Szima Judit: úgy vittek, mintha sorozatgyilkos lennék

Forrás: TEOL 2011. június 9. – Ihárosi Ibolya

Szekszárd | Amíg az erkölcs nem előzi meg a jogot, addig bárki jogászkodhat amennyit akar, mondta Szima Judit, a Tettrekész Magyar Rendőrség Szakszervezete főtitkára, aki ellen az ügyészség hűtlen kezelés és sikkasztás miatt folytat eljárást.

Lakhelyelhagyási tilalom mellett, szabadlábra helyezte a bíróság kedden délután Szima Juditot, a Tettrekész Magyar Rendőrség Szakszervezete (TMRSZ) főtitkárát. Azóta „illegalitásban” tartózkodik, valahol Magyarországon. Nyolcvanéves édesapja otthonában van, 11 éves kislányával.

bilincsben
bilincsben

– Rendőr alezredes volt, majd bujtogatásért lefokozták, meggyanúsították, előállították, őrizetbe vették. Ön szerint hogy jutott el idáig?

– A szakszervezet főtitkáraként következetesen képviseltem a munkavállalói érdekeket, ezért az elmúlt évtizedben folyamatosan meghurcolt a mindenkori hatalom. A jelenlegi hatalom azért, hogy ne tudjak megjelenni a hétfői Budapesti demonstráción, mondvacsinált indokok alapján őrizetbe vételemet rendelte el.

– Még a bíróságon azt nyilatkozta, hogy megalázták. Mi történt?

– Csütörtökön nem engedtek be bennünket az országházba, mert egyes politikusok szerint nemzetbiztonsági kockázatot jelentünk. Aznap kaptam az információt, hogy el akarnak fogni, sőt még azt is mondták, hogy meg akarnak mérgezni.

– Kik?

– Többet nem mondtak, de mindezt nem is vettem komolyan egészen másnapig, míg meg nem jelent a TMRSZ szekszárdi irodájában a Kaposvári Nyomozó Ügyészség és néhány rendőr.

Szó szerint elfoglalták az irodát, majd reggel 10 órától este fél hétig „házkutattak”, illetve ment az egyezkedés. A teljes adatállományunkat le akarták foglalni, amelyek közt különösen védettek is vannak, mint például a tagság névsora.

A házkutatási parancs nem volt egyértelmű, mert a célhoz kötöttséget nem jelölték meg benne. Sőt azt is tartalmazta, hogy egyéb iratokat is le akarnak foglalni. Kértem, hogy jelöljék meg, mit takar ez a fogalom.

Majd miután közölték, azokat is előadtuk. Elvitték a teljes könyvelésünket, megalakulásunkig visszamenőleg, ami szintén nem felel meg a célhoz kötöttség szabályának. Csak az állítólagos bűncselekménnyel kapcsolatba hozható iratokat foglalhatták volna le. Este fél hétkor előállítottak a szekszárdi rendőrkapitányságra, majd fél tizenegykor meggyanúsítottak.

– Mivel?

– Egy olyan hűtlen kezeléssel, amelyben 10 hónappal ezelőtt bűncselekmény hiányában szüntették meg a nyomozást. Szerintünk egyértelmű, hogy ez előkészített dolog volt. A politika adta ki az utasítást, hogy engem el kell fogni, meg kell alázni. Pánik- és szívbeteg vagyok, magas a vérnyomásom és egyéb problémáim is vannak, amelyeket nem kívánok részletezni.
A dohányfüsttel átitatott helyiségben a megaláztatások miatt rosszul lettem.

Az egészet olyan igazságtalannak éreztem, hogy valószínűleg sokkot kaptam. Elvittek a kórházba, ahol kiderült, hogy 220/120 a vérnyomásom. Közel 15-en kísértek. Úgy vittek, mintha sorozatgyilkos lennék. Azt sem tudtam, hogy a kiskorú gyermekem hogy éli át mindezt. Aggódtam, nehogy baja legyen.

– Min alapszik a sikkasztás gyanúja?

– Erről azt mondják, túlléptem a szakszervezet meghatározta pénzügyi keretet. Képtelenség, ráadásul a tagság az, aki számon kérhet. Minden előírást betartunk, erre kínosan ügyelünk, mert tisztában vagyunk vele, hogy amit teszünk, az nem tetszik a hatalmat kézben tartók számára.

Amikor valaki fellép ellenük, akkor bevetik a rendelkezésre álló szervezetek arra alkalmas állományát, hogy az ötvenes évek hangulatát felidézően tapossák sárba az ellenálló személyek, szakszervezetek emberi jogait.

Semmiféle bűncselekményt nem követtem el. Önkormányzati elven működünk, könyvvizsgálónk van, aki évente auditálja az elszámolásunkat.

Huszonhétmillió forintot nyertünk például tisztségviselőink továbbképzésre. Amikor a pénz felhasználását ellenőrizték, azt mondták, jó lenne, ha mindenkinek az elszámolása olyan precíz lenne, mint a miénk.

