- TMRSZ – Tettrekész Magyar Rendőrség Szakszervezete - https://tmrsz.hu -

Hivatalos: 43 ezer forintig is lemegy a közmunkabér

Forrás: hvg.hu

Havonta 57 ezer forint lesz a teljes munkaidős közfoglalkoztatottak kötelező legkisebb bére, ami nettóban 47 ezer forintra jön ki. A minimálbért csak azok kapják meg, akik középfokú végzettséget igénylő munkát végeznek majd. Heti bérezés esetén a kötelező legkisebb nettóbér 43 ezer forintra jön ki havonta, teljesítménybérezés esetén pedig akár 28 500 forintig is csökkenthetik a közmunkás havi bérét.


Közmunkás az állomáson. Sinen lennének? - Fotó: MTI / Mohai Balázs
Közmunkás az állomáson. Sinen lennének? - Fotó: MTI / Mohai Balázs

Havonta 57 ezer forint lesz a teljes munkaidős közfoglalkoztatottak kötelező legkisebb bére a szakképesítést és középfokú iskolai végzettséget nem igénylő munkakörök betöltése esetén – derül ki a legfrissebb Magyar Közlönyben megjelent kormányrendeletből. Hetibér alkalmazása esetén 13 120 forintot állapít meg a rendelet, vagyis azoknak a közfoglalkoztatottaknak, akik így kapják majd fizetésüket, a végösszeg havonta 52 480 forintra jön ki. Ugyanennyi gyűlhet össze a napibérből is, ami 2624 forint lesz.

Azoknak, akik középiskolai végzettséget igénylő munkát végeznek 78 ezer forint lesz a kötelező legkisebb bérük, ez lesz az úgynevezett garantált közfoglalkoztatási bér. Nekik 17 950 forint lesz a hetibérük (ez havonta 71 800 forintra jön ki), a napibérük pedig 3590 forint.

A heti és a havi bérek eltérése azért érdekes, mert a kormányrendelet azt is előírja, hogy a havi közfoglalkoztatási bér kifizetésének heti részletekben kell történnie.

A kormányrendelet azt is megszabja, hogy az egy hónapra folyósított havi, illetve az egy hónapra vetített heti és napi nettó bér nem lehet kevesebb a foglalkoztatást helyettesítõ támogatás összegénél, ami idén 28 500 forint. Az új szabályok 2011. szeptember 1-jén lépnek hatályba, és azt követően már eszerint kell fizetni a közmunkásokat.

Pintér Sándor belügyminiszter korábban már többször beszélt arról, hogy a közmunkás minimálbér több lesz, mint a segély, de kevesebb mint a garantált bérminimum. A kormány célja ugyanis az, hogy így ösztönözze a segélyen élőket a munkába állásra, a közmunkásokat pedig a piaci munkavállalásra.

Nagyon minimálbér

A megjelent összegek valószínűleg a bruttó béreket jelentik, a rendelet ugyanakkor csak mellékesen utal erre. Mint a kormány fogalmaz: “a részletekben történõ kifizetés esetén a bérbõl letiltást, levonást, továbbá a jogszabály alapján teljesítendõ adó- és járulék levonásokat arányosan kell végrehajtani”.

Ennek alapján a havi közmunkabér nettó 47 025 forint lesz, a hetibér pedig havonta 43 296 forintra jön ki. A középiskolai végzettséget igénylő munkakörökben a havi nettó 60 600 forint lesz. Ha hetibérezésben lesznek, 56 745 forintra jön ki a havi nettó.

Ettől a bérezéstől még el is térhet majd a kormány: ha a közmunkás az elvárt teljesítményen felül teljesít, nagyobb összeget, ha viszont rosszabbul teljesít, kevesebbet is kaphat a kötelező legkisebb közmunkabérnél. Eszerint a kötelező legkisebb közmunkabér teljesítménybérezés esetén akár 28 500 forint is lehet havonta.

Részmunkaidőnél a havi, heti és napi bértételt a munkaidő eltérő mértékével arányosan csökkentve kell figyelembe venni, azzal, hogy az egy hónapra folyósított havi, illetve az egy hónapra vetített heti és napi nettó bértétel nem lehet kevesebb a foglalkoztatást helyettesítő támogatás összegénél.

Fellegi és Fazekas beszámol, Pintér ötletel

A kormány egy másik szerdán megjelent határozatában megbízza Fellegi Tamást fejlesztési és Fazekas Sándor vidékfejlesztési minisztert, hogy folyamatosan számoljanak be Pintér Sándornak – aki a közfoglalkoztatásért felelős miniszter – azokról a tervezett beruházásokról és fejlesztésekről, amelyekhez hozzákapcsolható a közmunkaprogram.

Mint a miniszterelnök korábbi nyilatkozataiban ígérte, a közfoglalkoztatottakat olyan beruházásoknál fogják alkalmazni, amelyeket nem XXI. századi technológiával végeznek ma Magyarországon, így nagy munkaerő-igényűek. Ilyen például a gátépítés, a csatornatisztítás, vagy a víztározó-építés.

Pintér Sándor is kapott feladatot: a Társadalmi Felzárkózási és Cigányügyi Tárcaközi Bizottsággal együtt október végéig kell kitalálnia a közfoglalkoztatás középtávú koncepcióját.

 

Forrás: hvg.hu