Lázár János és TMRSZ találkozó Hódmezővásárhelyen 3. rész

Hódmezővásárhely, 2011. május 25-én 13:00-kor tartott tárgyalás a TMRSZ és Lázár János FIDESZ frakcióvezető között. (A végén hanganyaggal.)


Lázár János

…. folytatás..

Baracz Vilmos, TMRSZ jogtanácsos: A fenyegetés távol áll tőlem.

Lázár János FIDESZ frakcióvezetője, Hódmezővásárhelyi polgármester: Tisztázzuk a játékszabályokat. Had hívjam fel a figyelmét, hogy Magyarországon általános öregségi nyugdíjkorhatár van. És sem plusz, sem mínuszos kedvezményeket ehhez képest nem tudunk biztosítani. Ezt az elvet próbáljuk érvényesíteni. Sem több, sem kevesebbről nincsen szó.

Baracz Vilmos, TMRSZ jogtanácsos: Én visszautasítom azt, hogy Ön fenyegetésnek tartotta az én szavaimat, én reális lehetőségként értékeltem azt, hogy…

Lázár János FIDESZ frakcióvezetője, Hódmezővásárhelyi polgármester: Én meg szavazok és ezt a szempontot mérlegelem, amit ön most itt fölvetett.

Baracz Vilmos, TMRSZ jogtanácsos: Nem tudom, hogy eddig mérlegelte-e a polgármester úr..

Lázár János FIDESZ frakcióvezetője, Hódmezővásárhelyi polgármester: Minden egyes alkalommal.

Baracz Vilmos, TMRSZ jogtanácsos: Én megköszönöm, hogyha meghallotta a szavaimat…

Lázár János FIDESZ frakcióvezetője, Hódmezővásárhelyi polgármester: Meg is hallottam abszolút, és azt szeretném Önnek mondani, hogy én azt hiszem, több problémáról beszélünk egyszerre még a nyugdíjasokon belül is. Biztos vagyok abban, hogy vannak olyan nyugdíjasok, akiknek az egészségi állapota, vagy a lelki állapota kizárja azt, hogy ő dolgozni tudjon.

Szima Judit, TMRSZ Főtitkár: Ebbe nem is akarunk bele menni.

Baracz Vilmos, TMRSZ jogtanácsos: Ez orvosi kérdés.

Szima Judit, TMRSZ Főtitkár: De ön nem orvos, hogy ezt megállapítsa.

Lázár János FIDESZ frakcióvezetője, Hódmezővásárhelyi polgármester: De arra válaszolok, amit az úr kérdezett, ha megengedi, hogy az úr kérdésére és felvetésére válaszoljak.

Szima Judit, TMRSZ Főtitkár: Az urat Baracz Vilmosnak hívják.

Lázár János FIDESZ frakcióvezetője, Hódmezővásárhelyi polgármester: Igen, tudom.

Szima Judit, TMRSZ Főtitkár: Ha ő is megtisztelte, hogy Lázár Urazta, akkor szíveskedjen Baracz urazni.

Lázár János FIDESZ frakcióvezetője, Hódmezővásárhelyi polgármester: Hogyha megengedi, akkor válaszolok a kérdésére.

Szima Judit, TMRSZ Főtitkár: A Baracz Úrnak.

Lázár János FIDESZ frakcióvezetője, Hódmezővásárhelyi polgármester: Így van.

Szima Judit, TMRSZ Főtitkár: Mondja ki!

Lázár János FIDESZ frakcióvezetője, Hódmezővásárhelyi polgármester: Bízza rám, hogy mit mondok, engem nem kell kioktatnia, én nem hívok fel embereket arra, hogy mások arcképét köpjék le, ez a stílusbeli különbség kettőnk között.

Szima Judit, TMRSZ Főtitkár: Nem hívtam föl rá, de leköpték.

Lázár János FIDESZ frakcióvezetője, Hódmezővásárhelyi polgármester: Szerencsére vannak felvételek, úgyhogy ez a következő stáció lesz.

Szima Judit, TMRSZ Főtitkár: Jó, örülök neki. Fenyeget bennünket..

