- TMRSZ – Tettrekész Magyar Rendőrség Szakszervezete - https://tmrsz.hu -

A kormányzati átverés-csomag következő része

Röviden a mai informális egyeztetésről

Pintér Sándor bejelenti, hogy a RÉT ülés írásos anyagát még ma este, de legkésőbb holnap délelőttig eljuttatja a szakszervezetek vezetői részére.

A következő informális ülést e-hét péntekre, 20.-ra hívja össze 15.00-órai kezdettel. Erre az írásos anyag alapján várja a szakszervezetek javaslatait is.

Hétfő 23.-án hivatalos RÉT ülést hív össze, ahol a végleges és egyértelmű álláspont fog elhangzani.

Kormány álláspont:

A mindenkori öregségi nyugdíj -5 év vonatkozik a hivatásos állományra.

Figyelembe veszik az állomány elhasználódottságát, az ebben érintett szak és szolgálati ágak meghatározására a szakszervezetek véleményét is kikérik majd. Elsősorban a tiszthelyettesi állományt érinti ez a kérdés.

Aki már betöltötte az 57 évét az minden alól mentesül.

Két fő kategóriára bontják a visszarendelést:

1, átszervezéssel nyugdíjazottak (úgy tekintenek rájuk, hogy teljesen egészségesek szolgálathoz)

2, FÜV eljárással nyugdíjazottak:

– 70% felett: nem foglalkoznak ezzel a réteggel, minden marad a jelenlegi állapot szerint. (III.kat)
– 40-69% közötti állomány: Ismételt FÜV eljárás alá vetnek mindenkit (II. kat.)
– 40% alatti állomány MÉRLEGELÉS NÉLKÜL LESZ VISSZARENDELVE.

A visszarendelt állomány korlátozott szolgálat ellátására lesz kötelezve, a jogállásuk a HSZT alapján (beemeléssel) lesz szabályozva. Munkarendjük kizárólag 06.00-22.00 órák között lesz. Fő feladatkörük az ellenőrzés, munkafelügyelet (közmunkásoknál) egyes esetekben az állami intézményeknél ellenőri (NAV – számlaellenőrzés) feladatkörben képzelhető el. Intézkedési jogosultsággal és jogi védelemmel látják el őket aminek a részleteiről semmit sem hallottunk az ülésen. Szolgálati ruhanormát terveznek (2 öltözet bevetési egyenruházat, bilincs, vegyi eszköz, gumibot) de lőfegyver nem.

Illetmény terén: Pintér Sándor állásfoglalása szerint a javadalmazásuk nem lehet kevesebb, mint a jelenlegi nyugdíjuk. Bizonyos esetekben (nem tért ki rá) ez rögzített nyugdíj lesz.

50 éves kor felett a meglévő szolgálati idő alapján dinamikusan növekvő fizetést ígért szorzó rendszerrel. De ennek a részleteit sem mondta el.

2011 évre 5%-os illetményfejlesztést ígért.

Béren kívüli juttatások terén Felkai álláspontja a tulajdonszerzés, tehát a lakáshoz jutás esélyeit akarják erősíteni, kedvezményes „céges” kölcsönrendszerrel.

A táppénz 90%-os összege megmarad erre az állományra is.

Péntekre megválaszolandó kérdés:

Elfogadható-e a szakszervezetek részéről az, hogy az éves cafetéria keretet 200.000 forintot készpénzben 16%-os adóteherrel megterhelve folyósítanák az állomány részére és ezen felül a bérlet is járna mindenkinek. Arról nem volt szó, hogy ez a közalkalmazottakra is így vonatkozna-e.

„Kényszerléti rendőrség”

A juttatásai megegyeznek a szolgálatot teljesítő állományéval, de csökkentett elvárásokkal (fentebb: munkavégzési idők, fegyver nélküli szolgálat)

Részükre külön bértábla kerül majd megállapításra.

Választási lehetőség:

Mindenki részére három hónap gondolkodási időt adnak, erre az időre a nyugdíjukat 20%-al csökkentik.

Aki közös megegyezéssel ment nyugdíjba azoknak is!

Ha visszatér a munkába a fent leírtak kötelező érvényűek lesznek azonban könnyítés még, hogy másodállást, vállalkozást „tarthat fent” amennyiben a jelenlegi normákkal nem ütközik. (nem lehet pld: kidobóember, biztonsági őr, stb.)

Ha nem jön vissza, mert már magán vállalkozása, egyéb állása van akkor a nyugdíjának folyósítása felfüggesztésre kerül majd a tényleges nyugdíjkorhatár eléréséig.

Rekreáció: 50 év felett munkaidő kedvezményt kap, heti 2-4 óra időkedvezményt. Továbbá kedvezményes üdülési lehetőséget is aminek a részleteiről megint nem adott információt.