Lázár János és TMRSZ találkozó Hódmezővásárhelyen 5. rész

Hódmezővásárhely, 2011. május 25-én 13: 00-kor tartott tárgyalás a TMRSZ és Lázár János FIDESZ frakcióvezető között. (A végén hanganyaggal.)

… folytatás …

Lázár János - MTI Fotó: Mohai Balázs
Lázár János - MTI Fotó: Mohai Balázs

Lázár János FIDESZ frakcióvezetője, Hódmezővásárhelyi polgármester: Már mi nőket fogadtunk föl?

Szima Judit, TMRSZ Főtitkár: Nem tudom, hogy önök mit csinálnak, én csak jelzéssel élek, viszont azt kérem tisztelettel még egyszer, szíveskedjenek az alkotmánymódosítási javaslatukat visszavonni, ezt a tervezetet, mert ez nem helytálló és ez a magyar nép ellen való, amit önök cselekszenek.

Lázár János FIDESZ frakcióvezetője, Hódmezővásárhelyi polgármester: Ismeri szó szerint az alkotmánymódosításunkat?

Szima Judit, TMRSZ Főtitkár: Persze, itt van egy példány, ezzel szoktam kelni, feküdni.

Lázár János FIDESZ frakcióvezetője, Hódmezővásárhelyi polgármester: És azt pontosan tudja, hogy ez biztosít bármilyen kedvezményt is?

Szima Judit, TMRSZ Főtitkár: Hogy mit csinál? Nem, kedvezményeket fog elvonni.

Lázár János FIDESZ frakcióvezetője, Hódmezővásárhelyi polgármester: Nem. Ha előveszi és elolvassa, akkor ez hatalmazza föl a törvényhozást arra, hogy az általános öregségi nyugdíjkorhatártól eltérjen.

Szima Judit, TMRSZ Főtitkár: Igen, és akkor elvegye a nyugdíjakat. És azzal, hogy bebetonozzák magukat, rögtön intézkednek arra, hogy 15 főre felemeljék az alkotmánybíróság létszámát, hogy biztos legyen az, hogy ha valaki az alkotmánybírósághoz fordul, akkor önök..Lázár úr, ez a szakszervezetünk véleménye és azoknak az embereknek a véleménye…

Lázár János FIDESZ frakcióvezetője, Hódmezővásárhelyi polgármester: …akiket önök képviselnek.

Szima Judit, TMRSZ Főtitkár: …igen, így van.

Lázár János FIDESZ frakcióvezetője, Hódmezővásárhelyi polgármester: Pontosan fogalmazzunk.

Szima Judit, TMRSZ Főtitkár: Örülök mindig, hogy belevág az én szavamba.

Lázár János FIDESZ frakcióvezetője, Hódmezővásárhelyi polgármester: Ha megengedi, akkor elszeretném önnek mondani, hogy az alkotmánymódosításunk kimondja, hogy Magyarországon általános öregségi nyugdíjkorhatár van és ezt kell érvényesíteni. És ez egy fontos dolog az önök számára is szerintem. A másik dolog, amit kimond, hogy ettől az országgyűlés eltérhet. Azaz a megállapított nyugdíjakat bevonhatja a munkavállalók világába, vagy adhat kedvezményeket. Bármiféle jövőbeni kedvezménynek a biztosítását ez az alkotmánymódosítás alapozza meg.

Szima Judit, TMRSZ Főtitkár: De nem hiszem, hogy megalapozza.

Lázár János FIDESZ frakcióvezetője, Hódmezővásárhelyi polgármester: De. A 40 éves szolgálati viszonnyal rendelkező nők esetében ez az alkotmánymódosítás alapozza meg hosszú távon, hogy élni tudjanak ezzel a lehetőséggel.

Szima Judit, TMRSZ Főtitkár: Az pozitív diszkrimináció esetleg, hogyha …

Lázár János FIDESZ frakcióvezetője, Hódmezővásárhelyi polgármester: Ez alkotmánymódosítás, ebben benne foglaltatik a pozitív diszkrimináció lehetősége. És hogyha a rendőröknek a jövőre nézve bármiféle védelmet akarunk adni az általános öregségi nyugdíjkorhatárhoz viszonyítva. Akár 5 évet, vagy akár többet. Akkor ez alapján az alkotmánymódosítás alapján lehet ezt elvégezni. Másképp nem lehet elvégezni.

