- TMRSZ – Tettrekész Magyar Rendőrség Szakszervezete - https://tmrsz.hu -

Törzskocsmájukról is vallaniuk kell a rendőröknek, tűzoltóknak

Forrás: hvg.hu Szerző: Csikász Brigitta

Kedvenc szórakozóhelyeikről is nyilatkozniuk kell majd a jelenlegi tervek szerint a fegyveres szervek hivatásos állományú tagjainak – ez derül ki a hvg.hu birtokába került előterjesztésből, amely a hivatásosok szolgálati viszonyát szabályozó törvényen változtatna.

Semmiféle előzetes tájékoztatást nem tervez a Belügyminisztérium a több tízezres hivatásos rendészeti állomány tagjainak életét meghatározó szolgálati törvény (egészen pontosan a fegyveres szervek hivatásos állományú tagjainak szolgálati viszonyáról szóló 1996. évi XLIII. törvény) széles körű módosításával kapcsolatban – derült ki a hvg.hu birtokába került előterjesztésből. A rendészeti szervek tagjainak közszolgálati életpályáját összehangoló jogszabály kommunikációja “követő jellegű” lesz a dokumentum szerint, előzetesen sem sajtótájékoztatót, sem sajtóközleményt vagy egyéb más nyilatkozatot nem ad a tárca.

Ez azért is érdekes, mert a javaslat jelentős módosításokat tartalmaz a mostani szabályozáshoz képest. Ha a tervezet átmegy az Országgyűlésen, akkor a hivatásosoknak többek között arról is be kell számolniuk a kötelezően kitöltendő adatlapon – akár a nemzetbiztonsági ellenőrzésnél –, hogy kikkel, milyen módon és mióta élnek együtt. Továbbá azt is meg kellene adniuk, hogy öt évre visszamenőleg hol, milyen munkakörben dolgoztak, vannak-e gazdasági érdekeltségeik, sőt nyilatkozniuk kell arról is, hogy az állományba való jelentkezésük előtti egy évben havonta mennyit kerestek.

Visszacsempészett javaslat?

A magánéletre vonatkozó kérdések közül nem maradnak ki a vagyoni helyzetre vonatkozók, így azok sem, hogy milyen ingatlanok, ingatlanrészek vannak az illető tulajdonában, és hogy van-e jelentősebb hitele az érintettnek. Az adatlap kérdései mindenre kiterjednek, így arra is, hogy a hivatásos állomány tagja 15 évre visszamenőleg elkövetett-e bűncselekményt, valamint hogy 2 évre visszamenőleg szabálysértés miatt kapott-e valamilyen bírságot.

A Hivatásos Tűzoltók Független Szakszervezeténél (HTFSZ) az sem aratott tetszést, hogy a szórakozóhelyekről, kocsmákról is számot kell adni. „Rendkívül jópofa dolog, hogy a rendszeresen látogatott szórakozóhelyre is rákérdez. Milyen jó lehet majd nekünk, ha majd tánci-tánci közben megjelenik valaki hosszú fekete bőrkabátban és közli, hogy ellenőrizni jött. Beszámoltat arról, vajon hány sört ittam meg aznap este, és majd összeszorult gyomorral várom az ítéletet, miszerint ez még belefér-e a kormány által felállított elképzelésekbe. Mert két sör még belefér, na de plusz egy feles? Ki érti ezt?” – értetlenkedett írásában egy névtelen tűzoltó.

Kedvenc szórakozóhelyükről is be kellene számolniuk a rendőröknek, tűzoltóknak, katonáknak -  Fotó: Túry Gergely
Kedvenc szórakozóhelyükről is be kellene számolniuk a rendőröknek, tűzoltóknak, katonáknak - Fotó: Túry Gergely

Korábban beszámoltunk arról, hogy az új Munka törvénykönyvének tervezete szerint akár egy vasárnapi fröccsözés vagy a nem megfelelő ruházat is indok lehetett volna arra, hogy a munkaadó megváljon egy dolgozótól, ha úgy gondolja, hogy mindezzel sértették az érdekeit. „Ha életbe lépne ez a szabályozás, akár akkor is szabályt sérthetnék, ha egy komoly vállalat vezetőjeként nyilvánosan spiccesre innám magam egy vasárnap délután, vagy éppen – a munkáltatónak a munkavállaló megjelenésével kapcsolatos elvárásával szemben – rövidnadrágban, strandpapucsban sétálgatnék a Margitszigeten” – mondta még idén júliusban a hvg.hu-nak a tervezetről Hadnagy József, munkajogra is szakosodott ügyvéd. Úgy tűnik, hogy az Mt.-be végül az kerül majd be, hogy a munkavállaló csak a munkavégzéssel kapcsolatban ellenőrizheti a dolgozót, a magánéletében nem kutakodhat, ezzel szemben a fegyveres szervek hivatásosaira mégis ez várhat.

Hivatásoshoz méltó viselkedés

A szolgálati törvény módosításáról szóló előterjesztés ugyanis kimondja, hogy, „a hivatásos állomány tagjának szolgálatban és magánéletben egyaránt hivatásához méltó, becsületes, tisztességes és példamutató magatartást kell tanúsítania. Szolgálaton kívüli életmódjával, életvezetésével közvetetten sem károsítja a fegyveres szerv és tagjai iránti közbizalmat”. Ezt a tervezett módosítást “kiváló gumiszabálynak” minősítette a hvg.hu-nak Kiss Sándor, a Rendészeti és Közigazgatási Dolgozók Szakszervezetének alelnöke. Szerinte ez ugyanis arra lesz jó, hogy amíg eddig a vitatott viselkedésű rendőrt etikai bizottság előtt vonták felelősségre, ezentúl akár azonnal is elbocsátható lesz. “Elég ha csak három rossz szót mond a főnökére” – tette hozzá a szakszervezeti vezető.

Rendőrök név nélkül azt vetették fel a hvg.hu-nak, hogy mi lesz azokkal, akiket valami jelentéktelen ügy miatt, esetleg teljesen alaptalanul feljelent egy haragos szomszédja vagy válófélben lévő párja, hogy így nehezítse meg a helyzetét. Az állomány tagjainak védelméről ugyanis az előterjesztés csak a munkavégzéshez kapcsolódóan jegyzi meg, hogy a „hivatásos állomány tagját a törvényes és szakszerű munkavégzése közben pártatlan és pártpolitika-semleges magatartása, valamint szakszerű feladatellátása miatt semmilyen hátrány nem érheti”.

Egyelőre nem látni, hogy az érdekvédelmet részben átvevő, kötelező tagságú Magyar Rendészeti Kar, amelynek vezetőjét a belügyminiszter nevezi ki, meg akarja-e, meg tudja-e majd védeni a hivatásosokat. Rendészeti szakszervezeti aktivisták megjegyezték azt is, hogy alkotmányos jogaikban ennyire még sohasem korlátozták a hivatásosokat, illetve hogy ilyen nyíltan még nem mondták ki a kormánnyal szembeni lojalitás elvárását.

Az állomány tagjainak 2012. február végéig kell nyilatkozniuk arról, kitöltik-e az adatlapot megadva kedvenc szórakozóhelyeiket, valamint hobbijukat. Amennyiben valaki nem nyilatkozik erről, akkor alkalmatlanság miatt megszűnik a jogviszonya. „Ennek a kérdésnek, mindennemű jogosságának a vizsgálata természetesen megérne egy alkotmánybírósági indítványt, de persze csak akkor, ha lenne még független alkotmánybíróság. Kapufa!” – zárta meglátásait a HTFSZ írásának névtelen szerzője.

Forrás: hvg.hu