- TMRSZ – Tettrekész Magyar Rendőrség Szakszervezete - https://tmrsz.hu -

Nem csak a rendőrökét, mindenkiét el akarják venni!

Forrás: Napi Gazdaság – 2011.05.13. – Papp Zsolt

A Fidesz által pénteken beterjesztett alkotmánymódosítási javaslat szerint a már megszerzett “korai” nyugdíjakat törvénnyel csökkenthetik, vagy szociális segéllyé alakíthatnák. Alkotmánymódósítás nem lehet alkotmányellenes – ennek ellenére a javaslat erőteljesen aggályos.

 

 

A Fidesz többségű parlament által elfogadott új alaptörvény jövő januárban léphet életbe, ám Lázár János és Balsai István fideszes politikusok láthatóan nem tudnak várni: két jelentős ponton módosítanák a jelenleg hatályos alkotmányt.

A két fideszes politikus arra tesz javaslatot, hogy a jelenleg hatályos alkotmány mondja ki, hogy “Az általános öregségi nyugdíjkorhatár betöltését megelőzően folyósított nyugellátás törvényben meghatározottak szerint csökkenthető és szociális ellátássá alakítható, munkavégzésre való képesség esetén megszüntethető.”

Az Alkotmánybíróság (AB) korábbi határozata szerint alkotmánymódosítás nem lehet alkotmányellenes – bár ezzel a kérdéssel egyes jogtudósok vitatkoznak – viszont az AB eddigi ítélkezésből az is világossá vált, hogy megszerzett szociális jog nem csorbítható. A fideszes javaslat a kormány azon intézkedéseibe illeszkedik, hogy a rokkantnyugdíjakra fordított kiadásokat csökkentse – ám ilyenre az elmúlt húsz évben nem volt példa, hogy megszerzett nyugdíjat visszavettek volna. Ugyanis minden ehhez hasonló jogszabályt az Alkotmánybíróság megsemmisített – és jó eséllyel most is megsemmisítené, hisz egy ilyen javaslat már az emberi méltóságot is sérti.

Ugyanakkor Fidesz tutira megy: az alkotmánymódosítás másik pontja szerint még az idén 15 fősre duzzasztanák az AB létszámát – az új tagokat természetesen a fideszes többségű parlament választaná. A 15 fős testület már szeptember 1-jével megkezdené működését, az új alkotmánybírák megválasztása az Országgyűlés tavaszi ülésszakán, azaz a következő két hónapban megtörténne – derül ki a törvényjavaslatból.

“Annak érdekében továbbá, hogy az Alkotmánybíróság valamennyi olyan indítványozó által benyújtott indítványt, aki az Alaptörvény szerint indítványozási joggal már nem rendelkezik, minél rövidebb időn belül elbírálhasson, a javaslat az Alkotmánybíróság létszámát már az Alaptörvény hatálybalépése előtt tizenöt főre bővítené.” Vagyis a Fidesz szerint azért van szükség a AB idő előtti felduzzasztására, hogy az ügyhátralékot letudják az alkotmánybírák még a jelen alaptörvény hatálya alatt.

 

Forrás: Napi Gazdaság – 2011.05.13. – Papp Zsolt