Lázár János FIDESZ frakcióvezetője, Hódmezővásárhelyi polgármester: Nem, csak nekem is vannak állampolgári jogaim.

Szima Judit, TMRSZ Főtitkár: Jó, akkor mondja már meg Lázár Úr, hogy a 13. havi bérről mikor beszélünk.

Lázár János FIDESZ frakcióvezetője, Hódmezővásárhelyi polgármester: Kérem, hogy ha maga valóban szakszervezeti vezető, akkor minden embernek védje a jogait, az én jogaimat is védje.

Szima Judit, TMRSZ Főtitkár: Miért védjem? Védi maga elég vehemenciával.

Lázár János FIDESZ frakcióvezetője, Hódmezővásárhelyi polgármester: Miért ne védje? Állítólag Ön szakszervezeti vezető és az emberek érdekeit védi és egy város főterében pedig köpésre szólítja fel a többieket.

Szima Judit, TMRSZ Főtitkár: Szíveskedjen azt a fehér korongot onnan az irodájából levetetni.

Lázár János FIDESZ frakcióvezetője, Hódmezővásárhelyi polgármester: De milyen fehér korongot. Az én irodámban nincs semmilyen fehér korong. Én nem rakattam fel semmit sehova.

Szima Judit, TMRSZ Főtitkár: Le van fotózva.

Lázár János FIDESZ frakcióvezetője, Hódmezővásárhelyi polgármester: Hát nyugodtan. Felmásztam és felraktam.

Szima Judit, TMRSZ Főtitkár: Biztos tányért rakott fel.

Lázár János FIDESZ frakcióvezetője, Hódmezővásárhelyi polgármester: Biztos. A nyugdíjak vonatkozásában tehát nekem az a meggyőződésem, hogy bizonyára vannak olyan nyugdíjasok, hiszen a nyugdíjazási eljárásnak része az egészségügyi vizsgálat is. Bizonyos esetekben. Ezekről beszélek. Akiknek az egészségi állapota bizonyíthatóan kizárja azt, hogy újra munkát tudjanak felvenni. Ebben száz százalékban biztos vagyok. És vannak olyan nyugdíjasok, akik szerintem az igazi problémát jelentik idéző jelbe téve, csak erről nem beszélt egyetlen szakszervezet sem idáig sem a kormánnyal folytatott tárgyalásokon, sem a sajtóban, akik munkát végeznek, adót fizetnek és az a kérdésük, hogy ha elveszítik a nyugdíjukat, akkor hogyan fogják azokat a terheket viselni.

Szima Judit, TMRSZ Főtitkár: Álljunk meg egy pillanatra! Ne menjünk ebbe a kérdésbe bele. Nagyon egyszerű Lázár Úr! Megvizsgálták, hogy pl . a belügyminisztériumban hány ilyen visszafoglalkoztatott ember van közel 1 millió forintért?

Lázár János FIDESZ frakcióvezetője, Hódmezővásárhelyi polgármester: Jelen pillanatban?

Szima Judit, TMRSZ Főtitkár: Igen.

Lázár János FIDESZ frakcióvezetője, Hódmezővásárhelyi polgármester: Én azt tudom, amit 2009- ben kinyitotta a jogszabály lehetőséget még az előző kormány alatt, hogy a korábban nyugdíjba mentek közül jöjjenek vissza, alig jöttek vissza rendőrök.

Szima Judit, TMRSZ Főtitkár: Akkor nézzen jobban körül!

Baracz Vilmos, TMRSZ jogtanácsos: Had válaszoljak a felvetésére, Lázár úr!

Lázár János FIDESZ frakcióvezetője, Hódmezővásárhelyi polgármester: Lehet, hogy a belügyminisztérium vezetői vagy a rendőri vezetők között vannak, akik korábban nyugdíjasok lettek és most visszafoglalkoztatják őket, ezt én nem zárom ki ezt a lehetőséget, de számadataim nincsenek. De én most nem a rendőrfőtisztekről beszélek, mert nem a rendőrfőtiszteket fogja az a probléma amit Baracz Úr mondott.

Szima Judit, TMRSZ Főtitkár: Lázár Úr! Az alkotmánymódosítási tervezetét vissza kell vonnia, a mi megítélésünk szerint. A köznyugalom helyreállítása érdekében.

