- TMRSZ – Tettrekész Magyar Rendőrség Szakszervezete - https://tmrsz.hu -

Fideszes vezetőknek állami lakás, extra egészségügyi ellátás

Forrás: Amerikai Népszava

Budapest – A július 18-i Magyar Közlönyben megjelent, az államigazgatási vezetők juttatásáról szóló kormányrendelet módosításával bővül a hivatali lakáshoz jutottak köre: nemcsak a minisztereknek és államtitkároknak jár ezentúl hivatali lakás, hanem a tavaly kinevezett kormánymegbízottaknak is. A kormányrendelet egy teljesen új paragrafussal ismét bevezeti az állami vezetők számára a VIP-kórház intézményét: újból soron kívül juthatnak extra és térítéses egészségügyi szolgáltatáshoz két fővárosi kórházban. A kabinet úgy gondolja, ha már a társadalom tisztességes egészségügyi ellátását nem oldja meg, legalább a sajátjuk legyen biztosítva.


Fideszes vezetőknek állami lakás, extra egészségügyi ellátás

A miniszterelnök több kormánypárti parlamenti képviselőt, politikust kormánymegbízottnak nevezett ki tavaly decemberben a különféle területi hivatalok egyesítésével létehozott és január elsejétől működő fővárosi és 19 megyei kormányhivatal élére. Így például a budapesti hivatal vezetőjének a fideszes Pesti Imre, baranyai élére a KDNP-s Hargitai János, a borsodi élére a fideszes Demeter Ervin, hajdú-bihari hivatal vezetőjének a térség fideszes választókerületi elnöke Rácz Róbert került.

A kormányrendelet szerint a jövőben már részükre is a kabinet legfeljebb két szobás lakást köteles biztosítani az adott kormányhivatal székhelyén vagy vonzáskörzetében. Ha a megfelelő lakás nem biztosítható, akkor a kabinetnek állnia kell az albérlet költségeit, amelyet az állami vezetők számlával igazolnak. Az albérleti díj nem haladhatja meg a köztisztviselői illetményalap hatszorosát, azaz a 232 ezer forintot. Kizáró ok lehet, ha az állami vezetőnek lakása van az adott városban, erről magának kell nyilatkoznia.

A Blikk március végén arról számolt be, hogy tizenkét államtitkárnak bérelnek szolgálati lakást a minisztériumok. Ezek átlagos bérleti díja 216 ezer forint, így évente több mint 31 millióba kerül a kormánytagok elhelyezése. A legnagyobb lakásban, 158 négyzetméteren Répássy Róbert államtitkár, 100-100 négyzetméteresben Kontrát Károly és Szőcs Géza államtitkárok laknak. A tizenkét ingatlan közül csak négy állami tulajdonú, nyolcat magánszemélyektől bérelnek a tárcák.

A kormányrendelet egy teljesen új paragrafusban rendelkezik arról, hogy a jövőben az állami vezetők, továbbá a miniszterek kabinetfőnökei különleges és soron kívüli egészségügyi szolgáltatásokat kaphatnak két fővárosi intézményben, a Honvédkórházban és a Semmelweis Klinikán. A két intézménnyel a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium köt különmegállapodást, és az extra szolgáltatásokért (egyágyas szoba, soron kívüli kezelés) járó díjat a tárca fogja fizetni.

A Semmelweis Egyetem a honlapján hirdeti, hogy különleges ellátást garantál a politikusoknak, úgy mint „Az állami vezetők részére az érvényes társadalombiztosítás keretein belül kiemelt, soron kívüli, magas színvonalú egészségügyi ellátást nyújtunk, hotelszolgáltatást biztosító lakosztályokban.“

Hasonló szolgáltatást az előző kormányok is nyújtottak az állami vezetőknek, a jelenlegi kabinet azonban a hivatalba lépését követően törölte a rendeletnek ezt a passzusát. Egy év után mégis visszaállították, gondolván, kár volt törölni, legalább saját maguk tisztességes egészségügyi ellátása legyen biztosítva.

Forrás: Amerikai Népszava