Szima Judit őrizetben: elgurult a gyógyszer

Forrás: Véleményvezér

A Szima elleni eljárás pontosan az ellenkező hatást fogja kiváltani: még több rendőrt fog még erőteljesebben radikalizálni. (Fotó: Varga György/MTI)


Elgurult a gyógyszer
Elgurult a gyógyszer

Pénteken előállították, majd őrizetbe vették Szima Juditot, a Tettrekész Magyar Rendőrség Szakszervezete (TMRSZ) főtitkárát azzal a váddal, miszerint a szakszervezet pénzét saját céljaira költötte. Tegnap viszont a 72 órás fogva tartási határidő leteltével a bíróság mégsem rendelte el Szima Judit letartóztatását. Helyette lakhelyelhagyási tilalmat mondott ki a szakszervezeti vezetőre, így az már nem tudott részt venni szakszervezetének a Parlament előtti tüntetésén.

Erre tényleg nehezen találunk szavakat.

Hol élünk?

Kezdjük azzal, hogy félretesszük azt a nyilvánvaló feltételezést, hogy az ügyészség és a rendőrség az időzítéssel politikai utasításra cselekedett. Tegyük félre annak ellenére, hogy borzasztó nehéz elképzelni, hogy éppen most, amikor a TMRSZ a többi rendőr szakszervezettel szembefordulva elutasította a kormány javaslatait és hétfőre tüntetést szervezett, ért a nyomozás abba a szakaszába, amikor szükségessé vált az őrizetbe vétel.

Nézzük máshonnan: természetesen lehetetlen, hogy létezhet bárki is az ügyészségen és a rendőrségen, aki ne hallott volna a rendvédelmiek tüntetéséről, és arról, hogy kicsoda Szima Judit, a rendőrségi ügyekben már évek óta a legkarakteresebbnek mondható szakszervezeti vezető. Pontosan tisztában voltak vele, hogy a sors kiszámíthatatlan szeszélyénél fogva éppen a rendvédelmi tüntetés előestéjén kerül sor az őrizetbe vételére. Aki pedig ismeri a magyar rendőrség és ügyészség működését, az azt is tudja, hogy a szóban forgó testületek politikailag kényes kérdésekben rendkívül körültekintőek. Inkább ötször nem lépnek, semmint egyszer rosszkor tegyék. Erre persze jó okuk van, hiszen az elmúlt húsz évben megtanulhatták az ezzel kapcsolatos íratlan szabályokat. Magyarul: kizártnak tartjuk, hogy egy ilyen nyilvánvalóan bonyolult és kellemetlen ügyben az ügyészség vagy a rendőrség politikai jóváhagyás nélkül járt volna el.

Ismételjük meg még egyszer: ebben az esetben az, hogy a politika mindössze jóváhagyta az ügyészség és a rendőrség lépését, nem pedig direkt utasítást adott rá, még a lehető legjóindulatúbb feltételezés.

“Szima kivitte az anyagot! – mondta Pintér Sándornak az egyik rendvédelmis szakszervezető a Belügyminisztériumban tartott múlt csütörtöki egyeztetés végén, utalva arra: bármit is kommunikálnak a sajtónak, számításba kell venni, hogy a Tettrekész Magyar Rendőrség Szakszervezetének (TMRSZ) vezetője, Szima Judit is részt vett a tárgyaláson, így megkapta azt a 25 pontból álló dokumentumot, amit a kormány alá akar íratni a szakszervezetekkel. Amikor ez a mondat elhangzott, akkor Szima már nem volt a teremben, ő ugyanis még a tárgyalás első félideje előtt lelépett. Egy másik szakszervezeti vezető pedig arra hívta fel a miniszter figyelmét, hogy amíg Szima jelen volt, hangfelvételt készített arról, ami a teremben elhangzott. Pintér Sándor ekkor megnyugtatta a jelen lévő szakszervezetiseket. Azt mondta, a TMRSZ-vezér hiába viszi ki és teszi fel az internetre a tárgyalás elején kiosztott papírt, az csak egy munkaanyag, ami időközben bővítve lett, részinformációkat tartalmaz és ezért “egyikünk sem vállalja érte a felelősséget”. Pintér egyik kijelentése pedig arra utalt, a belügyminiszter csütörtökön már tudta, mi vár másnap a Tettrekész vezérére.”

Szima-ügy: van-e vaj a fején? (hvg)



Végtelen ostobaság

Ennél ostobább döntést ritkán látni. Egy szakszervezeti vezető lecsukása és a szakszervezeti demonstrációtól való távol tartása olyan nyilvánvaló hergelése az általa képviselteknek, hogy még ha az teljesen megalapozottan is történne, egy kormánynak mindent el kellene követnie, hogy a hatalommal való visszaélésnek még csak a gyanúja se merülhessen fel. Az ötletgazdák valószínűleg bele sem gondoltak, milyen következményei lehetnek mindennek.

Szima Judit és a TMRSZ azok, akik már Gyurcsány Ferenc idején sem ijedtek meg az államhatalomtól és nyíltan bírálták a rendőrség szerepét, valamint a testület vezetőit a 2006-os felháborító attakok kapcsán. Ezek az emberek a rendőrségnek azon tagjai közé tartoznak, akik körében már korábban is elfogadottá vált, hogy bizonyos helyzetekben meg lehet kérdőjelezni az állami felettesek utasításait, a parancsok jogosságát. Hogy ez a hozzáállás alakult ki bennük, ismételjük meg, abban természetesen óriási szerepe volt a 2006-os eseményeknek és Gyurcsány Ferencnek.

Most pedig ők voltak azok, akik a leghatározottabban szálltak szembe a Fidesz-kormánnyal és Pintér Sándorral is. Ha a kormányoldalon azonban bárki is azt gondolta, hogy az általuk jelentett problémát erővel,esetleg a hatalommal való visszaéléssel meg lehet oldani, az nagyon tévedett. A Szima elleni eljárás pontosan az ellenkező hatást fogja kiváltani: még több rendőrt fog még erőteljesebben radikalizálni, és könnyen kialakulhat a magyar rendőrségen belül egy olyan keménymag, mely a politika által rájuk erőltetett szabályokat egyre kevésbé parancsnak és egyre inkább megkerülendő nyűgnek érzi. Mindeközben a kormány persze azt várja majd tőlük, hogy a mindenkori Gyöngyöspatán határozottan, de visszafogottan járjanak el – természetesen túlórában. Továbbá tiszteljék a magyar állam törvényeit, ne legyenek megvesztegethetőek és higgyenek abban, amit csinálnak.

Az ilyen húzások után ez biztosan nem fog működni.

Mennie kell!

Mindez azonban nem valamifajta naivitás a kormány vonatkozó vezetői részéről, hanem egész egyszerűen átgondolatlanság és gátlástalanság, a „mindent erőből elintézni” kultuszának nem is olyan meglepő következménye. Mégis, akinek annyi esze volt, hogy bele sem gondolt, milyen következményekkel járhat ez az ügy, és a TMRSZ tüntetés előtt három nappal vagy utasítást adott Szima Judit pénteki letartóztatására, vagy mindenfajta politikai hátsó szándék nélkül rábólintott egy egyébként politikától független ügyészségi vagy rendőrségi kezdeményezésre, azt a kormánynak a saját érdekében mihamarabb el kellene küldenie. Az a valaki ugyanis egyszerre ássa a kormány, a sokat emlegetett rend, és az egész ország sírját.

Forrás: Véleményvezér