Lázár János és TMRSZ találkozó Hódmezővásárhelyen 4. rész

Hódmezővásárhely, 2011. május 25-én 13: 00-kor tartott tárgyalás a TMRSZ és Lázár János FIDESZ frakcióvezető között. (A végén hanganyaggal.)

… folytatás …

Lázár János

Baracz Vilmos, TMRSZ jogtanácsos: És a másik dolog az, hogy 2008-tól nem úgy működik a nyugdíjba vonulás, hogy teljes 100°%-os nyugdíjat kapnak. Tehát a mostani hatályos szabályok szerint 50%-osat kapnak.

Lázár János FIDESZ frakcióvezetője, Hódmezővásárhelyi polgármester: És az megszerzett jognak az elvesztése volt?

Baracz Vilmos, TMRSZ jogtanácsos: Az is az volt. Azt sem írtuk alá. Az ellen is tiltakoztunk.

Lázár János FIDESZ frakcióvezetője, Hódmezővásárhelyi polgármester: Az aztán szerzett jognak az elvesztése, ha valaki abban a reményben vonul nyugdíjba, hogy 100%-t kap

Baracz Vilmos, TMRSZ jogtanácsos: Tehát a hivatásos állomány majd ha elmegy nyugdíjba, 50%-ot kap.

Lázár János FIDESZ frakcióvezetője, Hódmezővásárhelyi polgármester: De ennek a jegyében fizette mindenki a járulékot.

Baracz Vilmos, TMRSZ jogtanácsos: Igen, de önök nem erről szóló- most majdnem megfordultam, mintha önök lennének a szakszervezet, mi a kormányzat- . Tehát amikor a kormányzat meghozta ezt a döntést, az a jövőre nézve szóló.. tehát az nem érinthetné azokat, akik már megszerezték a nyugdíjjogosultságot. Önök most azokat, akik biztonságban érzik magukat, mert ugye nyugdíjasnak lenni az egy biztonságérzetet adott addig, ameddig ez az alkotmánymódosítási javaslat beterjesztésre nem került. Önök nem azt mondják, hogy beszéljünk arról, hogy aki majd ezután nyugdíjba megy, milyen feltételekkel megy nyugdíjba. Mert azt mondom, hogyha nehéz helyzetben van az ország, akkor üljünk le és értelmes emberek módjára érvek ellenérveket egyeztessünk.

Lázár János FIDESZ frakcióvezetője, Hódmezővásárhelyi polgármester: Erről is szó van. Ön említette, hogy az aktívakról is szó van.

Baracz Vilmos, TMRSZ jogtanácsos: Igen. De ha csak arról lenne szó, akkor azt mondom, hogy sokkal békésebb mederbe mehetne ez a vita. Nem lenne visszaható hatálya. Ön is jogot végzett, gondolom a munkatársainak is van valamilyen köze a joghoz. Tehát az, hogy már megszerzett jogot önök elvesznek, akármilyen indokra és akármilyen társadalmi igazságosságra hivatkozva, holnap el fogják venni a parasztembernek a tehenét, holnap után az autóját azért, mert másnak nincs. Tehát ez jogilag védhetetlen amit önök a javaslatban megfogalmaztak. Lehet, hogy még az utca állampolgára nem érti, de azok, akik érintettek és a bőrükön fogják tapasztalni, értetlenül fognak állni. Nagyon sok embernél még most sem esett le a tantusz.

Lázár János FIDESZ frakcióvezetője, Hódmezővásárhelyi polgármester: De nem gondolja, hogy van olyan rendőr nyugdíjas, aki vissza szeretne menni dolgozni, hogyha normális fizetést kapna?

Baracz Vilmos, TMRSZ jogtanácsos: De. Nem zárom ki.

Lázár János FIDESZ frakcióvezetője, Hódmezővásárhelyi polgármester: Azért nem megy vissza- eddig azért nem ment vissza legalábbis, mert hiába próbálkozott az előző kormány úgy föltölteni a hiányzók státuszokat, hogy megnyitotta a nyugdíjas rendőrök előtt a visszatérés lehetőségét.- mert nem tudott többet fizetni, mint a nyugdíj.

