A demokratikus cirkusznak bohócok kellenek

Forrás: Jövőnk.info

– Fülkeforradalom után Bohócforradalom – avagy kis magyar forradalmi abszurd –

“Mindenki hozzon magával még egy bohócot! – ez a jelszó, aki kéri, a helyszínen kifestjük” – mondta Árok Kornél, a Hivatásos Tűzoltók Független Szakszervezetének elnöke az országos szakszervezeti demonstráció kapcsán. Nem kell virágnyelven mondani. Figyelembe véve ennek az egésznek a hátterét, akár azt is kijelenthette volna, “aki eljön, abból a helyszínen bohócot csinálunk”. Mert aki elmegy, abból a helyszínen valóban bohócot csinálnak.


Bohóc

A két szakszervezeti vezető békés, erőszaktól és pártpolitikától mentes, törvényes keretek között zajló megmozdulást ígért. Kihangsúlyoznánk még egyszer: békés, erőszaktól és pártpolitikától mentes, törvényes keretek között zajló. Emellé a részt vevők bohócnak is kifestik magukat. Mégis mitől kellene tartania a hatalomnak? “Az elégedetlenkedők megint megtartják a szezonális gőzlevezetést, nincs mitől tartani, páholyból nézhetjük az előadást.” gondolhatják az érintettek. Csakhogy valójában nem is érintettek, egyetlen hatalmi pozícióban lévő politikusnak sem kel félteni saját testi épségét, és az ilyen gőzlevezetéseknek semmi következménye nincs a politikusokra nézve.

Kónya és Árok hivatásos gőzlevezetők. Majd ősszel is folytatják. Na de miért csak ősszel? Azért, mert most jön a nyár és a családot nyaralni kell vinni az Adriára. Addig is az ellenállás felfüggesztve! Mert a hivatásos gőzlevezető forradalmárok csak hivatali időben dolgoznak reggel nyolctól délután fél ötig. És mivel szabadság is jár nekik – mivel főállású ellenállók -, ezért nyáron nyaralni mennek. Bizony. Na de aztán ősszel! Beindul ám a forradalom! Persze előbb még szeptember elején a gyerekeket be kell iskolázni és elmenni az évnyitójukra, na de utána, kezdődhet ismét az ellenállási szezon. Természetesen a munkaidőt szigorúan betartva reggel nyolctól délután fél ötig.

Az ilyen össznépi gőzlevezetések semmilyen eszközzel nem rendelkeznek a hatalom egyes embereire nézve. Orbán Viktornak a haja szála sem görbül, és nem jelenik meg semmi olyan kényszerítő erő, ami a változást beindítaná. A két fő bohóc kijelentette, a tüntetés békés, erőszakmentes, és tiszteletben tartják a törvényi kereteket. Vagyis aki a két főbohóc után megy, elismeri, hogy továbbra is tekintélynek ismeri el Orbán Viktort és törvényeit. A hatalmi köröknek hatalmas nyeresége származott a nép sarcolásából, és ideje lenne végre belátni: egyetlen demokrata politikus sem fog lemondani saját nyereségéről mindaddig, ameddig nem érzi veszélyeztetve saját testi épségét! Lehet bohóckodni, vonulgatni, értelmetlen dolgokra elpazarolni az energiát, de ez semmiféle kényszerítő erővel nem bír, és a rendszer nem fog önszántából megváltozni.

Kónya Péter, a Fegyveres és Rendvédelmi Dolgozók Érdekvédelmi Szövetségének (FRDÉSZ) elnöke és Árok Kornél, a Hivatásos Tűzoltók Független Szakszervezetének (HTFSZ) elnöke, a két főbohóc ezt nagyon is jól tudja. Jól tudják, és ha változást akarnának, a szakszervezeteknek meglenne az eszköze a változtatásra. A szakszervezet intézményének ez a lényege. Nem kimenni és megmutatni, hogy “sokan vagyunk akik akarunk valamit” – arra vannak (lennének) a szakszervezeti vezetők, hogy ezt elmondják, és ha ez figyelmen kívül van hagyva, akkor következhet az erő alkalmazása. Orbán Viktor és társai akkor fogják észrevenni hogy vannak tűzoltók, mikor nincsenek. Mikor egy-egy személyes ismerősük háza véletlen kigyullad, és a riasztás ellenére nem oltja el senki. Minden egyes hivatás része a rendszer egészének.

