ebben az ügyben, ha a felelősök is megkapják a méltó büntetésüket – szögezte le Kontrát Károly a Hattól nyolcig stúdiójában.

A gumilövedékes fegyvereket az október 23-ai zavargások idején vetette be először a rendőrség, szakértők szerint meglehetősen szakszerűtlenül használták azokat: több embert lőttek meg túl közelről, és gyakori volt a fejmagasságban leadott lövés is. Egy ember megvakult, egy maradandó látáskárosodást szenvedett. (Index)

Pofára esés

80 évre titkosították azt a jegyzőkönyvet, amely a 2006-os tévéostrom másnapján az Országgyűlés honvédelmi és rendészeti, valamint a nemzetbiztonsági bizottságának együttes ülésén történteket tartalmazza. A Fidesz azonban hatalmas hibát vétett: feloldotta a titkosítást, így bárki által elolvasható a jegyzőkönyv.

Sokkoló sorokat olvashatunk ki a jegyzőkönyvből: a Fidesz képviselői – akik idáig “békés tüntetőket” és “rendőrterrort” kiáltottak – a tévéostrom másnapján azt rótták fel az MSZP-s vezetésnek, hogy a karhatalom miért nem verte le durvább, kevésbé finomabb módszerekkel a tüntetőket. Sőt, azok után, hogy Petrétei József elmondja, hogy – bár egy figyelmeztető lövéssorozat volt – azért nem használtak fegyvert a tüntetők ellen, mert „ha a rendőrség a fegyverét használja, akkor több halálos áldozattal kellene most, ma szembenéznünk”, a Fidesz képviselője, Nyitray András mégis a vért hiányolta – számolt be elsőnek a Kuruc.info.

Nyitray András, a Fidesz országgyűlési képviselője, a bizottság tagja ugyanis a jegyzőkönyv szerint a tévéostrom másnapján, 2006. szeptember 19-énazt rója fel a rendészeti miniszternek, hogy a rendőrök miért nem használhatták a fegyverüket a tüntetőkkel szemben.

Fidesz: a jogállam elbukott 2006-ban

A fideszes Balog Zoltán szerint a jogállam 2006 őszén elbukott Magyarországon. A politikus ezt a múlt év tavaszán, a választások előtt mondtal a parlamentben – az állami vezetői mulasztások, illetve az állam nevében elkövetett jogsértések áldozatait megillető kártérítésekről szóló határozati javaslat általános vitájában – sürgette a rendőri és politikai vezetők felelősségének kivizsgálását a jogszerűtlen rendőri fellépések kapcsán.

FOGYATÉKOS LETT A GUMILÖVEDÉK MIATT: 15 MILLIÓ FORINT KÁRTÉRÍTÉST FIZET A RENDŐRSÉG

További 10,6 millió forint nem vagyoni kártérítésre kötelezte a Fővárosi Bíróság a Készenléti Rendőrséget annak a férfinak a perében, akinek az 2006. október 23-i budapesti tüntetésen gumilövedékkel maradandó fogyatékosságot okoztak. A felperes korábban peren kívüli egyezségben 4,4 millió forintot már megkapott. (MTI)

Balog Zoltán elmondta, tartanak attól: a hatalom ismételt fenyegetésekkel próbálja az embereket elrettenteni, hogy március 15-én éljenek az alkotmányban biztosított szabadságjogaikkal. Viszont ha a kormány nem arra használja fel az ünnepet, hogy a rendőröket az emberek ellen irányítsa, akkor békés lesz március 15-e.

Múlt év végén úgynevezett semmisségi törvényjavaslatot nyújtott be a 2006-os jogsértések ügyében Balsai István miniszterelnöki megbízott. A jogszabály lehetővé tenné, hogy a lezárt és a még függőben lévő 2006-os büntetőügyeket az elsőfokú bíróságoknak hivatalból vagy kérelemre, peren kívüli eljárásban kellene vizsgálniuk. Büntetőjogászok szerint vigyázni kell a javaslattal, nehogy bűncselekményeket elkövető személyeket is rehabilitáljanak. Ha az derülne ki, hogy a döntést kizárólag rendőri jelentések és vallomások alapján hozták meg, az ítéletet semmissé lehetne nyilvánítani. Az elítélt nevét pedig törölnék a bűnügyi nyilvántartásból – írta az atv.hu.

Nyitray - Fidesz

Forrás: 168 Óra Online