- TMRSZ – Tettrekész Magyar Rendőrség Szakszervezete - https://tmrsz.hu -

A főügyész megváltoztatta a feljelentésünk ügyében született elutasító határozatot.

A főügyész megváltoztatta a Lázár – Balsai – Répássy és társai ellen tett feljelentés ügyében született elutasító határozatot

A főügyész álláspontja szerint érdemben téves megállapításokat tartalmaz a Központi Nyomozó Ügyészség elutasító határozata, ezért megváltoztatta azt.


Megváltoztatta

A 2011. május 30. napján Lázár János, Balsai István, Répássy Róbert és társai ellen közösség tagja elleni erőszak és más bűncselekmények miatt tett feljelentésünket bűncselekmény hiányában elutasította a Központi Nyomozó Főügyészség, amelyet – élve a törvény által biztosított jogorvoslati lehetőségünkkel -, megpanaszoltunk.

Panaszunk eredménye, hogy a Központi Nyomozó Főügyészség főügyésze felettes ügyészi jogkörben eljárva felülvizsgálta a feljelentést elutasító határozatot, és arra következtetésre jutott, hogy az tévesen tartalmaz érdemi megállapításokat a feljelentésben megjelölt katonai bűncselekmény, valamint a becsületsértés vétsége vonatkozásában.

A főügyész a szolgálati tekintély megsértése bűncselekmény kivizsgálása és elbírálása érdekében feljelentésünket áttenni rendelte az ügyben hatáskörrel és illetékességgel rendelkező Budapesti Katonai Ügyészséghez. Figyelemmel arra, hogy katonai bűncselekménynél minden esetben áttételnek van helye, így a közösség tagja elleni erőszak és más bűncselekmények vizsgálata is hatáskörükbe tartozik.

A becsületsértés vétsége vonatkozásában pedig megállapította, hogy a Pesti Központi Kerületi Bíróság illetékes az eljárás lefolytatására, ezért ide küldi meg az iratokat.

A főügyész úgy találta, hogy nem zárható le feljelentésünk egy elutasító határozattal, hanem az további vizsgálatra érdemes, így most a Budapesti Katonai Ügyészségnek kell kivizsgálnia az ügyet, és annak eredménye alapján eldönteni, hogy elindítja-e a nyomozást.

Mindenesetre nagy érdeklődéssel várjuk az újabb megszüntető határozatot, ahogy szokták az elmúlt évek során. Egy mondást idézve: „Más szemében a szálkát, sajátjukban a gerendát sem…

 

Budapest, 2011. július 24.

 

 

TMRSZ