- TMRSZ – Tettrekész Magyar Rendőrség Szakszervezete - https://tmrsz.hu -

Ön is rosszul járhat a kormány új csomagjával

Forrás: Napi Gazdaság – F. Szabó Emese

Nyilvánosságra került a kormány bürokráciacsökkentő csomagjának első felvonása. Ennek alapján a cégek bizonyosan jól járnak, a költségvetés és a munkavállalók azonban aligha.

Az egyszerűsítés és bürokráciacsökkentés jegyében jövőre azzal kell számolniuk a munkavállalóknak, hogy  a cégük bármikor, lényegében indoklás nélkül kirúghatja őket. A múlt csütörtökön nyilvánosságra hozott intézkedési terv szerint a mikro- és kisvállalkozások a lehető legkönnyebben vehetik majd fel és bocsáthatják el az embereiket. A felsorolt indokok jövőbeni bővítésével nem kell valamilyen negatív tartalmú értékítéletet megfogalmaznia a munkaadónak, ha meg akar szabadulni egy alkalmazottjától.

Ezzel együtt más munkavállalói jogokat is felülvizsgálna a kormány. Csökkenteni tervezik a fizetett szabadságokat, de rövidebb lesz a felmondási idő és kevesebb a végkielégítés összege. Szintén visszafaragna a kormány az éjszakai és hétvégi bérpótlékokból, a folyamatos üzemű vállalkozásoknál pedig lehetővé tennék az 5,5 napos munkahetet. Elvileg a kkv-k helyzetét könnyítenék ezekkel a lépésekkel, kérdés azonban, hogyan kaphatnának más elbírálást például a kötelező szabadság megállapításában a kicsik és a nagyok.

Munkát vesztenek a könyvvizsgálók

A becslések szerint 17 ezer cég szabadulhat meg a könyvvizsgálói jelentési kötelezettségtől azzal, hogy annak értékhatárát 100 helyett 200 millió forint árbevételnél húznák meg. Ez a szint 2014-től 300 millióra emelkedne, ezzel újabb hétezer cég járna jobban.

Szakértők szerint azonban az állam többszörösen megfizeti ennek az árát, mert a tapasztalatok alapján a cégeket igazán ez fegyelmezi, nem pedig a bevallási szabályok.

Hiba lenne azonban azt állítani, hogy a kormány bürokráciacsökkentő csomagja kimerül a munkavállalók jogainak csorbításában. Jelentős egyszerűsítések lesznek például az adóadminisztrációban. Bizonyos fizetési kötelezettségeket egyetlen utalással lehet majd teljesíteni − például az áfát és a termékdíjat. Ezen az alapon vélhetően egy füst alatt lesz intézhető az áfa és a jövedéki adók fizetése, de adott esetben a bérre rakódó járulékok is. Utóbbi azért is lehet megvalósítható, mivel az ígéretek szerint a Nemzeti Adó- és Vámhivatal és az Országos Egészségbiztosítási Pénztár adatbázisa össze lesz fésülve. Vagyis az egészségbiztosítás adatait nem a vállalkozásoknak kell majd megküldeniük, hanem a NAV válogatja le azokat.

Ez a kormány is nekifut az adófolyószámlák csökkentésének − Bajnai Gordon kormánya egy számlára akarta utaltatni a munkabér összes terhét, ám ez gyakorlatilag feldolgozhatatlan lett volna, hiszen nagyjából ötezermilliárd forint folyt volna be egy év alatt egyetlen számlára. A mostani terv a számlaszámokat lefelezné, emellett több, negyedéves és havi teljesítést éves gyakoriságra ritkítana. Így a cégautó-adót, a szakképzési vagy a rehabilitációs hozzájárulást évente egyszer, február 25-ig kellene megfizetni.


A főbb intézkedések hatása (Mrd Ft)
Átutalások egyszerűsítése 8,5
Adóbevallások gyakoriságának csökkentése 7,7
Könyvvizsgálói kötelezettség enyhítése 5,6
NAV- és OEP-adatok összefésülése 15,2
Adatszolgáltatások, nyilvántartások egyszerűsítése 16,5
Foglalkoztatás adminisztrációjának csökkentése 45,7
Ebből: havi bérfizetési kimutatás eltörlése 19,2
Szabadabb munkaerő-felvétel és -elbocsátás 16
Összesen 105,2

Forrás: NGM

Forrás: Napi Gazdaság

Kapcsolódó anyag: Fájni fog a munkavállalóknak az új csomag (Index.hu)