- TMRSZ – Tettrekész Magyar Rendőrség Szakszervezete - https://tmrsz.hu -

Gyanúsítottként hallgatták ki Gergényi Pétert

Népszava Online

Gyanúsítottként hallgatta ki a Debreceni Katonai Ügyészség Gergényi Péter volt budapesti rendőrfőkapitányt – erősítette meg Gulyás Gábor ügyvéd szerdán a Magyar Hírlap információját az MTI-nek.


Gergényi Péter
Gergényi Péter

A védő az MTI-nek is csak annyit árult el, hogy ügyfele panasszal élt a gyanúsítás ellen, mert az szerinte megalapozatlan és törvénysértő. Az ügyről Gulyás Gábor további részleteket nem kívánt közölni, így arról sem adott tájékoztatást, hogy pontosan mivel gyanúsították meg a volt főkapitányt.

A Magyar Hírlap pontosan meg nem nevezett forrásból származó információi szerint Gergényinek azért kell felelnie, mert a 2006-os tüntetések alatt több rohamosztagos rendőrön nem volt szolgálati azonosítószám, amelyet parancsnoki utasításra vettek le magukról. Ez egy 2005-ös rendelkezés szerint törvénysértő.

Kiss Attila alezredes, a Debreceni Katonai Ügyészség helyettes vezetője szerdán az MTI-nek megerősítette, hogy az ügyészség tavaly november óta vizsgálja a 2006-os tüntetésekkel kapcsolatos rendőri intézkedések jogszerűségét.

A Magyar Hírlap információját, miszerint kedden gyanúsítottként hallgatták ki az ügyben Gergényi Péter nyugalmazott rendőr vezérőrnagyot, volt budapesti rendőrfőkapitányt, Kiss Attila nem erősítette meg, de nem is cáfolta.

A folyamatban lévő ügy részleteiről az alezredes nem kívánt nyilatkozni, azt viszont elmondta, hogy a Katonai Főügyészség jelölte ki a Debreceni Katonai Ügyészséget a 2006-os eseményekkel kapcsolatos rendőri intézkedések vizsgálatára.

A vizsgálat jelenleg is tart, a kihallgatások folytatódnak, s még több hónapig is eltarthatnak – tette hozzá Kiss Attila.

Fidesz: Gergényi meggyanúsítása az igazság pillanata

A fideszes Gulyás Gergely, aki a 2002-2010 között és különösen 2006 őszén az állam részéről a politikai szabadságjogokkal összefüggésben elkövetett jogsértéseket vizsgáló parlamenti albizottságot vezette, az MTI-nek nyilatkozva emlékeztetett, tavaly ősszel tett feljelentést a 2006. őszi fővárosi eseményekkel kapcsolatban három ügycsoportban. Ezek egyike a rendőrök azonosítószámának hiányával függött össze. Ahogyan azt a feljelentést ismertető tavaly novemberi sajtótájékoztatóján is elmondta: az albizottság által meghallgatott rendőri vezetők, szakértők egyértelműen nyilatkoztak arról, hogy az azonosítószám hiánya és a rendőrök jogsértő magatartásának súlyossága, tömegessége között szoros összefüggés áll fenn. Tarthatatlan tehát a bizottsági meghallgatáson elhangzottak alapján az a katonai ügyészségi álláspont, amely szerint az azonosítószám hiányának a szolgálatra vagy a fegyelemre jelentős hátránnyal járó következménye nem bizonyított – mondta akkor Gulyás Gergely.

A kormánypárti képviselő szerdán az MTI-nek úgy fogalmazott: a 2006 szeptemberében és októberében történt rendőri intézkedések után Gergényi Péter volt budapesti rendőrfőkapitány meggyanúsítása a jogállam hívei számára az igazság pillanatának tekinthető.
A feljelentő hozzátette, a Fidesz reméli, “sikeres” lesz a büntetőeljárás, mivel többször is kijelentette, hogy a 2006 őszén történtek nem maradhatnak büntetőjogi következmények nélkül.

A Debreceni Katonai Ügyészség helyettes vezetőjének tájékoztatása szerint a Katonai Főügyészség jelölte ki a Debreceni Katonai Ügyészséget a 2006-os eseményekkel kapcsolatos rendőri intézkedések vizsgálatára.

MTI

Népszava Online