A sok elöljáró és a rossz időjárás veszélyei

Tagunk egyik nagykövetség előtt objektumvédelmi szolgálatot látott el. A szolgálati szabályzat értelmében esős, hideg időben minden órában 15 percet lehet az őrbódéban tartózkodni. 9 órakor lépett szolgálatba, majd 9 óra 20 perckor ellenőrzést kapott, amelynek során a három elöljáró megállapította, hogy az engedélyezett időtartamot meghaladóan tartózkodott a bódéban és saját gépén filmet nézett. A szolgálati szabályzat értelmében tilos a szolgálat ellátásához nem tartozó mindennemű tárgyat szolgálatba kivinni.


Rossz idő

A történtekről a helyszínen 8 oldalas jegyzőkönyv készült. A gépet elvették tagunktól, majd egy órán belül leváltották a szolgálatból és feljelentést tettek ellene kötelességszegés szolgálatban bűncselekmény miatt.

Szakszervezetünk jogászának védelmi stratégiája többoldalú, hihető és életszerű volt, az ügyész el is fogadta volna, csakhogy megmutatta az aktát, amelyből kiderült, hogy a főosztályvezető tábornok letöltendő szabadságvesztés büntetést indítványozott tagunk ügyében. (Jó tudni, megváltozott az ilyen jellegű bűncselekmények megítélése, szigorúbb elbírálásban részesül.)

Jogászunk ügyésszel folytatott tárgyalása végül sikerrel járt, annak ellenére, hogy az ügyész is minimum felfüggesztett szabadságvesztést javasolt. Szakszervezetünk jogásza indítványozta a bíróság elé állítás jogintézményének igénybevételét, amelyet az ügyész elfogadott, így tagunk tárgyalás nélkül, ülésen, egyhavi illetménymegvonásban részesült és katonai mellékbüntetésként 1 év várakozási idő meghosszabbításban (ügyészi indítványra).

Letöltendő vagy felfüggesztett szabadságvesztés büntetés esetén tagunk szolgálati jogviszonya megszűnt volna, így azonban szakszerveztünk jogászának köszönhetően, a testületben maradhat. Ezt demonstrálja a mellékbüntetés jellege is, hiszen azt csak hivatásosokkal szemben lehet kiszabni.

TMRSZ