Tüntetés Vásárhelyen: Nem tudott megegyezni Lázár és Szima Judit

Forrás: delmagyar.hu – Korom András – 2011.05.25.

Hódmezővásárhely – Elmegy az Orbán Viktor miniszterelnök által kezdeményezett egyeztetésre a Tettrekész Magyar Rendőrség Szakszervezete: csak ebben tudott megállapodni Lázár János, a Fidesz frakcióvezetője és Szima Judit, a TMRSZ főtitkára. Folytatódik a vásárhelyi rendőr-demonstráció.

Zárt ajtók mögött ült tárgyalóasztalhoz a vásárhelyi Fidesz-irodában szerda délután Lázár János, a kormánypárt frakcióvezetője, illetve Szima Judit, a Vásárhelyre háromnapos demonstrációt szervező Tettrekész Magyar Rendőrség Szakszervezete főtitkára. Mint arról beszámoltunk, a TMRSZ azért szervezett demonstrációt a vásárhelyi Kossuth térre, hogy tiltakozzon a rendvédelmi dolgozók nyugdíját érintő, Lázár János és Balsai István által a parlamentnek benyújtott alkotmánymódosítás ellen.

A közel egyórás megbeszélést követően Szima Judit elmondta: továbbra is fenntartják követelésüket. – Nem tárgyalunk arról, hogyan veszik el a magyar munkavállalók nyugdíját. A rendvédelmisek szerzett jogáról egyetlen szakszervezeti vezető sem mondhat le. Az a szakszervezeti vezető, aki ezt megteszi, áruló – utalt a Pintér Sándor belügyminiszter és más érdekképviseletek között kötött kedd esti kompromisszumra.

Szima Judit és Lázár János. Nem közeledtek álláspontjaik. A szerző felvétele

Szima Judit és Lázár János. Nem közeledtek álláspontjaik.
A szerző felvétele

– Ha a rendvédelemtől elveszik a nyugdíjat, ezt követően minden munkavállalói réteget levadásznak. Holnapután pedig elveszik a bankbetétünket és a házunkat, arra hivatkozva, hogy az államnak nincs pénze. Arra azonban volt, hogy 500 milliárdért Mol-részvényeket vásároljanak, s az erre meglévő EU-s pénzre egy év alatt 52 milliárd kamatot fizessenek ki – mondta Szima Judit.

– Világossá tettem a szakszervezet számára a Fidesz-frakció álláspontját: az állam és a gazdaság nincs abban a helyzetben, hogy a rendőrök szolgálati nyugdíját kifizessük, akkor, amikor ők fizikailag jól állapotban vannak, és nyugdíj mellett is dolgoznak – mondta Lázár János a tárgyalást követően. A Fidesz frakcióvezetője hozzátette: kiderült számára, a szakszervezet legsúlyosabb sérelme az, hogy tagjai nem tudják, mi lesz a másod- és harmadállásokkal, ha a nyugdíjas rendőröknek vissza kell menniük dolgozni. – Nem a kiemelt nyugdíj a megoldás a rendőrök egzisztenciáis problémáira, hanem az, hogy normális fizetést kapjanak, lakáshoz jussanak. Polgármesterként felhívtam erre a kormány figyelmét, javasolva, hogy önkormányzati kötelesség legyen a lakhatásukról gondoskodni, a hozzátartozóikat pedig pozitívan kell diszkriminálni egy állásinterjún – tette hozzá.

A Fidesz-frakcióvezető meghívta a TMRSZ képviselőit az Orbán Viktor miniszterelnök által kezdeményezett egyeztetésre, a Tettrekész elfogadta a meghívást. A demonstráció tovább folytatódott a vásárhelyi Kossuth téren.

 

Forrás: delmagyar.hu