EuroCOP Bizottsági döntés

AZ EUROCOP BIZOTTSÁGÁNAK DÖNTÉSE
A GAZDASÁGI VÁLSÁG HATÁSA A RENDŐRI SZERVEKRE EURÓPÁBAN

 

A rendőrségi szakszervezetek és személyzeti szervezetek egyesültek a Rendőrök Európai Szakmai Szakszervezetébe, hogy

– Megállapítsa az összetartást a rendőrtársakkal Európa-szerte, akiknek méltánytalanul meg kell fizetniük a válság hatásait, amelyeket nem ők okoztak,
– Kifejezze aggodalmát rendőrségi és rendészeti költségvetés drasztikus csökkentésével kapcsolatban, ez EU országok növekvő számában
– Kiemelje, hogy ezekben a tagállamokban a rendőri szolgálatok hiányt szenvednek megfelelő forrásokban már ma és további drasztikus elvonások veszélyeztetni fogják a fejlődést a terrorizmus és a bűnözés elleni harcban, valamint a lakosság bizalmának a megerősítését a rendőri szerveivel kapcsolatban.

EuroCOP

– Hangsúlyozza, hogy a belső biztonság és lakosság védelmének szintje a bűnözés és a terrorizmus ellen egy nyitott határú Európában leggyengébb láncszem teljesítésén múlik ez európai rendőri és rendészeti szervek hálózatában
– Figyelmeztessen, hogy a költségvetési elvonások károsan hatnak néhány tagállam teljesítésére, hogy eleget tegyenek a határon átnyúló bűnözésre és terrorizmusra vonatkozó kötelezettségüknek.
– Rámutasson magas szintű korrupció és bűnözés akadályozza a gazdasági növekedést. A bűnözés és a terrorizmus elleni harc hatásos teljesítésének a fenntartása elengedhetetlen feltétele a gazdasági fellendülésnek.
– Megállapítsa, hogy a jelenlegi pénzügyi és gazdasági válság hatásai egyértelműen azt mutatják, hogy az EU-ban hiányzik egy olyan kötelező és egységes keret, amely minimális előírásokat határoz meg a különösen a közigazgatásra és a rendvédelemre, amely alá egyetlen tagállam sem mehet.
– Emlékeztessen arra, hogy az Európai Unió Tanácsa 1993-ban megállapított a „koppenhágai kritériumokat” és azt, hogy a demokrácia normái és a jog uralma minden tagállamra érvényes.
– Felidézze az EuroCOP Végrehajtó Bizottsága 2009. május 12-ei felhívását egy stabilitási paktumra a szabadság, a biztonság és a jog területén.

Felhívja a Schengen-i Egyezmény összes tagját, különösen az Eu tagállamokat és az Eu intézményeket arra, hogy

– Elfogadja azt, hogy a az EU-ban a bűnüldöző szervek által elfogadott magas színvonal versenyképes Európa számára és ennek a színvonalnak a fenntartása és további fejlesztése jelentős mértékben hozzájárul az EU azon céljai eléréséhez, amiket egy 2020-ra vonatkozó intelligens, fenntartható és integratív stratégia eléréséhez állított fel.
– Tárgyalások és szociális párbeszéd útján keressen megoldásokat olyan intézkedések helyett, amelyek egy oldalúan csökkentik a rendőrök és más közszolgálati dolgozók bérék és nyugdíját, hogy ezzel fedezzék a költségvetési hiányokat,
– Értékelést adjon az Európai Bizottság és az Európai Parlament teljes körű részvétele mellett a rendőrségi költségvetésből való elvonásokról, amelyek negatív hatással vannak a tagállamok rendőri szerveinek teljesítésére a lakosság bűnözéssel és terrorizmus szembeni védelme tekintetében, valamint hozzájáruljon a határon átnyúló bűnözés szembeni közös fellépéshez.
– Ne csak a jogszabályok közelítésére hivatkozzon annak érdekében, hogy kialakítsa a szabadság, a biztonság és a jog érvényesülésén alapuló térséget, hanem hogy biztosítsa az a működést, hogy a tagállamok rendőri szervei megőrizzék a feladatok végrehajtásához szükséges teljesítést.
– Életet leheljenek a „koppenhágai kritériumokba” a demokrácia és a jogállamiság érdekében azzal, hogy közös minimum szabályokat fejlesztenek ki a rendészeti szervek számára az EU-ban egy Stabilitási Egyezmény formájában, amely biztosítja azt, hogy a polgárokat nem csak papíron védik meg a bűnözés és a terrorizmus ellen az egész Unióban érvényes magas normák mellett.

 

 

2010. május 10.
Krakkó, Lengyelország
Elnök