A fizetett szabadságnapok csökkentését tervezi a kormány

Portfolio.hu – 2011. április 23.

A Széll Kálmán terv bürokrácia-csökkentő programjának első részeként a foglalkoztatás adminisztrációjának visszafogásával 45,7 milliárd forinttal könnyítenék a vállalkozások terheit. A tervezett intézkedések többek között tartalmazzák a könnyebb elbocsátás lehetőségét, a bérpótlékok csökkentését, esetleg megszüntetését és a fizetett szabadságok csökkentését is.

A Nemzetgazdasági Minisztérium csütörtökön tette közzé a vállalkozásokra nehezedő bürokratikus terhek csökkentését célzó program első részét, amelynek hatásaként a vállalkozások ilyen terhei 100 milliárd forinttal csökkennének a Minisztérium becslései szerint. Ennek mintegy felét a foglalkoztatáshoz kapcsolódó adminisztráció csökkentése tenné ki.

Itt a bejelentés: így csökkenti a bürokratikus terheket a kormány

A tervek szerint ezentúl egyetlen adattal, például adóazonosító számmal bejelenthető lenne a munkavállaló, egyszerűsödne az egyszerűsített foglalkoztatás adminisztrációja, nem lenne kötelező az üzemi tanács és egyszerűbben lehetne elbocsátani a dolgozókat. A munkaviszonnyal kapcsolatos intézkedések között pedig szerepel a fizetett szabadságnapok számának lehetséges csökkentése is arra alapozva, hogy a közvetlen versenytárs országokban életkortól függetlenül 20-25 munkanap a szabadság, míg nálunk életkortól függően 20-30 nap.

A feltörekvő európai országokban valóban a 20 munkanap fizetett éves alapszabadság az általános. A törvényi megfogalmazásban azt illetően van eltérés, hogy a szabadság munkanapokra vagy naptári napokra értendő, az állami ünnepeket be kell-e számítani, illetve egyes országokban a törvény a közszférában, bizonyos foglalkozások, fogyatékosság stb. esetén a minimumnál meghatározottan több napot ír elő. Illetve nem számít az alapszabadságba bele a gyermekek után járó pótszabadság, a kollektív szerződésben pedig általában el lehet az alaptól térni, a 20 nap csak a minimum előírás.

Felülvizsgálnák továbbá a bérpótlékokat, az éjszakai és hétvégi pótlékok csökkenhetnek vagy meg is szűnhetnek, mivel a Minisztérium úgy látja, a környező országokban a pótlékokkal is szűkmarkúbbak. Mindezen intézkedések jogszabályi hátterét 2011. június 30-ai határidőig teremti meg a kormány.

A bürokrácia-csökkentő program második, 400 milliárd forintos javaslati csomagját 2011. augusztus 31-ig kell a kormánynak az Országgyűlés elé terjesztenie.

Portfolio.hu