Milyen Bokros lesz Orbán? (Vigyázat spoileres!)

Forrás: NAPI FIX

Az ősz kínzó politikai kérdése: milyen Bokros Lajos lesz Orbán Viktor. Drukkolunk, de tényleg.


Bokros Lajos - Fotó: Pályi Zsófi
Fotó: Pályi Zsófi

A legnagyobb titokban, felcsúti birtoka magányában új szerepre készül a nemzet nagyszerű színésze Orbán Viktor.  Egyelőre tükör előtt gyakorol, hétfőn például a nagykövetek előtt adott ízelítőt a vadonatúj és még hivatalosan ismeretlen című darab szövegkönyvéből, de a leghűségesebb rajongók ebből is levették, itt valami drámai, valami vadonatúj, valami átütő készül.

Orbán  Viktor, akit emlékezetesebbnél-emlékezetesebb szerepekben láthattunk, aki volt már nekünk a „nagyik fiatal siheder kedvence”, a „nagyik fess idősebb kedvence” a „komoly szabadelvű politikus kigombolt ingben”, a „mélyen átélt vallásosságú keresztény-konzervatív politikus sötét öltönyben”, a „kordonbontó”, a „Cohn-Benditet alázó fülkeforradalmár”, aki nagy-nagy átéléssel alakította már nekünk Kádár Jánost, a Nagy Konszolidátort,  Kossuth Lajost, vagy a haza bölcse Deák Ferencet, most – ha hinni lehet a pletykáknak – igazi színészt próbáló nagy alakításra készül.

Nem lesz könnyű szerep, főleg mert néhány hónappal ezelőtt még ugyanezen a színpadon olyanokat kellett neki mondania, hogy aszongya, visszarántottuk az országot a szakadék széléről (2011 április), aztán az idei a megújulás éve lesz, 2012 az elrugaszkodásé, 2013 az emelkedésé, 2014 pedig a gyarapodásé (2011 február), sőt MEGTÖRTÉNT A GAZDASÁGI FORDULAT (2011 június).

Most viszont, mint a hétfői jelmez nélküli olvasópróbán kiderült olyanokat kell majd neki mondania, hogy (az idézetek innen és innen)

Magyarország vészhelyzetbe sodródott, és az ország szuverenitását is elvesztheti.

Visszasodródhat a görög útra.

Ősszel megtörténik az állam méretre igazítása.

Az új költségvetés tervezésekor már nem az a kérdés, hogy honnan vágjanak le 2-3 százalékot, hanem az, hogy milyen feladatokból szálljon ki teljesen az állam. Vagyis bizonyos területeken 100 százalékos lesz az elvonás.

 Minden eszközzel tartani kell a három százalékos hiányt

Bár tényleg nem tudjuk, pontosan milyen darabról van szó, és mi lesz a pontos szereposztás, de nagyon úgy tűnik és (vigyázat spoiler) belső fideszes pletykák is ezt erősítik, Orbán Viktor óriási kihívás előtt áll. Úgy kell alakítani Bokros Lajost, hogy közben mindenki azt higgye, Orbán Viktort látja.

Úgy értesültünk, hogy a művész szinte biztosan nem alakul át külsőleg, nem követi a Sztanyiszlavszkij-módszert (nem növeszt pl. bajszot és nem várható, hogy reformközgazdász szandálban nyomja majd), inkább a belső szerepfejlődés útján, az úgynevezett interiorizálásos módszerrel készül a szerepre. A Napi Fixnek egy mondatot mindenesetre sikerült megszerezni a darabból: “Nem lesz megszorítás” (a pontos kontextust persze nem ismerjük, de a mondat így is sokat ígér, főleg mert a dráma értesüléseink szerint éppen, hogy a megszorításokról fog szólni)

Kíváncsian várjuk és drukkolunk neki. De tényleg.

Forrás: NAPI FIX