Baracz Vilmos, TMRSZ jogtanácsos: Polgármester úr! Egy decemberi hatályban lévő alkotmányról beszélünk. Úgy beszéljünk jövőről, hogy ez majd kedvezményt ad. És ugye ne legyen az illúziónk, akik…

Lázár János FIDESZ frakcióvezetője, Hódmezővásárhelyi polgármester: De ez jogtechnikai kérdés, pontosan tudja, hogy az átmeneti törvényben bármit lehet rendezni e tekintetben.

Baracz Vilmos, TMRSZ jogtanácsos: Van egy olyan színházi mondás, hogy ha egy színdarabban egy pisztoly van a falon, akkor annak a pisztolynak egy szerepe lesz, valószínű, hogy el fog dördülni. Én had legyen annyira gyanakvó a kormány eddigi ténykedését és kommunikációját látva, hogy ne a kedvezményt lássam ebben az alkotmánymódosításban, hanem azt, hogy…

Lázár János FIDESZ frakcióvezetője, Hódmezővásárhelyi polgármester: Bocsánat, 27 ezer nő ment el nyugdíjba ez alapján a kedvezmény alapján.

Baracz Vilmos, TMRSZ jogtanácsos: Jó,most nem a 27 ezer nőről beszélünk, mert én úgy gondolom, hogy ha a munkavállalók részére kedvezményt állapít meg egy törvény, nyilvánvalóan a munkavállalók nem fognak alkotmánybírósághoz fordulni. Ezzel ellentétben, hogyha…

Lázár János FIDESZ frakcióvezetője, Hódmezővásárhelyi polgármester: Mások fordulhatnak.

Baracz Vilmos, TMRSZ jogtanácsos: Én úgy gondolom, hogy…

Lázár János FIDESZ frakcióvezetője, Hódmezővásárhelyi polgármester: Miért ne? Miért ne fordulhatna egy ápolónő az alkotmánybírósághoz, hogy őneki miért nem jár korkedvezményes nyugdíj.

Szima Judit, TMRSZ Főtitkár: Nem hiszem, hogy ezért jöttünk mi ide, hogy megbeszéljük

Lázár János FIDESZ frakcióvezetője, Hódmezővásárhelyi polgármester: Ő 38 évesen miért nem mehet el nyugdíjba?

Baracz Vilmos, TMRSZ jogtanácsos: Azért mert nem szült két gyereket és nem dolgozott 40 évet.

Lázár János FIDESZ frakcióvezetője, Hódmezővásárhelyi polgármester: De miért nem mehet el mondjuk 38 évesen egy olyan ápolónő, aki három műszakot lehúz az intenzív osztályon? Ő is dolgozik annyit, mint egy rendőr – mondja ő.

Baracz Vilmos, TMRSZ jogtanácsos: Elmehet. Miért ne mehetne el?

Lázár János FIDESZ frakcióvezetője, Hódmezővásárhelyi polgármester: Mert a jogegyenlőség elvét, ha ön jogász, akkor ismernie kell és a jogegyenlőség azt is jelenti, hogy mindenkit egyforma jog illet meg. És az önökre vonatkozó szabályok a jogegyenlőség elvét is sértik.

Baracz Vilmos, TMRSZ jogtanácsos: Menjünk tovább. Jogegyenlőség hol van ott, amikor rendőrként 8-10 alkotmányos alapjogon, olyan, hogy nemzetközi egyezményeken vállalt alapjukon korlátozva van. Önök, amikor kormányra léptek, az első alkotmánymódosításuk volt talán, az elsők között, hogy a rendőr passzív választójogát elvették.

Lázár János FIDESZ frakcióvezetője, Hódmezővásárhelyi polgármester: Korlátoztuk. Időbeli korlátozást.

Baracz Vilmos, TMRSZ jogtanácsos: A rendőr, aki rendőr, attól elvették, mert amíg rendőr, addig nem választható, akkor nem korlátozták, hanem elvették. Maradjunk annyiban és akkor amikor még elmegy nyugállományba, három évig még továbbra sem gyakorolhatja a passzív választójogát. Eredeti elképzelés szerint ugye 5 év lett volna csak, szét lett nézve a saját házuk táján, hogy…

Lázár János FIDESZ frakcióvezetője, Hódmezővásárhelyi polgármester: Rosszul ismeri ezt a történetet.