Baracz Vilmos, TMRSZ jogtanácsos: Kínáljanak többet, polgármester úr!

Szima Judit, TMRSZ Főtitkár: A rendőri állomány is minimálbérért, éhbérért dolgozik.

Lázár János FIDESZ frakcióvezetője, Hódmezővásárhelyi polgármester: Ez így van.

Szima Judit, TMRSZ Főtitkár: Hát akkor?

Baracz Vilmos, TMRSZ jogtanácsos: Ez ön szerint nem okoz bérfeszültséget? Vegyünk egy 200 ezer forintos nyugdíjas rendőrt. önök azt mondják, hogy gyere vissza füvet kaszáló közmunkásokat felügyelni 250 nettóért. Nem fog bérfeszültséget okozni?

Lázár János FIDESZ frakcióvezetője, Hódmezővásárhelyi polgármester: De, bérfeszültséget okoz.

Baracz Vilmos, TMRSZ jogtanácsos: Tehát nincs jó megoldás az önök szempontjából sem meg az érintettek szempontjából sem. Csak a jövőről lehet beszélni, polgármester úr, ezt higgye el.

Lázár János FIDESZ frakcióvezetője, Hódmezővásárhelyi polgármester: Mindeközben van egy probléma, hogy ezeknek a munkabéreknek a kifizetése gondot okoz az állam számára.

Baracz Vilmos, TMRSZ jogtanácsos: De ezt nem tudjuk elfogadni, polgármester úr!

Szima Judit, TMRSZ Főtitkár: Ezt ne mondja.

Lázár János FIDESZ frakcióvezetője, Hódmezővásárhelyi polgármester: Nem én mondom. ha én mondanám, higgye el az lenne a legkisebb probléma.

Baracz Vilmos, TMRSZ jogtanácsos: 3000 milliárd forintot egy törvénnyel elvett az emberektől a kormány. É s nem volt társadalmi ellenállás, volt pár 10ezer ember, aki azt mondta, hogy nem vették el. Nagyon sokan azt mondták, hogy jó az állam jobb gazda és az állam nyugdíja az biztosabb, mint a magánnyugdíj pénztári tőzsdézésnek a kockázata.

Lázár János FIDESZ frakcióvezetője, Hódmezővásárhelyi polgármester: Így döntöttek. 100 ezer ember kivételével így döntött mindenki.

Baracz Vilmos, TMRSZ jogtanácsos: De most önök azt az alternatívát fogják fölvázolni, hogy hiába vettem vissza ettől az embertől a magánnyugdíj pénztári megtakarítást, köztük több 10 ezer hivatásostól is, nem fogom nekik biztosítani azokat a nyugdíjba vonulási feltételeket, mint amiket eddig biztosítottam. Ha ez a 3 millió ember is fölébred és azt fogja látni , amit ez a 100 ezer óvatos ember, aki megmaradt a magánnyugdíjpénztári, akkor nem 200 hivatásos fog Hódmezővásárhelyen tüntetni, hanem én úgy gondolom, hogy sokkal többen. Onnantól kezdve, amikor az emberek majd azt látják, hogy holnaptól már 65 éves koromban megyek nyugdíjba, vagy a németeknél már 69 év vagy angoloknál már 70 év. A magyar nép az nem olyan életszínvonalon…

Lázár János FIDESZ frakcióvezetője, Hódmezővásárhelyi polgármester: És ez miért van az ön véleménye szerint?

Baracz Vilmos, TMRSZ jogtanácsos: Én úgy gondolom, hogy minden arra vezethető vissza, hogy ebben az országban az utóbbi 20 évben nagyon kevés államférfi bukkant föl a közéletben. Politikusok vannak, akik különböző gazdasági érdekek és pártpolitikai szempontok alapján…

Lázár János FIDESZ frakcióvezetője, Hódmezővásárhelyi polgármester: És ezért növekszik az öregségi korhatár?

