- TMRSZ – Tettrekész Magyar Rendőrség Szakszervezete - https://tmrsz.hu -

Lázár és Balsai indítványát hadüzenetként értékelik a rendvédelmisek

Forrás: NOL – 2011.05.14. – Fekete. Gy. Attila

Korkedvezményes nyugdíj – Követelések Orbán Viktor borítékjaiban

Navracsics Tibor azzal nyugtatta meg a szakszervezeteket a már nyugdíjba vonultak ellátásával kapcsolatban, hogy azt elvenni alkotmányellenes lenne. A kormánypárt két vezető politikusa pénteken viszont beadott egy módosító javaslatot a frissiben elfogadott alaptörvényhez, és ezzel a rendvédelmisek minden garanciát veszni látnak.

Két nappal azután, hogy Navracsics Tibor miniszterelnök-helyettes kijelentette, „az eredeti elképzelések szerint nincs arról szó, hogy ha valaki már nyugdíjba vonult, akkor annak a nyugdíját a kormány felülvizsgálja, bár tény, hogy több nyilatkozat is utalt erre az elmúlt időszakban”, Lázár János, a Fidesz parlamenti frakcióvezetője Balsai István képviselőtársával olyan módosító javaslatot nyújtott be a már elfogadott és januártól hatályos alaptörvényhez, amely megteremti az alkotmányos alapot az öregségi nyugdíjkorhatárt még el nem ért, de külön törvény rendelkezése nyomán korkedvezménnyel nyugdíjba vonult munkavállalók visszaterelését a munka világába.

Navracsics két napja még alkotmányos aggályokat szegezett szembe Pintér Sándor belügyminiszter korábbi nyilatkozatával, aki az érdekképviseletekkel tartott hétfői konzultáción tényként beszélt a korkedvezménnyel korábban nyugdíjba vonult, de az öregségi nyugdíjkorhatárt el nem ért hivatásosok „státuszának felülvizsgálatáról”. A Lázár-Balsai-féle alaptörvénymódosító-javaslat elfogadása esetén Navracsics aggályai alaptalanokká válnak.

Az ágazat szakszervezeteinek felháborodása határtalan. Bárdos Judit, a Belügyi és Rendvédelmi Dolgozók Szakszervezetének elnöke nyílt hadüzenetként értékelte a beterjesztett alaptörvény-módosítást célzó tervezetet. Kónya Péter, a Fegyveres és Rendvédelmi Dolgozók Érdekvédelmi Szövetségének elnöke lapunknak elmondta: hétfőre összehívja a demonstrációs bizottságot.

Az érdekképviseleti vezetők azért is dühösek, mert a szerdai, előzetesen „vízválasztónak” tartott kormányülést követően lényegében semmivel sem tudtak meg többet a kormány terveiről, mint korábban. Kétséges, hogy a jövő héten megtartják-e a Rendészeti Érdekegyeztető Fórum következő ülését. Az érdekképviseletek már nagyon várták, hogy a belügyminiszter tájékoztassa őket a kormány konkrét elképzeléseiről, most azonban úgy tűnik, hogy az Orbán-kabinet nem hagy fel az erőpolitikájával, és ha kell, bedarálja a rendvédelmi érdekképviseleteket is.

Bár Kónya Péter szerint a mostani „húzás” annyiból még jól is jöhet az érdekképviseleteknek, hogy „most már azok az öregségi nyugdíjkorhatáron innen lévő nyugdíjasok is melléjük állnak, akik eddig hitetlenkedtek és elképzelhetetlennek tartották, hogy meg meri tenni a kormány, hogy elveszi a nyugdíjukat és visszakényszeríti őket a munka világába”.

Az érdekképviseletek még azelőtt döntöttek, hogy újabb fronton próbálnak nyomást gyakorolni a kormányra, hogy az alaptörvény-módosítás híre napvilágot látott volna. „Hivatásuk védelmében” felhívást tettek közzé, amelyben arra kérik tagságukat és szimpatizánsaikat, hogy Orbán Viktor szociális kérdőívét ne töltsék ki, ne válaszoljanak alibikérdésekre, inkább az ingyen visszaküldhető borítékban postázzák azt a Schmitt Pálnak a Fidesz nevében 2010. január 20-án kiadott garancialevelét, amelyben Schmitt és a Fidesz garanciát vállalt arra, hogy kormányzásuk alatt megvédik a nyugdíjakat, törvényben fogják megtiltania a nyugdíjpénztárak privatizációját és garanciát vállaltak arra is, hogy kormányzásuk alatt megőrzik a nyugdíjak reálértékét.

Tegyék mellé a borítékba – folytatódik a felhívás – Lázár János frakcióvezető 2007. szeptemberi nyilatkozatát, amelyben egyebek között arról beszélt, hogy „a Fidesz a szolgálati jogviszony olyan módosítását nem támogatja, aminek az eredményeként a rendvédelmi szerveknél és a honvédségnél a dolgozók jogait csorbítanák”. Emellett tegyék be a borítékba – olvasható a felhívásban – a szövetség nyolcpontos követelését.

 

Forrás: NOL