Baracz Vilmos, TMRSZ jogtanácsos: Mit ismerek rosszul?

Lázár János FIDESZ frakcióvezetője, Hódmezővásárhelyi polgármester: Rosszul ismeri ezt a történetet.

Baracz Vilmos, TMRSZ jogtanácsos: Lehet, hogy információ hiányom van, de az biztos, hogy az egyik kormánypárti erős embernek a pártpolitikai karrierjét érintette volna hátrányosan ez az eredeti 5 év.

Lázár János FIDESZ frakcióvezetője, Hódmezővásárhelyi polgármester: Ezt is rosszul tudja,de nyugodtan mondja.

Baracz Vilmos, TMRSZ jogtanácsos: Nem csak én tudom rosszul, a sajtó ezzel volt tele ugye Lex Borkainak nevezték ezt a…

Lázár János FIDESZ frakcióvezetője, Hódmezővásárhelyi polgármester: Hát a sajtó sok mindennel az érinti a szakszervezetüket is, de nem hiszem el.

Baracz Vilmos, TMRSZ jogtanácsos: Így van, de én van amit elhiszek, tartom magamat annyira logikus gondolkodású embernek, hogy el tudom dönteni, hogy mikor túloz a sajtó, vagy mikor túloz egy politikus.

Lázár János FIDESZ frakcióvezetője, Hódmezővásárhelyi polgármester: Részt vesznek-e a kormánnyal folytatott szakszervezeti egyeztetésen?

Baracz Vilmos, TMRSZ jogtanácsos: Természetesen részt akarunk venni, de én úgy gondolom, hogy nem arról kell beszélni, hogy a rendőr hogy mehet nyugdíjba, meg hogy milyen feltételekkel, hanem ez egy kicsit idő előtti, én úgy gondolom, akkor kellene átmenni a hídon, amikor odaérkezünk. A híd az most azt jelenti, hogy egy alkotmánymódosítási javaslatnak a társadalmi támogatottságát kellene bizonyítania a kormánynak, én úgy gondolom, hogy mi azt bizonyítjuk, hogy kár vallatja lenne ennek az alkotmánymódosításnak, nem 40 ezer ember. Hanem több százezer munkavállaló, azoknak a családtagjai már egész komoly választói potenciát jelent egy adott politikai megmérettetés esetén.

Lázár János FIDESZ frakcióvezetője, Hódmezővásárhelyi polgármester: De nem a választások szempontjából mérlegelünk.

Baracz Vilmos, TMRSZ jogtanácsos: De én azt mondom, hogy önöknek saját jól felfogott érdekük.

Lázár János FIDESZ frakcióvezetője, Hódmezővásárhelyi polgármester: De nem ez alapján, mi az ország érdeke alapján mérlegelünk.

Szima Judit, TMRSZ Főtitkár: Hát az ország érdeke alapján mérlegelnének, ilyet nem cselekednének.

Lázár János FIDESZ frakcióvezetője, Hódmezővásárhelyi polgármester: Ez jól hangzik, de engedje meg, hogy más fenntartásokat fogalmazzak meg.

Szima Judit, TMRSZ Főtitkár: Hogyha valóban felelős politikus lenne Lázár úr, akkor mielőtt ilyen alkotmánymódosítási javaslatot beterjeszt, előtte megbeszélné vagy tájékoztatná a közvéleményt. És kérne álláspontot és utána terjesztené be, de önök folyamatosan erőből önálló módosítási indítványokat, oly módon hogy elkerülik a társadalmi párbeszédet és ez által egyre nagyobb ellenállást váltanak ki, be kell vállalni, hogy mára már ön, Lázár János úr, a nem szimpatikus politikusok közé tartozik.

Lázár János FIDESZ frakcióvezetője, Hódmezővásárhelyi polgármester: Ilyen a politikusok sorsa.

