Büntetésből nem büntetnek a lengyel rendőrök

Forrás: www.napi.hu – 2011.05.11. – Barabás T. János

Nem büntetnek a lengyel rendőrök, tiltakozásul bérük befagyasztása, táppénz-kedvezményük tervezett megszüntetése és a a kilátásba helyezett nyugdíjkorhatár-emelés ellen.

A lengyel megyék rendőrszakszervezetei csatlakoztak a katowiceiek kezdeményezte tiltakozó akcióhoz a kormány tervezett intézkedései és helyzetük miatt – nem írnak ki büntető cédulákat az autósoknak, annak ellenére, hogy feletteseik nyomást gyakorolnak rájuk.

Elfogadhatatlannak tartják, hogy bérüket két éve tartják befagyasztva, és ezt legalább 2012-ig folytatni akarja a kormány. Legalább ennyire sérelmezik, hogy megszüntetnék azt a kiváltságukat, amelynek értelmében bérük 100 százalékát kitevő táppénzre jogosultak – ezt 80 százalékra akarják leszállítani. A legnagyobb felháborodást azonban a nyugdíjtörvény tervezett módosítása váltotta ki, amiről már vagy egy éve tárgyalnak -jelenleg 15 év után nyugdíjba mehetnek a lengyel rendőrök, ezt a kormány 25 évre emelné, de az érintettek maximum 20 éves szolgálati viszony elvárást hajlandók elfogadni. Ez is csak a törvény hatályba lépést követően szolgálatba állókra vonatkozna.

A rendőrök május 23-ig nagyszabású közvélemény kutatást folytatnak le kollégáik körében, hogy a tiltakozás milyen egyéb formáit támogatnák. Az ötletek között szerepel, hogy ugyanarra a napra jelentkezzenek önkéntes véradásra – erre szabadnap jár, tehát eltűnhetnek a rendőrök az utcákról. Gondolnak még munkalassító sztrájkra, illetve nagyszabású tüntetést szerveznének július 1-re – arra a napra, amikor Lengyelország kezdi meg az uniós elnökség betöltését.

 

Forrás: www.napi.hu