– Azért sok mindent beszélnek és írnak. Például, hogy saját magától bérli az szakszervezet irodáját. Korábbi helyettese már évekkel ezelőtt kifogásolta a TMRSZ gazdálkodását.

– A házam nem csupán az otthonom, hanem munkahely is. Egy olyan szakszervezet irodája, amely valóban a munkavállalók érdekeit képviseli, ha kell a nap 24 órájában.

A szakszervezet valóban bérel mintegy 260 négyzetméteren irodákat, havi 80 ezer forintért. Az egyik korábbi helyettesem egy törpe szakszervezethez ment át, amelyet egy fideszes politikus hozott létre abból a célból, hogy a TMRSZ-t szétverjék. Egy másik korábbi helyettesem pedig olyan másik rendőrszakszervezethez csatlakozott, amely azóta is folyamatosan provokál minket, valótlan információkat terjeszt suttogó propagandával.

– Mi az igazság a bérleti díj, a fűtött garázsbejáró, a masszázsfotel, ügyében?

– Nincs masszázsfotel, a saját pénzemen vásároltam egy olyan fotelt, ahol lábamat fel tudom tenni, s ha a szívemmel rosszul vagyok, ebben alszom.

– Ön minden korábbi hivatali főnökét, rendőri vezetőt feljelentett. A szakszervezet fizeti az ügyvédi díjakat, utazási költségeket?

– Alapszabályunk szerint a szakszervezet tisztségviselőit ért sérelmeket a szakszervezet sérelmeként kell kezelni. Minden egyes esetben a szakszervezet fizeti ezeknek a költségeit. Következetesen megpróbálunk harcolni a rendőri vezetők negatív, törvénytelen magatartásformái ellen.

Azért, mert felmentették őket, még nem biztos, hogy erkölcsileg is nekik van igazuk. Amíg az erkölcs nem előzi meg a jogot, addig bárki jogászkodhat, amennyit csak akar. A jog mindig a gazdagok és kiváltságosok oldalán áll. Mi azért megkíséreljük ezeknek a falaknak az áttörését. Ez hosszadalmas és láthatólag nem veszélytelen törekvés.

– Nem gondolja, hogy néha nem Önnek van igaza?

– De, nem is egy ilyen eset volt. Ilyenkor önkritikát gyakorolok, s ezt teszi a szakszervezet is. Abban az esetben viszont, ha bizonyítékok és más emberek véleménye is azt támasztja alá, hogy igazunk van, nem hallgatunk.

A munkáltató, ügyészség, bíróság részéről, ha valaki mond egy véleményt – legyen az ítélet is akár – még nem biztos, hogy jogilag igaza van. Az viszont, hogy erkölcsileg igaza van-e, azt az ember igazságérzete, logikus gondolkodásmódja alapján könnyen meg lehet állapítani. Ilyenkor van, aki hallgat és meghúzza magát, és van, aki ki is mondja, amit gondol.

– Az ügy vesztésre áll, hiszen megszavazta a kétharmados többség az alkotmánymódosítást. Az év második felében megkezdődhet az öregségi korhatár alatt fizetett nyugdíjak felülvizsgálata.

– A szabad véleménynyilvánítás joga azonban még él Magyarországon. Nyilván törvényes körülmények között. Csak az elkeseredettségüknek adnak hangot a tüntetők, ami persze a kétharmados többséget nem hatja meg, de jelzésértékű arra nézve, hogy emberek nem hagyják a rángatni magukat a végtelenségig.

Politikai fogolynak tekintették a főtitkárt

Bertha Szilvia országgyűlési képviselő közleményében azt írta: abban az esetben, ha az összes, öregségi nyugdíj-korhatárát alatti nyugdíjat megvonják, pártja a strassbourgi emberi jogi bírósághoz fordul jogorvoslatért. A Jobbik egyetértését fejezte ki a TMRSZ tiltakozó demonstrációjával.

Mint írták, “a Fidesz a szocialista kormányokhoz hasonlóan elkezdte alkalmazni az intézkedéseivel egyet nem értő tömegek vezetőinek társadalomból történő kivonását”.

A Jobbik a szakszervezeti vezetőt, aki a párt európai parlamenti listáján szerepelt 2009-ben, politikai fogolynak tekinti, olvasható a közleményben, mivel, “nyilvánvalóan a kérdéses és nagy felháborodást kiváltó alkotmánymódosításról történő hétfői zárószavazás idejére kívánták a demonstráló tömeg éléről eltávolítani”.

A VDSZ szolidáris a szakszervezeti vezetővel

Döbbenetesnek és veszélyesnek is tartja a vegyipari ágazat (VDSZ) a módszert, ahogyan a hatalom – vélhetően – félre akar állítani egy számára “kellemetlen” szakszervezeti vezetőt – olvasható a VDSZ közleményében. Az elnök reméli, az esetnek nem hatalomfitogtatás és ezzel az érdekvédők megfélemlítése a célja.