Lázár János FIDESZ frakcióvezetője, Hódmezővásárhelyi polgármester: És azoknak a nyugalma helyreállítása érdekében akik nem tudnak már annyit dolgozni, hogy kifizessék a nyugdíjakat a rendőrnyugdíjakat, már nem tudnak összeadni ezer milliárdot, azokkal mi lesz?

Szima Judit, TMRSZ Főtitkár: Ez egy demagóg szöveg volt.

Baracz Vilmos, TMRSZ jogtanácsos: Nyissuk ki a mai újságot, Lázár Úr!

Lázár János FIDESZ frakcióvezetője, Hódmezővásárhelyi polgármester: Ezermilliárd hiányzott a tavalyi évi költségvetésből.

Szima Judit, TMRSZ Főtitkár: Ne mondja!

Baracz Vilmos, TMRSZ jogtanácsos: Banki hitel fel nem használása miatt ki kell fizetnie 52 milliárdot a magyar államnak. És tegnap vásárolták meg 500 akárhány milliárdért a MOL-t. Ahol nehéz gazdasági helyzet van…

Szima Judit, TMRSZ Főtitkár: Négy hónapig nem nyúltak hozzá.

Baracz Vilmos, TMRSZ jogtanácsos: Van a ládafiában 500 milliárd forint.

Lázár János FIDESZ frakcióvezetője, Hódmezővásárhelyi polgármester: De egy pillanat, még ha volna is, nekem az a meggyőződésem, hogy azt nem nyugdíjra kell költeni.

Baracz Vilmos, TMRSZ jogtanácsos: Hanem MOL-ra? Egy versenycégre ?

Szima Judit, TMRSZ Főtitkár: Nem azokra a magyar emberekre kell költeni, akik ledolgozták az életüket?

Lázár János FIDESZ frakcióvezetője, Hódmezővásárhelyi polgármester: Hitelből nyugdíjat fizetni?

Baracz Vilmos, TMRSZ jogtanácsos: Nem , a hitelt azt vissza kell fizetni.

Lázár János FIDESZ frakcióvezetője, Hódmezővásárhelyi polgármester: És az hitelből kerül megvásárlásra.

Szima Judit, TMRSZ Főtitkár: És ezt az adófizetőknek kell majd visszafizetni.

Lázár János FIDESZ frakcióvezetője, Hódmezővásárhelyi polgármester: Természetesen ebből lehet ezt levezetni, hogy úgy gondolom, az adófizetőknek az az érdeke, hogy a hitelből befektetéseket valósítson meg a magyar állam, nem nyugdíjakat.

Baracz Vilmos, TMRSZ jogtanácsos: Győzni akar a kormány?

Lázár János FIDESZ frakcióvezetője, Hódmezővásárhelyi polgármester: Nem vette, megvett egy korábban magyar állami…

Baracz Vilmos, TMRSZ jogtanácsos: Egy tőzsdei cégnek a részvényeit.

Lázár János FIDESZ frakcióvezetője, Hódmezővásárhelyi polgármester: Igen, ami 4 év alatt megtérül.

Baracz Vilmos, TMRSZ jogtanácsos: Jó, és addig mi lesz azokkal a rendőrökkel, akiktől elveszik a szolgálati nyugdíjat?

Szima Judit, TMRSZ Főtitkár: Azért, mert addig tőzsdézik a kormány.

Lázár János FIDESZ frakcióvezetője, Hódmezővásárhelyi polgármester: Egy pillanat, azt szerettem volna elmondani,….. a kormány általános öregségi nyugdíjkorhatár érvényesítéséről van szó azért, mert 3 és fél millió ember dolgozik és 6 és fél milliót kell eltartania. Nem tud annyi járulékot fizetni, a több mint huszonezer munkavállaló…

Szima Judit, TMRSZ Főtitkár: A képviselőknek a fizetését minimálbérre csökkenteni.

Lázár János FIDESZ frakcióvezetője, Hódmezővásárhelyi polgármester: Nézze meg, hogy én mennyi járulékot fizetek!

Szima Judit, TMRSZ Főtitkár: Nem kell annyit keresni!

