- TMRSZ – Tettrekész Magyar Rendőrség Szakszervezete - https://tmrsz.hu -

Kínos pletykák Kósáról: “Mr. 10 százalékból Mr. 20 százalék lett”

Forrás: hvg.hu

A nemzetközi beruházók dicshimnuszokat zengenek Debrecen befektetőbarát polgármesteréről, de Kósa Lajosról egyik korábbi szövetségese úgy véli, a városvezető egyre korruptabb és zsarnokibb – írta Washingtonnak az amerikai nagykövetség egy 2009-es üzenetében, amelyet a WikiLeaks tett közzé.


MTI Fotó - Földi Imre
MTI Fotó - Földi Imre

A Fidesz “megtámadhatatlan hűbérbirtokot” épített ki Debrecenben, amelyet 1998 óta Kósa Lajos polgármester a párt egyik bástyájává tett – írja a Washingtonnak küldött egyik 2009. végi üzenetébena budapesti amerikai nagykövetség. A WikiLeaks által közzétett irat részletekbe menően próbálja bemutatni Debrecent, a “kálvinista Rómát”, amelyet újabban már a “Fidesz fővárosának” is neveznek.

A három éve íródott üzenet szerint a külföldi befektetők nagyon dicsérték Kósát, aki az egyik meg nem nevezett nagy amerikai cég szerint a “budapesti bürokratákkal” szemben nyitott volt arra, hogy adókedvezményekről tárgyaljon. Kósa befektetőbarát hozzáállására az irat a Teva izraeli gyógyszergyártó 100 millió dolláros üzembővítési tervét hozta fel példaként. Szintén megemlíti a szöveg, hogy felújították a belvárost, a villamosvonalat, és új bevásárlóközpontok is épültek Debrecenben.

Ennek ellenére Kósával kapcsolatban vannak, akik “a felszín alatt” morgolódnak elégedetlenségükben – tette hozzá a távirat, amely erről a Kósa egyik korábbi szövetségesének nevezett Turi Gábort, Debrecen 2002 és 2006 közötti polgármester-helyettesét idézi. “Egy szűk körről van szó, ők kontrollálnak mindent, (Kósa) a főnök” – mondta a szöveg szerint Turi. “Mr. 10 százalékból Mr. 20 százalék lett” – tette hozzá a WikiLeaks-irat szerint.

Szintén Kósát és Debrecent kritizálta az iratban Lévai Katalin MSZP-s képviselő, aki a korrupcióról panaszkodva azt mondta a nagykövetség szerint, hogy Debrecenben “vizet prédikálnak és bort isznak”. Lévai feltételezései szerint a debreceni közműcégeket, hulladék- és vízsszolgáltatókat átitatja a korrupció. “Az emberek úgy látják, hogy csak úgy haladhatnak előre, ha beállnak a sorba” – tette hozzá az irat szerint Lévai azzal kapcsolatban, hogy szerinte a helyi képviselők, hivatalnokok mind a Fidesz tagjai.