Orbán nem tartja be ígéretét? – Kérdéses a rendőrök, tűzoltók béremelése

Forrás: hvg.hu Szerző: Csikász Brigitta

Nem tervezték be a 2012-es költségvetésbe azt a kilencmilliárd forintot, amit a rendőrség és a tűzoltóság tiszthelyettesei kapnának bérkiegészítő juttatásként – derül ki a hvg.hu birtokába került belügyi előterjesztésből. A jelentős összegű tételhez a belügyi tárca módosító javaslattal teremtene fedezetet, erre azonban kormányzati forrásunk szerint nincs lehetőség, és maga Orbán Viktor is “rendkívül szűk költségvetési mozgástérről” beszélt legutóbb.

Veszélyben a rendőrök, tűzoltók jövőre tervezett bérkiegészítése, nem tudni ugyanis egyelőre, hogy honnan lesz rá költségvetési fedezet. Pedig ez volt szinte az egyetlen pozitív változás, ami a hivatásos rendvédelmi állomány tagjait jövőre érinti, hiszen, a szolgálati törvénnyel párhuzamosan tárgyalt Munka Törvénykönyve több szigorítást is tartalmaz, az érintetteknek ugyanis a jövőben még kedvenc szórakozóhelyükről is számot kell majd adniuk feletteseiknek.

Idén július 2-án emelkedő fizetést és biztonságos időskort ígért Orbán Viktor miniszterelnök a Rendőrtiszti Főiskola tisztavatási ünnepségén a végzősöknek, akiktől cserébe világszínvonalú teljesítményt kért. A hivatásosok bérének rendezésére való törekvést mutatta a tiszthelyetteseknek szánt kiegészítő juttatás. A hvg.hu birtokába került, a fegyveres szervek hivatásos dolgozóinak jogállását módosító előterjesztés – az új Hszt. tervezetének – hatásvizsgálati lapján szereplő számítások szerint a mintegy 42 500 tiszthelyettesként dolgozó rendőr és tűzoltó kiegészítő juttatása 7,1 milliárd forintot tesz ki. Ehhez hozzájönnek a járulékok – mintegy 1,9 milliárd forint –, a végösszeg kilencmilliárdra rúg. Ez a jelentős tétel azonban nincs betervezve a 2012. évi költségvetésbe – jelentik ki a belügyi anyag szerzői. Ezért azt a „2012. évi költségvetésről szóló T/4365. számú törvényjavaslat országgyűlési tárgyalása során módosító indítvánnyal indokolt érvényesíteni”.

Ezzel szemben a valóság

A tervek megvalósulása viszont a jelenlegi helyzet szerint igencsak kétséges. A Fidesz-KDNP-frakciószövetség hétfői ülésén ugyanis maga a miniszterelnök közölte politikustársaival, hogy a jövő évi költségvetést illetően „a mozgástér a nullához közelít”, vagyis a pluszforrásokat követelő módosító indítványokkal mindenki fogja vissza magát, mert azok teljesítésére nincs lehetőség. A rendőrség már így is nagyon nehéz körülmények között működik, mint múlt héten megírtuk, az ORFK nemrég kénytelen volt körlevélben türelemre inteni beszállítóit, ugyanis nem tudnak nekik időben fizetni.

A rendőrök eddig sem voltak visszafogottak, ha a kormányról kellett véleményt mondaniuk: lesz pénz a nekik ígért juttatásra? - Fotó:  Túry Gergely
A rendőrök eddig sem voltak visszafogottak, ha a kormányról kellett véleményt mondaniuk: lesz pénz a nekik ígért juttatásra? - Fotó: Túry Gergely

Pénzügyi szakemberek szerint egy pénzügyminiszter visszaadhatja a megbízatását, ha nem képes nagyságrendileg 100 milliárd forintot „elrejteni” a költségvetésben, amiből éppen az ilyen jellegű kiadásokra teremt magának mozgásteret. Egy kormányzati forrásunk arról beszélt, hogy ez a mozgástér általában 60-80 milliárd forint, de rögtön hozzá is tette, hogy a 2012-es büdzsében „ennek csak töredéke van meg”. Márpedig az igények nyilván többszörösen meghaladják a rendelkezésre álló kereteket, a költségvetéshez már most számos forrásigény érkezett olyan célokra, melyek eredetileg nem szerepelnek a tervek között, ezek közül az apróbbak közé tartozik például az a 190 millió forint, amit Szabó Zsolt hatvani polgármester nyújtott be a Magyar Vadászati Múzeum megnyitásáért.