Szima Judit, TMRSZ Főtitkár: Ezt lehet mondani, hogy ilyen a politikusok sorsa, de akiben felelősség van, tisztesség van és a magyar nép iránti elkötelezettség van, az ilyent…

Lázár János FIDESZ frakcióvezetője, Hódmezővásárhelyi polgármester: Azt majd 2014-ben meglátjuk, hogy ki a szimpatikus

Szima Judit, TMRSZ Főtitkár: Mindig belevág a szavamba, ne haragudjon már, ez most már tényleg vérlázító, engedje meg, hogy befejezzem, ön nem akarja meghallani, amit én mondok.

Lázár János FIDESZ frakcióvezetője, Hódmezővásárhelyi polgármester: De, abszolút meghallom.

Szima Judit, TMRSZ Főtitkár: Akkor jó. Befejezhetem?

Lázár János FIDESZ frakcióvezetője, Hódmezővásárhelyi polgármester: Befejezheti nyugodtan, csak ne haragudjon, aki a másik ember köpködésére szólít föl embereket, abban nem sok tiszteletet kell hogy érezzek.

Szima Judit, TMRSZ Főtitkár: Tudom, hogy ön miről beszél, valóban volt, hogy megköpködték…

Lázár János FIDESZ frakcióvezetője, Hódmezővásárhelyi polgármester: Nem,nem! Ön fölszólította arra, fölkérte arra, hogy köpjenek meg. Ez nem probléma, mert én nem azt nézem, hogy mit mondanak, hanem hogy ki mondja. És innentől kezdve, hogyha valakinek nem adom meg a tiszteletet….

Szima Judit, TMRSZ Főtitkár: Tudok róla, Lázár úr, hogy ön több millió forintért vásároltatott a hódmezővásárhelyi önkormányzat pénzén különböző kamerákat, mindenkit bekameráztatott és ahogy tájékoztattak róla az állampolgárok, ön kiadta, hogy akit beazonosít, annak másnap nem lesz munkahelye.

Lázár János FIDESZ frakcióvezetője, Hódmezővásárhelyi polgármester: De hol?

Szima Judit, TMRSZ Főtitkár: Hát ott, ahol dolgozik.

Lázár János FIDESZ frakcióvezetője, Hódmezővásárhelyi polgármester: Rosszul tájékoztatták.

Szima Judit, TMRSZ Főtitkár: Ön ilyent nem mondott Lázár úr!?

Lázár János FIDESZ frakcióvezetője, Hódmezővásárhelyi polgármester: Soha az életemben.

Szima Judit, TMRSZ Főtitkár: Soha, nem is üzent. Egyetlenegy munkáltatón keresztül sem.

Lázár János FIDESZ frakcióvezetője, Hódmezővásárhelyi polgármester: Soha az életben.

Szima Judit, TMRSZ Főtitkár: Esküszik Lázár úr?

Lázár János FIDESZ frakcióvezetője, Hódmezővásárhelyi polgármester: Megesküszöm.

Szima Judit, TMRSZ Főtitkár: Köszönöm. Jó,rendben van.

Lázár János FIDESZ frakcióvezetője, Hódmezővásárhelyi polgármester: Nyugodtan hívja ide, akinek ezt én mondtam. Most idehívhatja. Délután szóljon, hogyha megvan. Mondom, megesküszöm arra, hogy én soha életemben ilyent embernek nem mondtam. Sem ilyen utasítást soha nem adtam. És soha ilyen álláspontot nem képviseltem. Ha többet tartózkodna itt, akkor megismerne.

Szima Judit, TMRSZ Főtitkár: Lázár úr, ha ön ezt állítja, akkor szíveskedjen kiállni most a sajtó előtt és mondja el, hogy ön kéri föl a hódmezővásárhelyi állampolgárokat, hogy nyugodtan menjenek el a demonstrációra.

Lázár János FIDESZ frakcióvezetője, Hódmezővásárhelyi polgármester: Ezt el is mondtam, hát ön nem tudja? Hát ne vicceljen, én ezt elmondtam előre!

 

 

[audio:20110525-lazar_hodmezovasarhely-4.mp3]

 

Folytatjuk…

Lázár János és TMRSZ találkozó Hódmezővásárhelyen 1. rész

Lázár János és TMRSZ találkozó Hódmezővásárhelyen 2. rész

Lázár János és TMRSZ találkozó Hódmezővásárhelyen 3. rész

Lázár János és TMRSZ találkozó Hódmezővásárhelyen 4. rész