- TMRSZ – Tettrekész Magyar Rendőrség Szakszervezete - https://tmrsz.hu -

Nagy bajban a főügyész

Forrás: Népszava Online

Védhetetlen helyzetbe kerülhet a Központi Nyomozó Főügyészség vezetője, Keresztes Imre. Mint arról beszámoltunk, a főként politikai természetű ügyekben eljáró főügyész biztosítási ügynök “hölgyismerősének” működése kapcsán – a Generali Biztosító feljelentése alapján – 300 millió forint után nyomoz a rendőrség. Úgy tudjuk, a hölgyet, aki eddig csak tanú volt, gyanúsítottként hallgatják ki.

Keresztes Imre
Keresztes Imre

Keresztes lapunknak cáfolta, hogy a hölgy élettársa lenne – ahogy erre a feljelentés utalt – , ő is kárvallottnak nevezte magát, de információnk szerint kárigényt nem nyújtott be és feljelentést sem tett.

Elmulaszthatta a feljelentést egy tudomására jutott súlyos bűnügyben Keresztes Imre a Központi Nyomozó Főügyészség (KNyF) főügyésze. Legalábbis ez derül ki abból a közleményből, melyet kedden juttatott el lapunkhoz az általunk magánszemélyként megszólaltatni kívánt főügyész hivatali szóvivője. Kereszteshez számos kérdést intéztünk, de válaszok helyett Fazekas Géza a KNyF szóvivője küldött közleményt: “A főügyész úr a nevezett hölggyel sem korábban nem állt, sem pedig jelenleg nem áll élettársi viszonyban. Amikor a főügyész úrnak a hölgyismerősét érintő ügyről tudomására jutottak adatok, azokat haladéktalanul jelentette a hivatali elöljáróinak. A főügyész úr az említett ügy károsultjának tekinthető.”

Kérdésünkre, hogy pontosan mikor és mit jelentett elöljáróinak Keresztes, Horányi Miklós, a Legfőbb Ügyészség szóvivője nem válaszolt, mindössze Fazekas közleményét ajánlotta figyelmünkbe. Ha a hölgy – H-né P. Mónika – valóban élettársa a főügyésznek, Keresztes nem köteles terhelő adatokat közölni róla. Viszont, ha igaznak fogadjuk el a közleményt, és Keresztes valóban kárvallottja “hölgyismerőse” ügyének, törvényi kötelessége lett volna a súlyos csalás miatt feljelentést tennie, amit azonban a rendelkezésünkre álló információk szerint elmulasztott. Egyelőre kártérítési igényt sem nyújtott be, ami további kérdéseket vet fel. Lapunk úgy tudja, H-nét – aki eddig csak tanú volt – gyanúsítottként hallgatják ki a rendőrségen.

Mint arról beszámoltunk, 300 milliós csalás miatt nyomoz a Pest Megyei Rendőr-főkapitányság a Generali Biztosító feljelentése alapján. Idén év elejétől kezdve több ügyfél is panaszt jelzett a cég központjának arról, hogy az egyik ügynökük, H-né P. Mónika különféle szerződéses ígéretekkel nagyobb összegeket vett fel tőlük.

Viszonylag magas hozamú – évi 20 százalékos – ajánlatokkal vett át pénzeket ügyfeleitől. Az összegekről nyugtát állított ki, melyek a Generali hivatalos számlatömbjéből származtak. Ám sem a biztosítási ajánlat, sem az átvett összegek nem érkeztek meg a Generalihoz – közölte a biztosítótársaság lapunkkal.

Információink szerint H-né P. Mónika nem csupán saját baráti köréből, de a főügyész kapcsolati hálójából is merített a 300 milliós csalás során. Lapunk úgy tudja, hogy Keresztes Imre ismerősei, munkatársai, illetve jeles közéleti szereplők is lehetnek a kárvallottak között. A cég feljelentésében jelezte: H-né élettársa a KNyF vezetője, fia pedig a BRFK rendőre. Emiatt elfogultsági kifogást adtak be, amit az országos rendőrfőkapitány elfogadott, ezért jelölte ki nyomozásra a Pest megyei rendőrséget. A Népszava a BRFK-n is érdeklődött, hogy H-né gazdaságvédelmi nyomozóként dolgozó, és az ügyletekről a vallomások szerint tudomással bíró fia – H. Attila – kapcsán történt-e bármilyen parancsnoki intézkedés. Választ lapzártánkig nem kaptunk.

Egy tanúvallomás részlete

” (…) beszéltem Keresztes Imrével, akinek elmondtam, hogy beszéltem Mónikával. Imre azt ígérte, hogy beszél a Mónival. Másnap Imre vissza is hívott, és azt mondta, hogy megbeszélte Mónival, és az Attilával (a hölgy rendőr fiával – a szerk.), hogy a Móni édesanyjának lakását eladják, és abból mindenképpen megkapjuk a pénzünket. A későbbiek során is többször beszéltem a Mónival, de mindig összevissza hazudozott. (…) Én úgy tudom, hogy folyamatosan Imrénél volt Szárligeten, és megállapodtak, hogy Imre Alkotmány utcai lakásában fog lakni (…)”

A Pénzügyi Békéltető Testület tegnapi ülésén a Generali biztosító képviselője nem ismerte el a munkatársa által okozott kárt, ezért az ügy a bíróságon folytatódik.

Fegyelmi egy másik ügyben

Fegyelmi büntetéssel ért véget szeptemberben az Egri Városi Ügyészség vezető ügyésze elleni vizsgálat – írta a hvg.hu. Az eljárás azt követően indult, hogy az ügyészt bepanaszolták, mondván, munkatársai közül szerzett ügyfeleket brókernetes üzletkötőként dolgozó nejének. Szajlai József “erőteljes rábeszéléssel” érte el, hogy beosztottai befektessenek a Brókernet Zrt.-nél. A befektetés nem úgy alakult, ahogy remélték: 67 százalékos veszteséget szenvedtek el. A hvg.hu-nak a Legfőbb Ügyészség azt mondta, “Szajlai Józseffel szemben fegyelmi eljárás indult, amely büntetés kiszabásával zárult”, a vezető ügyész egy évre alacsonyabb fizetési fokozatba került.

Veress Jenő / Népszava