Tovább borul a Generali-pilótajáték

Forrás: Népszava Online

Sosem látott méretű csalás körvonalai bontakoznak ki a Generali biztosító ügynöke, a Központi Nyomozó Főügyészség vezetőjének élettársa – ahogyan a főügyész szóvivője fogalmazott: “hölgyismerőse” – ügyében. A rendőrség most felhívást tett közzé, hogy a korábban “csak” 300 milliósnak tűnő bűncselekmény-sorozat további sértettjeit megtalálja. A kárérték becslések szerint megközelítheti az egymilliárdot is.


Pilótajáték

A gyanúsított szabadlábon védekezik, sőt, egy időseket felkaroló alapítvány védnökeként is fellelhető a neve.

Hiába robbantotta ki néhány hete a Népszava a Központi Nyomozó főügyészség vezetője, Keresztes Imre élettársának csalási ügyét, azt a magyar nyilvánosság valamiért “agyonhallgatta”. Pedig a rendőrség nem titkolja, példátlan ügy nyomozása folyik – éppen a főügyész, illetve a gyanúsított gazdaságvédelmi nyomozó fia miatti elfogultság okán – nem a fővárosban, hanem Pest megyében.
A nő, H-né P. Mónika biztosítási ügynökként, nem csupán fiktív befektetési szerződéseket kötött régi ügyfeleivel, de sokukat kölcsön felvételére is rávette, hogy az általa ígért VIP kamatok révén a törlesztést lehetővé tegye.

A nyomozás során kiderült, a főügyész ismerőse a Generali biztosító okmányait felhasználva követhette el bűncselekményeit, csaknem nyolc éven át.
A Népszava érdeklődésére a Generali, konkrétan nehezen értelmezhető közleményekkel biztosította ügyfeleit a biztosító helytállásáról a csalás miatt. Ennek ellenére a károsultak eddig egyetlen fillér kártérítést sem kaptak, és erre rövid távon nincs is reményük. Annak ellenére sem, hogy a “hölgyismerős” tevékenysége sokuk esetében tragikus következményekkel jár. Vannak, akik már lakásrészleteiket sem tudják fizetni H-né manipulációi miatt, mások otthonuk eladási árát “bukták el” a hamis befektetés miatt.

A károsultak egymástól függetlenül arról számoltak be, hogy a Generali “kvázi” csalóként, rosszhiszemű spekulánsként bánt-bánik velük. Többen részletesen beszéltek arról, hogy H-né magas rangú “férfiismerőse”, aki velük szinte baráti kapcsolatban állt, sem segített abban, hogy a piramisjátékban elvesztett pénzüket visszakaphassák.

Forrásaink beszéltek arról, hogy H-né leggyakrabban Keresztes főügyész nemrég felújított szárligeti villájában volt utolérhető, melyet ugyancsak a Generali kötvényeivel helyeztek biztonságba. De az ügynök a főügyész budapesti, Alkotmány utcai ingatlanában is megtalálható volt.
Forrásaink szerint baráti összejöveteleken, az ügyészbálokon, illetve állítólag még Keresztes tavaszi állami kitüntetésekor, a Parlamentben is együtt lehetett látni a főügyészt H-nével.

Mindezekről egy esetleges bírósági eljárásban is szívesen vallanak.
A Generali jelenlegi, és korábbi munkatársai részletesen beszámoltak arról is, hogy H-né P. Mónika a cégen belül érezhetően vezetőinek védettsége alatt tevékenykedett, nyilván ezért sem derült ki évekig, hogy törvénytelenül használhatott fel bizonylati tömböket, kötvényeket.

A Generali nem tájékoztatta lapunkat a biztosító ezzel kapcsolatos munkáltatói szankcióiról, ám tudható, hogy H-né ellenőrzést elmulasztó felettesei továbbra is beosztásukban maradhattak, illetve van, akit elő is léptettek. A Generalinál jelenleg átfogó PSZÁF-vizsgálat folyik, mely remélhetően felderíti a csalás részleteit is.
Bár a Népszava az ügy kirobbantását követően folyamatosan érdeklődött a Pest megyei főkapitányságon, a gazdaságvédelmi osztály (talán épp a nyomozótiszt) – a sajtóosztályon keresztül – a fejleményekről igen szűkszavúan tájékoztatott. Hasonlóan elutasító magatartásról számoltak be a közvetlenül érdeklődő sértettek, illetve ügyvédjük. Lapunkat nem is értesítette a rendőrség arról, hogy komoly fordulat történt az ügyben.

A hatóság szükségét érezte ugyanis, hogy felhívást tegyen közzé, melyben a további károsultakat keresi.
A legfőbb ügyész még nem válaszolt Harangozó Tamás MSZP-s országgyűlési képviselőnek, aki a nyomozó főügyésszel kapcsolatban arról érdeklődött, milyen intézkedés követte-követi a csalási ügy kirobbanását.
Azt sem tudni, hogy Keresztes Imre, aki magát is a nő áldozatának tekinti, miért nem tett jelentést megkárosításáról feletteseinek, sem sértettként feljelentést a rendőrségen.

Információink szerint H-né bűncselekményeinek értéke elérheti az egymilliárd forintot is – jóllehet volt, aki azt állította, hogy kötvényét “ajándékként” kapta az asszonytól. Mindez felvetheti a Generali felső vezetésének felelősségét is.
Lapunk arról is értesült, hogy a – sértettek szerint érthetetlen módon – szabadlábon védekező – H-né P. Mónika egy időseket gondozó szervezet védnökeként is dolgozott. Információink szerint a Védőszárny az Időskorúak Méltóságáért Közhasznú Alapítvány több gondozottjával is szerződéses viszonyban lehetett, de ezzel kapcsolatban jelenleg nem folyik nyomozás.

Rendőrségi felhívás

A Pest Megyei Rendőr-főkapitányság Gazdaságvédelmi Osztálya csalás bűntett elkövetésének megalapozott gyanúja miatt folytat eljárást H-né P. J. M. ellen, aki a Generali-Providencia Biztosító Zrt. nevével visszaélve, különböző befektetési céllal (életbiztosítás) több személytől milliós összegeket vett át, mellyel a biztosító felé nem számolt el és a pénz átadójának ezzel kárt okozott.
Kérjük azon sértettek jelentkezését, akik H-nénak hasonló céllal pénzt adtak át és az a biztosítónál nem jelent meg.
Jelentkezni lehet telefonon Pest Megyei Rendőr-főkapitányság Gazdaságvédelmi Osztályán a 06-1/443-5800 számon a 30-500, 30-209 vagy 30-398 melléken, vagy írásban a 1139 Budapest, Teve u. 4-6. címre küldött levélben.”

Veress Jenő/Népszava /

Előzmény:
Megúszhatja a főügyész
Nagy bajban a főügyész

Forrás: Népszava Online