- TMRSZ – Tettrekész Magyar Rendőrség Szakszervezete - https://tmrsz.hu -

Navracsics: A cél, hogy kommandósból is lehessen adóügyintéző

Forrás: inforadio.hu – 2011.05.11.

A vegyes, egyfordulós választási rendszert jó modellnek tartja a közigazgatási és igazságügyi miniszter. Navracsics Tibor az InfoRádió Aréna című műsorában beszélt a korkedvezményes nyugdíjról, és arról is, hogy mikortól áll fel a járási rendszer.

 

Az eredeti elképzelések szerint nincs arról szó, hogy ha valaki már nyugdíjba vonult, akkor annak a nyugdíját a kormány felülvizsgálja, bár tény, hogy több nyilatkozat is utalt erre az elmúlt időszakban – mondta az InfoRádió Aréna című műsorában Navracsics Tibor, aki hozzátette: ha bekerül ez a Belügyminisztérium és a Nemzeti Erőforrás Minisztériuma által készített javaslat, akkor kormányülésen megvitatják.

 

 

Hangsúlyozta azonban: nem biztos abban, alkotmányos megoldás az, hogy ha valaki már nyugdíjba ment egy meghatározott jogi konstelláció mellett, akkor annak a nyugdíját utólag felülvizsgálják.

Pintér Sándor belügyminiszter a rendvédelmi szakszervezetek vezetőivel hétfőn folytatott megbeszélés után azt mondta, mindenképpen felülvizsgálják azoknak a státuszát, akik egészségesek és korkedvezménnyel vonultak szolgálati nyugdíjba.

Kommandósból adóügyintéző

Célunk, hogy az állammal foglalkozó hivatások átjárhatóak legyenek, vagyis tudjunk olyan tudást biztosítani, hogy ha egy katona- vagy rendőrtiszt eljut abba a korba, hogy nem teljesíthet már utcai vagy frontszolgálatot, de a szakmai tudása máshol kamatoztatható, akkor őt ne nyugdíjba küldjük, hanem az állami intézményrendszer más területén, akár a közigazgatásban hasznosítsuk – magyarázta a politikus, aki szerint egy kommandósból akár adóügyintéző is lehet, ha megszerzi az ehhez szükséges végzettséget. A Nemzeti Közszolgálati Egyetemnek pedig pontosan ez a célja.

A sarkalatos törvények kapcsán a miniszter kifejtette: a Fidesz és a KDNP elnöksége jelöli ki a célokat, amelyeket a frakció közvetít a minisztériumoknak, ahol lefordítják azokat a kormányzati politika nyelvére.

A nagy politikai természetű törvények esetében a frakció, illetve az elnökség a politikai felelős és célkijelölő, de azok leírása és kodifikálása a minisztérium feladata. Az alkotmány miatt rendkívül zsúfolt volt a közigazgatási és igazságügyi minisztérium első féléve, és a második félév is az lesz – fűzte hozzá Navracsics Tibor.

A választási törvényt érintve elmondta: tavaly májusban terjesztettek erről be törvényt, ami jó alap, és a vegyes és az egyfordulós rendszeren alapul, 190 képviselővel.

Közigazgatási reformról a tárcavezető azt mondta: a járások rendszerét 2013. január 1-ig fel tudják állítani. Úgy látja, lesznek olyan hatósági feladatok az önkormányzati rendszer átalakítása kapcsán, amelyek az önkormányzati szférából átkerülnek az államigazgatás területére. A mostani állás szerint a pedagógusok például nem önkormányzat, hanem állami közalkalmazottak lennének, míg az iskolák fenntartását az önkormányzatok látnák el.

A beszélgetés idevonatkozó része az alábbiakban meghallgatható:

 

[audio:20110510-inforadio.mp3]

 

Forrás: inforadio.hu