A TMRSZ-el demonstráltak a bányászok

A bányászok beszéde a TMRSZ 2011.05.06-i demonstrációján.

Helyzet van és ebben a helyzetben a bányászoknak itt a helyük!

Az elég konkrét dolog talán, hogy 600 milliárdot adnak oda idén az 1 sávos adóval és adókedvezményekkel a leggazdagabbaknak és közben 285000 Ft/hó bruttó alatt mindenkinek csökkent a nettója.

Minimalizálják a munkanélküli ellátást, csökkentik a táppénzt, nem emelték a minimál nyugdíjat, ami így negyedik éve 28500 Ft és ráadásul 2012-ben a befagyasztását tervezik.

Eközben egekbe szökő élelmiszer árak, üzemanyagár,soha nem látott magasságban szárnyaló,és így a két év alatt,nem csoda, hogy újra a 3 millió koldus országa leszünk.. ( pedig Orbánnéktól tudjuk, hogy az csak és kizárólag kormányzati szándék és akarat kérdése!)

Kérdezem: Lesz itt az embereknek jövőjük?

A kormány a jövő évtől harmadára csökkenti a munkanélküli ellátás idejét. 90 napra. Aki nem talál ennyi idő alatt munkát az éhen halhat.

Bár azt kőkeményen megígérték, lesz egymillió munkahely.

“Megőrizzük a nyugdíjakat” FIDESZ államfői garanciával!
Ehelyett nyugdíjvagyon elrablása, nyugdíjak emelési módjának megváltoztatása ( gyakorlatilag befagyasztása), kedvezményes és rokkantnyugdíjasok megtámadása!

“Sunyi” alkotmányozás, amire soha nem kértek felhatalmazást, mégis ezzel indokolják,még akkor is, amikor a 10%-nyi(!) Visszaküldött kérdőív után ( amiket nem is hajlandóak megmutatni!) Ez az érv egyszerűen nevetségessé vált.

A társadalmi egyeztetés teljes kizárása… és még lehetne sorolni.

Nem hiszem, hogy erre szavazott a többség!

Mi a magunk részéről annyit tudunk tenni, hogy csatlakoztunk rendvédelmiek demonstrációjához.

Ezt kellett volna szerintem tennie még sok érdekképviseletnek is!

Mert ez már nemcsak a rendőrökről, tűzoltókról, egészségügyről szól, hanem globálisan az ország dolgozó rétegéről.

Mire volna szükség?

Értelmes szakemberek kellenének ide, akik nem úgy akarnak meggazdagodni, hogy elszegényítik az országot.

Jelen pillanatban a jogegyenlőség nyomai is eltűntek.

Márpedig jogegyenlőség nélkül a társadalmi jólét lejtmenetbe kerül.

A rendi társadalom mindenütt kikészítette már magát.

Ezek a nagy tudásúak, két dologhoz értenek. Az egyik az, hogy egyrészt kifigyeljék, mikor rosszak, vagy gyengék a társadalom önvédelmi reflexei ahhoz, hogy a hatalomba beüljenek, másrészt a társadalom kifosztásához.

Ezért, ha jól érzed magad, ne aggódj! El fog múlni – akár ez is lehetett volna a Fidesz választási kampányjelszava, hiszen a kormány által hozott törvények egyre inkább Murphy törvénykönyvének szellemét idézik.

Murphy tudta: semmi sem olyan rossz, hogy ne lehetne még rontani rajta.

Ennek igazságát a kormány különösképpen az alacsony és közepes jövedelműek helyzetén igyekszik demonstrálni.

A társadalom szentsége csak mindenkire érvényes szigorral és kedvezménnyel és elvárásokkal töltheti be szerepét.

Na ez az, ami most nincs.

Egyébként is, az orbánpárt azzal érvelgetett, hogy alávágjon a szocik megszorító és válságkezelő politikájának- hogy nem kell ide se megszorítás, se reform,- csak nagy arányú adó és járulékcsökkentés.

A megszorítás szót megpróbálta kiiktatni a saját politikájából, de egyfolytában azt teszi.

A 10%-os GDP arányos magyar költségvetést terhelő hiteltörlesztési ráta egyáltalán nem veszélyes és simán finanszírozható, de persze nem jutnának milliós fizuk a klientúrának, ha népet nem sanyargatnák tovább!

Csakhogy ez így vakvágány, mert a jövedelem szűkítése sorozatos piaci csődöt generál majd, hiszen fizetőképes kereslet nélkül nincs működő gazdaság, nincs fejlődés, nincs kiút!

Kedves demonstrálók, jelenlévők, soha nem volt ilyen nagy szükség az összefogásra, mint jelenleg!

Újból szükség van az összetartozás és egymás iránti szolidaritás kifejezésére, össze kell fogni minden bányásznak, rendvédelmieknek, munkavállalónak éljen bárhol is az országban!

Nem hagyhatjuk a kivívott vívmányok megszüntetését, szerzett jogaink elvételét! Álljunk ki egymásért, egymás mellett és mutassátok magatokat! Üljünk le a tárgyaló asztalhoz és folytassunk párbeszédet,hiszen az eredmények csak tárgyaló asztal mellett születhetnek.

Jó szerencsét!

Zárszó: Üzenet egy rákos kollégától, amit megosztok az itt jelenlevőkkel!

Bányász lettem, úgy is fogok meghalni nemsokára, mert felemészt a rák, de nem akarom megélni, hogy eltapossanak minket keveseket a bányászat utolsó kövületeit. Elveszik a járadékot, a korkedvezményt és mindent, amit a MAGYAR TÁRSADALOM társadalmi szerződésben vállalt teljesíteni a bányászoknak. Szeretnék méltósággal meghalni, sírni pedig ráérek a túloldalon. Tudjátok ..oda” hazamegyek, hiszen a bánya, a föld mélye a második családom és az otthonom.

Bányásznak halni szép halál !

Még egyszer leszállok, a márkám örökre ott lesz a táblán.

 

Jó szerencsét!

 

Szemán István Béke alelnöke