A rendszer egy részének hiánya csak akkor feltűnő, ha az valóban hiányzik. Lehet beszédeket tartani és vonulgatni, lehet beszélni arról, “mi lenne ha nem lennénk”, de a politikusok ebből nem éreznek meg semmit. Egyszerűen azért, mert velük, és az ismeretségi körükkel ez az egész bohóckodás nem kerül kapcsolatba. Az egyes politikusok akkor találkoznak ezzel a felhajtással, mikor látják a hírekben, vagy mikor munkaidőben meg kell hallgatni egy-egy szakszervezeti vezető “követeléseit”, majd unottan azt kell rá mondani, hogy “nem”.

“Ezt majd átadom a bohócügyi államtitkáromnak” mondta, mikor “rögtönzött szociális konzultációra” lett kihívva a parlament elé. Lehet találgatni, ki lett a bohócügyi államtitkár.

Ideje lenne végre azt is felismerni, hogy ebben az országban bármiféle tömeges rendezvény létrejön, azt a rendszer szigorú ellenőrzés és irányítás alatt tartja. A két főbohóc szerepe csak annyi, hogy kontroll alatt tartja az újabb gőzlevezetést: ne legyen alkalmazva semmiféle kényszerítő erő, de az emberek mégiscsak úgy érezzék, mintha végre történne valami. Azért nem feszegetik a rendszer kereteit, azért nem folyamodnak semmiféle kényszerítő eszközhöz, mert nem érdekük, hogy a rendszeren bármi is megváltozzon, beleértve azokat a törvényeket is, amik ellen állítólag tiltakoznak.

A “kiszivárogtatott” őszödi beszéd újra aktuálissá válik. Gyurcsány már akkor megmondta: jöhetnek-mehetnek a miniszterelnökök, de “mi úgyis maradni szoktunk”.

Mert lehet a pártok ellen tiltakozni, lehet a pártok által alkotott törvényekre panaszkodni, de a tiltakozás mindig csak az egyes pártokat, vagy az egyes törvényeket célozza, és minden esetben jön egy másik párt, aki éppen soron következik a nagy színházban. De aki az egészet irányítja, az a helyén marad, az újra és újra érintetlen marad.

A hatalom szempontjából azonban a jelenlegi helyzet instabilabb a szokottnál, mégpedig azért, mert az emberek kezdenek rájönni, hogy nem az egyes pártokkal van a baj, hanem a demokratikus rendszerrel. Egyre nagyobb azoknak az aránya, akik nem mennek el szavazni. Ilyen helyzetben korábban egyszerűen elmentek volna szavazni az MSZP-re (erre nemrég történtek újabb szánalmas próbálkozások) vagy a létrehozott új pártok valamelyikére, de a jelenlegi helyzet mégis más. Ha nincs fenntartva állandó jelleggel valamiféle demokratikus cirkusz, amiben a még reménykedők leköthetik az energiáikat, a tömegtámogatás hamar maga mögött hagyja a demokratikus rendszert, és az a változás kezdetét jelenti. A hatalom számára különösen veszélyes, ha a karhatalmi erők köreiben kezdenek megjelenni ilyen gondolatok, ezért az újabb népnyúzás és az újabb demokratikus vonulgatós cirkuszok célpontja a rendfenntartó erők állománya volt. Nem azért lettek megvonva a kedvezmények, mert attól az ország “gazdaságilag jobb helyzetbe kerül”, hanem hogy kimenjenek, demokratikusan tiltakozzanak, aztán elmenjenek és szavazzanak. Hogy erre a pártra, vagy egy másikra, az teljesen mindegy. Ennyi a bohóckodás háttere.

Jelenleg a demokratikus rendszer minden egyes meghozott törvényének az áll a hátterében, hogy az embereknek részt kell venniük a demokratikus cirkuszban.

A cirkuszba pedig bohócok kellenek.

Fenyvesi Áron – Jövőnk.info

Forrás: Jövőnk.info