Lázár János FIDESZ frakcióvezetője, Hódmezővásárhelyi polgármester: De ez a probléma, hogy kell annyit keresni, mert különben nem tudják kifizetni az ön nyugdíját. A nyugdíjfolyósító egyik reggel majd nem tudja fizetni, mert nem kap Magyarország külföldről hitelt. Akkor önök mit fognak csinálni?

Baracz Vilmos, TMRSZ jogtanácsos: Polgármester úr! Arról volt szó ugye, hogy mi van azokkal, akik egészségügyi alkalmatlansági..

Lázár János FIDESZ frakcióvezetője, Hódmezővásárhelyi polgármester: Őnekik nyilván nem kell dolgozni.

Baracz Vilmos, TMRSZ jogtanácsos: Igen, de ön azt is mondta, hogy nem felel meg a szolgálati beosztásának. Azért külön kell vállalni a civil munka világát, civil munkavállalókat és a hivatásosokat. A hivatásos a szolgálati törvény odaírja – fokozott testi – , fizikai- , mentális alkalmassági vizsgálatokon kell megfelelni.

Lázár János FIDESZ frakcióvezetője, Hódmezővásárhelyi polgármester: De ha nem felel meg, akkor nem tud dolgozni a rendészeti ágazatban.

Baracz Vilmos, TMRSZ jogtanácsos: Így van, nem.

Lázár János FIDESZ frakcióvezetője, Hódmezővásárhelyi polgármester: De kiesik már ebből a körből eleve.

Baracz Vilmos, TMRSZ jogtanácsos: Igen, de amikor a mindenkori kormányok olyan törvényt hoztak, olyan törvényt hagytak hatályban -és ebben benne van a 98 és 2002 –es ciklus is, amikor önök ehhez nem nyúltak hozzá-, akkor ez a rendszer, ebben bízhatott bárki, hogy ez adott szó szentsége.

Lázár János FIDESZ frakcióvezetője, Hódmezővásárhelyi polgármester: De mégsem mentek el nyugdíjba. Hát mikor nőtt meg a nyugdíjazásoknak a száma?

Baracz Vilmos, TMRSZ jogtanácsos: Határőrség, rendőrség összevonásakor például. Erre önök is áldásukat adták ellenzékként.

Lázár János FIDESZ frakcióvezetője, Hódmezővásárhelyi polgármester: Illetve amikor a nettó bérnek az összege a nyugdíjlehetőség alá esett. Mert a 2002-es bérrendezés, ami az utolsó nagy bérrendezés volt a rendészeti bérágazatban, elveszítette a nettó kereseti értékét és lement a nyugdíj alá, akkor a rendőrök közül jó néhányan az egzisztenciális biztonság érdekében a nyugdíjat választották, mert az állam ebbe az irányba terelte őket.

Baracz Vilmos, TMRSZ jogtanácsos: Nem.

Lázár János FIDESZ frakcióvezetője, Hódmezővásárhelyi polgármester: A számok világosak, hogy mennyien mentek 2002 és 2004 között alig és 2005-2008-ban volt olyan, hogy 7000-en mentek el az ágazatból.

Baracz Vilmos, TMRSZ jogtanácsos: 2008-ban azért mentek el nagyon sokan, mert voltak az összevonások, beosztások megszűnése, és ahhoz nem volt köze az egészségi állapotnak. És 2008-ban olyan mértékű szigorítás volt a szolgálati nyugdíjban, hogy a számításnak a metodikája megváltozott, erre föl is hívtuk a belügyminiszternek, hogy a törvény módosítása mellett a speciális szabály végrehajtási rendeletet nem módosították, tehát mi próbáltunk …….. önöknek.

Szima Judit, TMRSZ Főtitkár: Módosították is rögtön, de egy köszönömöt nem írtak rá.

Baracz Vilmos, TMRSZ jogtanácsos: Így van.

 

 

[audio:20110525-lazar_hodmezovasarhely-3.mp3]

 

Folytatjuk…

Lázár János és TMRSZ találkozó Hódmezővásárhelyen 1. rész

Lázár János és TMRSZ találkozó Hódmezővásárhelyen 2. rész