Baracz Vilmos, TMRSZ jogtanácsos: Azért növekszik a nyugdíjkorhatár, mert ezeknek a döntéseknek az eredőjeként a gazdaság az lerongyolódik…

Lázár János FIDESZ frakcióvezetője, Hódmezővásárhelyi polgármester: Vagy azért, mert kevesen dolgoznak, nem?

Baracz Vilmos, TMRSZ jogtanácsos: Nem.Én úgy gondolom, hogy az elmúlt 20 évet vizsgáljuk, akkor nem azt kell nézni, hogy hányan dolgoznak és hányan eltartottak, ezt is kell nézni, meg komplexen kell nézni, hogy a döntéseket kik hozták. És a döntéseket nem a munkavállalók hozták, nem a nyugdíjasok hozták, hanem a politikusok hozták.

Lázár János FIDESZ frakcióvezetője, Hódmezővásárhelyi polgármester: Az a rossz hírem, Baracz úr, hogy ők hozták. Elmentek szavazni és döntöttek a szavazáson.

Szima Judit, TMRSZ Főtitkár: Akkor ön ezt rossz hírként értékeli, hogy önökre adták a szavazatukat?

Lázár János FIDESZ frakcióvezetője, Hódmezővásárhelyi polgármester: Nem, de a felelősséget nem lehet elhárítani.

Szima Judit, TMRSZ Főtitkár: És önök felelősnek érzik magukat azért, hogy,.

Lázár János FIDESZ frakcióvezetője, Hódmezővásárhelyi polgármester: Én abszolút felelősnek érzem magam és vállalom is a felelősséget.

Szima Judit, TMRSZ Főtitkár: Mint munkavállalók nagyon kétségbe vonjuk az ön állításait, mert ön ígérte a polgármesteri választásokon 2006-ban, hogy 14. havi bért is ad, ehhez képest se 13. se 14.

Lázár János FIDESZ frakcióvezetője, Hódmezővásárhelyi polgármester: A rendőröknek adok 14. havi bért?

Szima Judit, TMRSZ Főtitkár: Nem, az összes magyar munkavállalónak.Az ön aláírásával van. Ugyanúgy, ahogyan a Schmitt Pál…

Lázár János FIDESZ frakcióvezetője, Hódmezővásárhelyi polgármester: A polgármester kampányban ezt ígértem? Ez kizárt dolog! 2006 októberében nem ígértem ilyent, hogy 14. havi bért adok.

Szima Judit, TMRSZ Főtitkár: Van róla papír, megmutassam?

Lázár János FIDESZ frakcióvezetője, Hódmezővásárhelyi polgármester: 2006 tavaszán ígértem ezt.

Szima Judit, TMRSZ Főtitkár: Ja, tényleg? Tök mindegy!

Lázár János FIDESZ frakcióvezetője, Hódmezővásárhelyi polgármester: Hódmezővásárhelyen polgármester vagyok, ezt ne kavarjuk ide bele. Ez egy tisztességes szakma.

Szima Judit, TMRSZ Főtitkár: De! Polgármester is, meg országgyűlési képviselő is, tehát a kettő azért egybe mosódik itt, úgy látom.

Lázár János FIDESZ frakcióvezetője, Hódmezővásárhelyi polgármester: És ezt nem hiszi el, hogy 4 év alatt megváltozik az ország gazdasági helyzete?

Szima Judit, TMRSZ Főtitkár: Nem.

Lázár János FIDESZ frakcióvezetője, Hódmezővásárhelyi polgármester: Nem gondolja, hogy itt olyan problémák vannak, amik orvoslásra szorulnak?

Szima Judit, TMRSZ Főtitkár: Jelen pillanatban a politikai elittel vannak olyan problémák,hogy teljesen elszakadt a munkavállalói rétegtől, figyelembe sem veszik azokat a problémákat, amik őket nyomasztják, hanem…

Lázár János FIDESZ frakcióvezetője, Hódmezővásárhelyi polgármester: De hát folyamatos tárgyalások zajlanak.