A Belügyminisztérium kilencmilliárdja ehhez képest komoly tétel, és egy kormányzati forrásunk szerint kérdéses, hogy meglesz-e egyáltalán. „Sok helyen vannak nagyon súlyos kormányzati megszorítások. A magyar rendőröknek körül kellene néznie a régióban, hogy lássák, román kollégáik helyzete rosszabb, mert fizetésüket 25 százalékkal csökkentették, nyugdíjukat pedig 15 százalékkal vágták meg. Ehhez képest nálunk az a cél, hogy jövőre senki ne járjon rosszabbul, de többletigényeket nem fogunk tudni kielégíteni” – mondta informátorunk a Hszt.-ben szereplő jövedelem-kiegészítéssel kapcsolatban. Ez pedig könnyen jelentheti, hogy a rendőrség és a tűzoltóság tiszthelyettesei sem számíthatnak arra, hogy a beígért juttatást megkapják.

Pintér megígérte

Pintér Sándor belügyminiszter a tárca november 5-én kiadott közleményében azt ígérte, hogy mindent megtesznek a hivatásos állomány érdekeinek hatékony védelméért. A dokumentumban az áll, hogy „mindazt megtettük, ami az MSZP kormánya elmulasztott”, mint például a tűzoltók túlóradíjának kifizetését, a rendőrség létszámának feltöltését, majd növelését. Mindehhez hozzátették azt is, hogy lépéseket tettek a Belügyminisztérium irányítása alá tartozó fegyveres szervezetek tiszthelyettesi állományának jövő évi bérnövelésére is.

Bárdos Judit, a Belügyi és Rendvédelmi Dolgozók Szakszervezetének főtitkára lapunknak nyilatkozva azt mondta, bízik benne, hogy minden tiszthelyettes hozzá is jut jövőre a havi 14 ezer forintjához. „A tisztavatáson Orbán Viktor megígérte, és az bekerült a jogszabálytervezetbe is, így nem hiszem, hogy ezt a döntést felülírnák” – közölte Bárdos a hvg.hu-val. “A sok ígéret közül ideje lenne már egyet beváltani, főleg, hogy eddig mindig csak azt láttuk, hogy elvesznek a hivatásosoktól” – mondta az érdekvédő. „Nekünk nagyobb kérdést jelent, hogy miért csak a tiszthelyettesek kapnak kiegészítő juttatást, amikor mások fizetésének emelésére is nagy szükség lenne, hiszen akadnak olyan tisztek, akik például rosszabbul keresnek a rendfokozatban alattuk állóknál.”

Bárdos Judittal szemben a Tettrekész Magyar Rendőrség Szakszervezetének főtitkára, Szima Judit szerint a kormány ígérete csak egy újabb “gumicsont”. “Az állomány a nyomor szintjén van, egy kezdő rendőr fizetése mindösszesen 75-76 ezer forint – vázolta fel a jelenlegi életkörülményeket a szakszervezeti vezető a hvg.hu-nak. “Mindenki el tudja képzelni, hogy ebből az összegből mennyire lehet megélni ma Magyarországon.” Szima Judit szerint ha meg is adnák a havi tizennégy ezer forintos juttatást a tiszthelyetteseknek, akkor az adójogszabályok változásai miatt az sem jelent majd semmit. Az érdekvédő emiatt attól tart, hogy jövőre “leszerelési hullám várható”.

BM: kérdések továbbküldve

A Belügyminisztérium részéről a hvg.hu-t arról tájékoztatták, hogy a tiszthelyettesek juttatásával kapcsolatos megkeresésünket illetékességből megküldték a Nemzetgazdasági Minisztérium sajtóosztályára, és kérték, hogy további kérdéseinket nekik küldjük el.

Forrás: hvg.hu