Jövőre jön csak a neheze

Forrás: Világgazdaság Online

Közel két- és félszer nagyobb összeget von ki a 2012-ben a kormány az adójóváírás rendszeréből, mint 2010-ről 2011-re. Az alacsonyabb keresetűek körében tehát még nagyobb mértékű béremelésre vagy –kompenzációra lesz szükség ahhoz, hogy ne csökkenjen a nettó fizetésük.

Tavalyról ez évre az adójóváírás átalakítása 75,7 milliárd forintos megtakarítással jár, jövőre ennél 2,4-szer nagyobb szigorra lesz szükség a konvergenciaprogramban vállalt 180 milliárd forintos lefaragáshoz – ez világlik ki a büdzsé egyik háttéranyagán alapuló számításából.

Ilyen mértékű szigorítás annak ellenére fájni fog az adófizetők széles rétegének, hogy a kormány tartja magát tavalyi döntéséhez, és jövőre felére csökkenti, 2013-ban pedig megszünteti a jelenlegi kvázi szuperbruttó (vagyis a munkáltatói tb-járulék mértékével, 27 százalékkal növelt) adóalapot. A Világgazdaság számítása szerint a szuperbruttó felezése mintegy 140-160 milliárd forintot hagyhat az adófizetők zsebében, vagyis eleve kevesebbet, mint az adójóváírás 180 milliárdos szűkítése. Előbbi jelentős része pedig a magasabb keresettel rendelkezőknél csapódik le, míg az adójóváírás az idén is csak 250 ezer forint körüli bruttó keresetig vehető igénybe.

Arról, hogy a Nemzetgazdasági Minisztérium által elhatározott 180 milliárd forintot hogyan lehet megspórolni e területen, tudomásunk szerint csak az ősszel dönt a kormány. A két elvi lehetőség egyike, hogy radikálisan csökkentik az adójóváírás havi maximumát. Az említett megtakarítás eléréséhez a jelenlegi havi 12 100 forintos limitet ötezer forint környékére kellene visszavágni. Ez azt jelentené, hogy míg egy havi 150 ezer forintos bruttó bér tavaly még 107 ezer forintos, az idén pedig 105 ezer forintos nettót ért, jövőre alig több mint százezer forintot kapnának kézhez az ennyit keresők.

Szerző: Világgazdaság

Forrás: Világgazdaság Online