Szima Judit, TMRSZ Főtitkár: Nem fejeztem be, Lázár úr, akkor had fejezzem be! Ha én nem adom meg a tiszteletet, nyugodtan szóljon rám! Tehát önök folyamatosan próbálnak bizonyos néptömegek ellen gyűlöletkeltést generálni és ezáltal egyfajta anarchiát is teremteni. Mindenképpen célszerű lenne az, hogyha most már ezen a politikán változtatnának és valóban képviselnék a magyar állampolgárok érdekeit és azoknak az embereknek az érdekeit, akik ledolgozták tisztességgel és becsülettel az életüket és a nyugdíjakat garantálják nekik. Azért van az állam, azért van Magyarország, és azért lettek önök megválasztva, nem azért, hogy garázdálkodjanak, hanem azzal kaptak felhatalmazást – esküjükben is benne van- , hogy a magyar nép érdekeit tekintik elsődleges szempontnak és annak alapján cselekszenek.

Lázár János FIDESZ frakcióvezetője, Hódmezővásárhelyi polgármester: Ismeri a választási programunkat?

Szima Judit, TMRSZ Főtitkár: Hogyne?!

Lázár János FIDESZ frakcióvezetője, Hódmezővásárhelyi polgármester: És ismeri a kormányprogramot is?

Szima Judit, TMRSZ Főtitkár: Hogyne?!

Lázár János FIDESZ frakcióvezetője, Hódmezővásárhelyi polgármester: És abban mi van?

Szima Judit, TMRSZ Főtitkár: Még mindig nem fejeztem be, de tessék mondani. Ön szándékosan megzavar abban, amit én el akarok mondani.

Lázár János FIDESZ frakcióvezetője, Hódmezővásárhelyi polgármester: Nem, Isten őrizz!

Szima Judit, TMRSZ Főtitkár: Hát akkor még egyszer szeretném elmondani, hogy Lázár úr, tisztelettel kéri a Tettrekész Magyar Rendőrség Szakszervezete és minden rendvédelmi dolgozó munkavállalója, sőt a magyar munkavállalók is, hogy az önök által Balsai és Lázár névvel fémjelzett alkotmánymódosítási javaslatukat haladéktalanul vonják vissza, mert ezzel elmérgesítik a helyzetet. Higgyen nekem, mi nagyon sok mindennel találkozunk. Hódmezővásárhelyen úgy érzem, mintha megfélemlítenék az embereket.

Lázár János FIDESZ frakcióvezetője, Hódmezővásárhelyi polgármester: Költözzön ide és nem így fogja érezni.

Szima Judit, TMRSZ Főtitkár: Tegnapi nap folyamán a szervezőimnek blokkolták a telefonjaikat.

Lázár János FIDESZ frakcióvezetője, Hódmezővásárhelyi polgármester: Én blokkoltam a telefonjaikat?

Szima Judit, TMRSZ Főtitkár: Én nem tudom, mert ön elment vidékre, de hogy milyen intézkedéseket tett, azt ön tudja, ugye?

Lázár János FIDESZ frakcióvezetője, Hódmezővásárhelyi polgármester: Semmilyen intézkedést nem szoktam tenni.

Szima Judit, TMRSZ Főtitkár: Jó, hát semmi gond nincs ezzel kapcsolatosan, egy biztos, hogy mi nem tudtuk maradéktalanul a feladatunkat ellátni, más szervezők voltak ott, nők, ezt kihangsúlyoznám, hogy nők, mert ők bátrabbak, mint a férfiak, a férfiak azok azt szokták csinálni, hogy a háttérben szoktak mószerolni, tudja? Már aki férfi…

 

 

[audio:20110525-lazar_hodmezovasarhely-4.mp3]

 

Folytatjuk…

Lázár János és TMRSZ találkozó Hódmezővásárhelyen 1. rész

Lázár János és TMRSZ találkozó Hódmezővásárhelyen 2. rész

Lázár János és TMRSZ találkozó Hódmezővásárhelyen 3. rész